Što je Richter htio reći???
Na cybermedu sam pronašla pitanje (i odgovorila isti dan, no moj odgovor nisu obavili - ne bih znala zašto - možda zato jer sam između ostaloga uputila autoricu pitanja na rodin portal i tekstove o stvaranju banke mlijeka, te na sos telefon i forum, te sam joj isto rekla da ima pravo na stanku za dojenje, te joj poželjela još dugo mjeseci uspješnoga dojenja itd....)
Čuveni doc je odgovorio, no ja ne razumijem prvu rečenicu njegovog odgovora. Može li mi netko to prevesti - onako za nas laike?
Autor: Olja ()
Datum: 07.02.04 14:11
Moja beba ima 5 mjeseci, zdrav, veseo, izmedju 8 i 9 kg (rodjen sa 5 kg), iskljucivo dojen, a od prije desetak dana jede vocne kasice (banana, kruska, jabuka) koje je dobro prihvatio. Pojede oko 2/3 teglice, nekad i cijelu, od 120 g za jedan obrok i to je cijeli jedan (za sada prijepodnevni) obrok, bez dojenja.
Ja, na moju veliku zalost, pocinjem raditi za mjesec dana i morace jesti jos dva nemlijecna obroka dok sam na poslu. Mogu li odrzati stvaranje mlijeka tako da se izdajam dok sam na poslu, u vrijeme njegovih obroka (imam uslove za to)? Zelim ga dojiti sto duze i bojim se da ne izgubim mlijeko. Hoce li mu jutarnji i vecernji podoji biti dovoljni, ili bih morala ostavljati izdojeno mlijeko? Kako da sacuvam izdojeno mlijeko; cula sam da ga mogu zamrznuti?
Hvala najljepse za savjet!
Odgovori na ovu poruku
Re: odrzavanje dojenja
Autor: Dr. Darko Richter ()
Datum: 11.02.04 20:46
Prema tekućim saznanjima, ako dijete ima što jesti, u produživanju dojenja ili hranjenja izdojenim mlijekom onkraj prvih 4-6 mjeseci života nema ništa osobito korisnoga. To je ono najkraće i za vašu orijentaciju dostatno. Ako baš morate ići raditi, dijete očito nećete moći dojiti bilo kada, i velika je vjerojatnost da će se dojenje ugasiti. Ipak, ako stvorite određenu redovnost dojenja, 2 ili 3 puta dnevno, u isto vrijeme, moguće je još mjesecima održati tok mlijeka. No, ne treba se nervirati, jer vrijedi ono pod 1 (u prvoj rečenici).