-
Žutica?
Drage majke nisam uspila pronac temu o žutici,ako je vec bila ispricavam se..Moja je curica imala zuticu i pustena je kuci,patronazna je rekla da je moram budit svaka 3sata i dojit i da nesmi bit pospana ni puno spavat i da kakica nesmi bit tamne boje i itd...Dali su vase bebe puno spavale kada su imale zuticu,moze li se zutica vratit?Jeli normalno da mi beba spava i po 6sati u komadu?Hvala
-
moj maleni je imao povišen bilirubin, no uputa je bila jedino "sunčanje" kraj prozora (koliko je to već bilo izvedivo u zimskim danima).
a spavao (na moju žalost) nikad nije puno...i cicao je cijelo vrijeme. kad malo bolje razmislim, nije se ni odštekavao :/
tako da, kao majka okorjelog nespavača, na ovih 6 sati spavanja u komadu gledam kao na sf.
evo txt
-
moja je imala žuticu i ostali smo još jedan dan u bolnici na sunčanju,za doma nam nisu dali nikakve upute,smao da je češće kraj prozora na suncu,nitko mi nije rekao da ju budim,iako tak omala je jela svakih sat-dva
-
Imas moju temu u vezi zutice, potrazi u pretrazniku. Mi smo imali zuticu od rodenja koje nije prolazila dosta dugo. Mali je bio dosta zut (bas zut) ali je jako lepo napredovao, cicao cesto, stolica uredna. Bilirubin nije opadao i rekli su mi da je to od moga mleka. I eta posle 1 i pol prosla kao rukom a kazem bilirubin je bio visok.
Sad ako je sve ostalo uredu mislim da nije problem. To sto mala spava 6 sati u komadu, moj mali ima sada 10 meseci i ni sada nocu ne spava toliko u komadu a kada je bio mala bebba to je bilo uzas :cry:. Ipak to ovisi od bebe i znam puno mirnih bebica koje samo spavaju i cicaju :-D.
Mislim da ce biti sve u redu
-
i da sto vise vani na suncu. To bar sada nije problem. Mi smo rodeni u oktobru pa sunca nije bilo ni za leka
-
Moja je imala poviseni bilirubin po izlasku iz rodilista, budila sam je svakih 2 sata i dojila na svako komesanje, odzutila se za par dana. Mislim da nije ok da beba spava 6 sati u komadu posebno ako sumnjas na zuticu i ako je bilirubin povisen.
-
Normalno je da beba puno spava od žutice - da je razina bilirubina bila prevelika ne bi vas pustili kuci, tako da ne moraš brinuti oko toga.
No, ono na što obavezno moraš paziti je da beba dosta jede. S obzirom da tako puno spava svakako treba poslušati patronažnu i buditi bebu za obroke svaka 2-3 sata. Koliko je beba stara? U svakom slučaju novorođenče bi moralo jesti barem 8-12 puta na dan. Koliko često doji? Daješ li joj još nešto (vodu, čaj, dudu)? Koliko ima mokrih a koliko pokakanih pelena u 24 sata?
Probaj uočiti bebine rane znakove gladi (pa čak i kad još drijema): traženje dojke, pokreti glave, stavljanje ručice u usta, pomicanje usta i jezika, ispuštanje zvukova – treba je buditi za podoj čim počne iskazivati takve rane znake gladi (a najmanje svaka 2-3 sata). Pazi da u prostoriji nije pretoplo da beba zbog toga ne bude dodatno uspavana. Možeš je i razodjenuti – promjena pelene svakako bi je trebala probuditi. Možeš bebu razodjenuti do pelene a sebe do pasa i staviti bebu “koža na kožu” - to će je potaknuti na sisanje. Isto tako masaža dlanova, stopala i leđa zna pomoći pri razbuđivanju. Kruženje prstom po bebinim usnicama te istiskivanje nekoliko kapi mlijeka na njih još je jedna opcija. U svakom slučaju, nikako je ne smiješ tresti da se probudi.
Cure dobro spominju sunce, ono će pomoći borbi sa žuticom, ali nikako na izravno sunce. A preko stakla neće biti koristi jer ono ne propušta UV-zrake. Probaj je iznijeti van, u hlad, barem na pola sata dnevno.
-
Evo još jedan članak kako razbuditi pospanu bebu: http://www.askdrsears.com/html/2/T024800.asp
Zaboravila sam te pitati koliko je beba bila teška kad se rodila a koliko je sad?
-
Ja sam ti poprilično iskusna sa žuticom jer mi je stariji zbog nje mijenjao krv, a mlađa je isto imala poprilično povišen bilirubin.
Možeš dijete sunčati i pod staklom - staklo propušta šta treba propustiti za razgradnju bilirubina.
Dijete će duže spavati i vrlo vjerojatno odbijati cicati ako je bilirubin jako povišen (zato mi se ne sviđaju komentari da je moj/a cicala i kad je bila žuta - postoji više vrsta hiperbilirubinemije i te vrste se dijele po jačini).
Bilirubin se izlučuje i putem stolice i mokraće pa dojite što češće.
Ako nisi sigurna za jačinu i dijete je baš jako uspavano, nazovi rodilište i pitaj da dovedeš dijete da provjere. Većina rodilišta ima spravicu koja se prisloni djetetu na čelo i izmjeri bilirubin.
