Cure trebam recept za dinstana jetrica, ali onak po starinski kak su naše bake pravile :)
Printable View
Cure trebam recept za dinstana jetrica, ali onak po starinski kak su naše bake pravile :)
Moja baka bi preprzila luk i kad bi ostaklenio, dodala bi usitnjenu jetricu (ja sam ih zvala dzige-gige) i vrtila, mijesala i pazila da ne zagore (podlijevala je s vrlo malo vode).
Moram dodati da bih ja to danas pripremala iskljucivo od vrlo mlade, 100% organske zivotinje. Nikako od neke iz industrijske proizvodnje.
Pileća? Ništa jednostavnije. Izdinstati puuuno crvenog luka nasječenog na sitno. Ali ne do kraja. Dodati isječenu jetricu i dinstati dok ne nestane krvi. Bitno je da se ne dista dugo jer postane tvrda. Posoliti, malo papra. Kao prilog pire krompir ili palenta.
evo ovde par recepata
mi je radimo na dolce garbo
http://www.index.hr/forum/default.as...f=30&idt=41823
mada je meni najdraža
malo je smrznem i i onda izrežem na tanko-tanko
i onda sekundu na gradele, obilato maslinovog ulja, čenjaka i petrusimula
trik za dzigericu je da ide na hladno ulje i przi se jako kratko, bez soljenja, jer bude tvrda inace.
mi dodajemo luk sa strane, to u rostiljskoj varijanti.
Stavi preko noći jetricu u mlijeko. Omekšat će, brže će se zdinstati, a bit će mekanija.
Mi jetricu jedemo jednom mjesečno (uglavnom pileću), samo dinstamo na luku s dolijevanjem vode i malo paradajza i začina.
Najbolji recept za bilo kakva jetrica je - dati ih mački.
Zbog višestrukog suviška vitamina A to je zapravo toksična namirnica i odlična je za prehranu punica, svekrva i ostalih nepoželjnih elemenata. Nikako za djecu.
Ne, ne mački! Mačke od jetrice dobiju proljev, ozbiljno!
Super! Znači da nisu dobra ni za mačke :)
Nekad davno dok nije bilo vitamina u tabletama i mesa u svakom obroku, nego se živjelo na žgancima s mlijekom (u dobroj varijanti) ili na masti, bila su izvor vitamina i željeza. I danas je u "divljim" narodima koji hranu moraju iskopati, ubrati ili uloviti, čast dobiti jetru za jelo.
Hoću reći, slažem se da nama ne treba, ali da mi je sad ona guščja jetrica pečena u masti koju je moja baka radila kad sam bila mala (i to je bilo nešto kao što je sad pašteta, skoro uvjek je bilo u frižideru za večeru), ne bi se bunila.
jeez, al je ovo staro! i ne hvala, meni ne treba recept za jetricu, ali ću se pošlepati tu da priupitam ima li netko kakav tekst ili link (po mogućnosti na hrvatskom) o tome zašto jetrica nije dobra? hoću isprintati bakama i dedama da me prestanu daviti s tim i da shvate da to ne treba mom djetetu. hvala! :)
Ja ih ovako radim, budu mljac ...
Sitno narezati 2 velike bijele kapule i polagano dinstati na maslacu (ja ovo jelo pripremam na woku),
Nasjeckati 2 reznja cesnjaka i dodati na kapulu,
Kada kapula bude skroz mekana dodati ociscena jetrica,
Jetrica na visokoj vatri 'zatvoriti' tako da dobiju lijepu boju, smanjiti vatru i malo ostaviti,
Dodati jednu veliku zlicu koncentrata od paradajza i dobro promjesati na visokoj vatri,
Dodati jednu veliku zlicu wiskeyja i jednu veliku zlicu porta i jos par minuta ostaviti na laganoj vatri.
Popaprati i posoliti i gotovo!
Mi volimo restani krumpir, zelenu salata i ciklu iz jetrica - tko voli neka izvoli :roll:
MM jako voli jetricu koju omotam špekom jednu po jednu, nabodem na štapiće za gril i pečem. Bez ikakvih začina. Može i na roštilju i u rerni i na tavici. Pravim 3-4 puta godišnje.