MINUS za splitsko rodilište
Žena mog brata iliti moja nevista ( po dalmatinski) je rodila u tom rodilištu
prije nekoliko dana.
Kad je izlazila dobila je samo otpusni list za sebe.
Za bebu je dobila samo potvrdu da je primila BCG.
Jedino su joj babice odmah po porodu rekle težinu i dužinu.
Sda uopće ne zna s kojom je težinom curica izašla iz bolnice , koji joj je
bio APGAR , opseg glavice , koje su dijagnostičke postupke radili na bebi -
ma stvarno ništa.
Glavno da su joj izdali račun poroda koji plaća HZZO :evil:
Pošto je ta dokumentacija uobičajena u zadarskom rodilištu , ja sam
mislila da tu svugdje tako rade.
I još nešto - nikad joj nisu izmjerili podoj , iako bi ona ,kao još neiskusna mama, voljela znati.
Re: MINUS za splitsko rodilište
draga dalmatinka, zao mi je sto se tvojoj nevisti dogodio takav propust bolnickog osoblja. ono sto meni nije bas jasno je ova tvoj zadnja recenica?
Citiraj:
dalmatinka prvotno napisa
I još nešto - nikad joj nisu izmjerili podoj , iako bi ona ,kao još neiskusna mama, voljela znati.
sto to znaci - izmjeriti podoj? koliko ja znam podoji se ne mjere? i sto bi to ona, kao jos neiskusna mama trebala, odnosno voljela znati? da ima dovoljno mlijeka? nazalost, mjerenje jednog podoja (ma ni mjerenje deset uzastopnih podoja) nece nista reci o kolicini mlijeka koje mama moze proizvesti. mlijeko se proizvodi po sistemu ponude i potraznje i jedino je u toj prici bitno bebu stavljati cesto na dojku, svaki put kad to trazi, minimalno 10-12 puta u 24 sata prvih nekoliko tjedana. i ne pustit bebu mladju od mjesec dana vise od 4 sata uzastopno bez hrane. tada ce mlijeka bit dovoljno. a svaka ce majka, bila ona neiskusna ili iskusna, znat odredit da joj dijete u odredjenom periodu dobro jede na osnovu mokrih pelena, kojih mora biti 5-6 u 24 sata i pokakanih kojih bi trebalo isto biti minimalno 1 dnevno...
medju velike greske koje se u nasim rodilistima rade po pitanju dojenja jesu:
- pogled s vratiju i konstatacija: "nema mlijeka u vasim cicama"
- uzimanje mlijeka na analizu
- mjerenje podoja
- dohrana djece adaptiranim mlijekom ili glukozom kad ucestalo placu umjesto da se majku podrzi u dojenju
- uzimanje djece preko noci da se majka odmori a notorna je cinjenica da upravo nocni podoji puno pridonose hormonalnoj ravnotezi koja je bitna za dobru produkciju mlijeka...
i tako... na zalost, toga ima u izobilju...
tvojoj nevisti imam samo jedan savjet - obratiti se ovamo za pomoc ako je ustrajna u tome da svoju bebu doji :):D:D:D a ako nema pristup internetu, vjerujem da tebi nece bit problem da saznas od nas sve sto ju zanima :D:D:D
i pusa maloj bebolini :D:D:D