Žutica je najčešće fiziološka pojava i prođe bez ikakvih problema, ali je bitno da pratite jer previsok bilirubin zahtjeva terapiju.
Žutilo ti zadnje ostaje u očima i tek kad to prođe, možeš znati da je gotovo.
Postoje rane i kasne žutice. Rane se pojave u prvim danima, do 3. dana, a žutica se može pojaviti i tek sa 3 tjedna. Pogotovo kod nedonoščadi i djece manje kilaže.
Ovo gore napisano je moj laički prijevod pročitanih stranica i stranica.
Upute o koža na kožu dodiru su super. Skini se i zavali u polusjedeći položaj. Nek ti bude ugodno. Stavi dijete na sebe i uživajte :)
Ako živite s obitelji i ne želiš/ne možeš se skinuti do struka, obuci majicu na bretele i nek ti bebino lice dodiruje kožu.
-
beba je stara 27dana a kada se rodila imala je 3250..cesto spava i cesto jede.Znam da bi je trebalo stavljat na svijetlo,a sad sta se toga tice ja je stavim iza prozorskog stakla a neznam dli ima koristi jer staklo ne propusta uv zracenje...a ne usudim se bas direkt na sunce..Citala sam da bebe imaju zuticu do 2tjedna,a moja mala ima 3 i jos je jaaaako zuta..?
-
i koliko dugo dnevno moze biti tako izlozena suncu?Ja sam je drzala po 20tak min dnevno
-
Sad vam je vrijeme za kontrolu pa traži da vadite krv i provjerite bilirubin.
Žutica može trajati i par mjeseci, pogotovo ako se radi o laktacijskoj. Bitno je ići na redovite kontrole.
Dijete možeš sunčati tako da ga držiš u peleni pod prozorom, ali ne na izravnom suncu. Tako može i spavati. Bitno je povećati vrijeme izloženosti.
Ja sam svoje držala u peleni i vozala kolijevku po stanu kako se sunce micalo.
Doktori iz Vinogradske u Zagrebu su objavili dobar članak o laktacijskoj i drugim vrstama žutice. Ne mogu ga naći, ali sam već stavljala link na Rodine stranice pa možda naiđeš.
-
Laktacijska žutica
Gore je link na članak. Našla sam ga na jednoj temi gdje su savjeti dosta netočni pa ti neću linkati tu temu :)
Naglašavam da je jako bitno sunčati dijete i kontrolirati bilirubin.
Žutica je, najčešće, bezopasna i prolazna pojava, ali može i prouzrokovati i poteškoće pa odite na pregled čim prije. :love2:
-
Hvala :) ja sam je zbilja premalo drzala na svijetlu jer sam se bojala da nebi sunce udaralo u glavicu,pogotovo iza prozorskog stakla..ali sad se dajemo na sunčanje!
-
Kad ste se naručili za pregled?
Samo se vi sunčajte :) Samo NE na izravno sunce!
Ne znam da li će vam to sunčanje pomoći da do kraja izregulirate bilirubin ili ne. Zato naglašavam da je dobro posjetiti pedijatra i provjeriti bilirubin!
Mom sinu niti 24 h pod lampom (imao je lampu iznad sebe i još je bio polegnut na lampu - dakle, sunčan je s obadvije strane istovremeno) nije pomoglo pa su mu kompletno mijenjali krv.
Kćeri je sunce pomoglo i riješili smo se žutila.
Držite se :love2:
-
Marija ti je sve super napisala - mogu samo potpisati.
U principu najveće koncentracije bilirubina u beba rođenih u terminu budu između trećeg i petog dana života a nakon toga postupno, tijekom više tjedana, padaju na "normalne" vrijednosti. Tako da će s padom koncentracije bilirubina opadati i žutilo ali nije neuobičajeno da bebe budu žute i nekoliko tjedana. Tako da mislim da nemaš razloga za brigu ali je zaista dobro provjeriti da taj proces ide svojim tijekom i prekontrolirati bilirubin.
Što se duljine sunčanja tiče pravilo je da: što je beba dulje na suncu i što je veća površina kože izložena suncu to će se žutica brže povlačiti. I majčino mlijeko može taj proces ubrzati.
Evo i linka na onaj članak:
http://hrcak.srce.hr/35052
Još bih željela razjasniti onaj dio oko stakla. (Nemojte zamjeriti na malo ot) Za fototerapiju se koristi plavi dio vidljivog svjetla. Ta svjetlost prodire kroz obično staklo, ali ne u potpunosti. Naime, pri mjerenjima (koja kažu da kroz staklo prolazi 90% vidljivog svjetla) u su uzeli idealan slučaj: obično staklo debelo 3 mm i okomitu svjetlost. Problem je u tome da sve ostalo smanjuje količinu svjetlosti: kut upada svjetla (znači doba dana), vrsta stakla, boja stakla, slojevi koji se umeću između stakla, premazi preko stakla i sl. Sve u svemu što je staklo "bolje" to propušta manje. A većina kuća danas ima barem "izo" stakla.
Da ne duljim - sunčanje kroz staklo može pomoći pri terapiji povišenog bilirubina ali je daleko efikasnije da se bebica prošeće po svježem zraku, naravno, ne na jakom suncu. Pritom će dobiti i malo zraka potrebnih za sintezu vitamina D (a koje kroz obično staklo gotovo uopće ne prolaze).