Zdrava prehrana jednogodišnjaka
Svako jutro kada dovedemo L. u jaslice pročitamo jelovnik za taj dan i tetama izrecitiramo to, to i to ne.
Npr. L. još uvijek ne jede kajganu, eurokrem, hrenovke, pohano, salamu, marmeladu, ...
E, sada, one su nas zamolile da im točno napišemo što ne i što bi bila zamjena.
U međuvremenu smo saznali da ima namirnica koje nude djeci, a nisu zapisana u jelovniku npr. smoki, keksi (petit beurre).
Možete li mi pomoći u sastavljanju tog popisa, jer, ako ga ja budem sastavljala to će izgledati nešto kao "smoki ne jer je smeće, umjesto toga ponudite mu voće".
Htjela bih da to bude kulturnije i s nekim obrazloženjem. Imam dojam kako misle da pretjerujemo i svaki dan nam napomenu kako je njima pedijatar (a zvali su i L. pedijatricu) kaže kako djeca od godinu dana mogu jesti sve.
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=17771
drage mame, i ja cu vam se pridruziti sa mojim problemima o dohrani i o tome sto sve to jednogodisnje diijete moze i smije jesti. Bebac jos uvijek cika (moram priznati da ima dana kada cika i nekoliko puta dnevno:)), a sa strane svi govore kako on naravno moze jesti sve sto jedemo i mi, pa me to "sve" pomalo nekad i nervira, zato sto je bas jucer bio komentar u kuci, na tu temu. Sincic inace ima uskoro godinu dana (20.06.) a mi smo dosli na tu temu (imali smo goste) sto on sve jede. Naravno da mu jos uvijek kuham nezacinjeno, ne secerimu hranu, ne koristim mlijeko u kuhanju nego jogurt, sir, malo vrhnja za kuhanje i sve to ne svaki dan i ne puno. Zdrav je, velik (10,90 kg i 80 cm) i jede (mislim) normalno za svoju dob. Jede pomalo sve sto i za nas kuham kao tjesteninu sa mljevenim mesom, krompir gulas, juhu u koju nasjeckam povrce i dodam jedan sir-buco, ribu.....). A onda je pitanje bilo dajem li mu vec cokoladu, i kao, pa zasto ne kada on vec sve moze jesti!? A ja sam onda jednostavno rekla kako za smokice, cokoladu i takve ostale "slastice" ima jos vremena, i kako m to jos nisam pocela ni davati. Mozda sam ja "zaostala" ali sam bogami cula komentar kako mu nebi nista trebala uskracivati!!! :shock:
I kod nas dan pocinje slicno kao i kod vas, znaci, budjenje je oko 7 i 30, pa je na redu cika. Negdje oko 9 i 30 je griz, ili pahuljice sa vocem. Idemo u setnju i bebica si odspava nekih pola sata, sat vremena, pa kada se probudi lijepo stanemo u parku ili ako smo kod kuce onda se tu jede naribano svijeze voce (kruska, jabuka, banana...), negdje oko 14 je rucak (meso i povrce, ili samo povrce i palenta...), poslijepodne je spavanje nelkih dva sata, pa opet nakon budjenja voce sa jogurtom ili svijezim sirom, a navecer prije spavanja opet zitarice same ili sa vocem.
I zato kada mi netko kaze kako on sve moze vec jesti, neznam na sto ljudi misle. Ne zelim mu jos davati przenu hranu, ili nekakvu cokoladu i nesto tome slicno, mislim da za takve svari ima vremena. Sto vi o tome mislite? Kako na vas djeluju savjeti iz okoline i imaju li uopce pravo kada kazu kako jednogodisnja beba (nije vise bas beba ali nije jos odraslo dijete) moze bas sve jesti? Ispricavam se na tako dugoj prici, ali nisam ju mogla skratiti :)