...i kako nečemu potpuno besmislenome dati smisao?
Nije me dugo bilo na forumu, ljeto je, na moru smo s klincima, totalna razbibriga... I onda jučer popodne svratim malo na forum i pročitam strašnu vijest o našoj dragoj Vanesi. Kako, zašto? Ležim i vrtim slike u glavi, razmišljam o njenim djevojčicama, cijeloj obitelji, osjećam njihovu bol...i što će sada? Kako dalje? Možemo li mi, pasivni promatrači i nedužni svjedoci toga užasa, samo odmahnuti rukom i reći kako je to samo još jedna bizarna smrt u nizu. Možda surovo i brzopleto sklepana rečenica, ali eto, stvarno se to pitam. Jer ja sam nažalost od onih koja će i 1000. put postaviti pitanje - što ako i onda kada se više ništa ne može učiniti.
Trinaest je godina otkako je umrla moja mama. Bila je teško bolesna, imala je teški moždani udar koji ju je ostavio paraliziranom i deset je godina išla na dijalizu i znali smo da je umorna, iscrpljena, i sama je bezbroj puta molila Boga da je uzme, da više ne može. Ali, ipak, nije se dala, i nismo je dali, sve do jednog, baš kao i kod Vanese, naizgled običnog dana kada je došla s dijalize i rekla kako je medicinskom tehničaru pala vrećica s njenog aparata na pod, a on ju je ponovno vratio na aparat (da ne objašnjavam princip rada aparata za dijalizu, ovo što je on učinio je van svake pameti, naprosto, bio je lijen da promijeni vrećicu), navečer joj je pozlilo, hitno smo je odvezli u bolnicu, dijagnoza-sepsa. Umrla je za dva dana. Ovo što se dalje događalo, ne želim i ne mogu opisivati, a nije ni tema, bar ne sada. Poanta je da još nije trebala umrijeti, da je još trebala ostati s nama, da je trebala vidjeti svoje unuke,... Ma, poanta je da nema poante, ali je činjenica da ja dan-danas njezin nagli odlazak još nisam preboljela, još me boli. Tri-četiri godine poslije, MM, tada MD dolazi doma i kaže kako je naš dragi prijatelj, koji je tada imao samo 25. g, umro na treningu od gušenja. Zdrav, u naponu snage, sportaš cijeli život. Otišao kao i svaki put do tada i nije se više vratio. Nezgoda zbog gušenja (opet neću u detalje, ali naočigled potpuno bezazleno, zato i je tako bizarno), na treningu toliko prijatelji sportaši, trener i da nitko nije izveo heimlichov zahvat... Samo ta sitnica i danas bi bio ovdje s nama. Iskreno, ne znam ni sama zašto pišem o svemu ovome, možda da se besmislu da neki smisao. Vjernica jesam, ne preispitujem svoju vjeru, ali onako ljudski postavljam ta pitanja - zaista, kako pomoći nekome kada izgubi dragu osobu na tako krajnje bizaran način? Jer - nije svaka smrt ista. Možda djelujem i priglupo, bahato, kako god, jer - tko sam ja da određujem kada bi tko trebao otići, ali eto, nekako mi se ponekad čini da su se neke situacije, neki događaji, mogli/trebali spriječiti...da smo eto, manje brzopleti, da smo odgovorniji, prisebniji,..., ili, kao kod naše Vanese - da smo eto imali samo malo više sreće.