Infanrix hexa ili Hexavac - da li je netko cijepio dijete?
dakle, naslov sve kaze. mi smo odbili cijepiti Zach-a protiv hepatitisa B po rodjenju, no nakon razgovora sa sefom UNICEF-a ovdje koji mi je rekao da dosta djece ima hep. B i kada sam skuzila da mi poznanica ide na carski zbog toga sto ima hep. B, odlucili smo se cijepiti.
na internetu sam nasla da je European Medical Agency privremeno obustavila promizdbu Hexavac-a u rujnu ove godine, zbog toga sto se ispostavilo da bas ne daje ocekivanu zastitu od hepatitisa B.
ako je netko od vas cijepio dijete jednim od ova dva cjepiva, recite mi da li je dijete imalo kakvu pojacanu reakciju? ipak je to 6 u 1, pa me malo strah... :/
Sesterostruko cjepivo HEXAVAC bez dozvole
Pozdrav!
Moja kcerka je dobila doticno cjepivo sa 3 mjeseca-evo gledam knjizicu i sveukupno do sada je dobila 4Hexavac cjepiva u odredjenim razmacima.Nuspojava nije bilo.Inace,zastita protiv Hepatitisa B traje negdje oko 20 godina.I ja sam nedavno procitala clanak u Oeko Testu (odlican njemacki casopis!)nov.izdanje, gdje stoji:
"EMEA ili Europska Agentura za Lijekove (EMEA) je oduzela dozvolu sesterostrukom cjepivu Hexavac,jer ime sumnje u pogledu dugotrajne zastite protiv Hepatitisa B.Hexavac je cjepivo za dojencad i djecu protiv
Hripavca,dj.,paralize,tetanusa,difterije,hep.B i hem.influence tip B.Kod djece koja su vec cijepljenja nepostoji, potreba za tretmanom.Moguce da bi se moralo nekad kasnije dati dodatno cjepivo protiv hep.B.Hexavac je vec 2003.bio pod kritikom.Ovo cjepivo je dovodjeno u vezu sa iznendanom smrti dojencadi.Ali i tada su mu experti dali zeleno svjetlo.Skepticni roditelji mogu traziti peterostruko cjepivo.Ionako je potrebno kasnije jos cijepljenje protiv Hepatitisa B".Izvor :Casopis Oeko Test,izdanje Nov/2005.
To je bio clanak iz navedenog casopisa.
Cini mi se da su strucnjaci ipak odvagali prednosti i koristi pa stoga dali zeleno svjetlo.Inace,kasnije cijepljenje protiv Hep.B ima znacaj,koliko sam shvatila tek od puberteta.
"Uzrocnik,koji moze dovesti do teskih tegoba jetre,se gotovo samo pri porodu preko inficirane majke,pri spolnim odnosima,neciste sprice kod narkomana i neciste doze darivane krvi."Ovdje u Njemackoj se preporucivalo(citam podatke iz 2005.)"vec od 3.godine zivota u okviru 6.-rostrukog cijepljenja,svakako iz ekonomskih i prakticnih razmisljanja.Boji se da djeca tj.njihovi roditelji mogu zaboraviti/propustiti to cjepljenje protiv hep.B kasnije,tako da ima smisla pocetiti sa imuniziranjem tek kratko pred pocetak puberteta.Mladja djeca nisu prakticki ugorozena i zastita drzi,po najnovijim istrazivanjima ionako najvise 20 godina.
...
U medjusobnoj vezi sa Hep.B dikutira se niz teskih,pa cak i rjedjih nuspojava.Tako se cjepivo sumnjici da potice ,u rjetkim slucajevima pojavu poremecaja vida,multiplu sklerozu,diabetes i reumatska oboljenja.Ako u obitelji postoji slucaj diabetesa ili Ms-a,onda radi svake sigurnosti ne bi trebalo cijepiti.Ovo 6-rostruko cjepivo je u aprilu 2003 doslo u vezu sa 5 dosada nerazrijesenih slucajeva smrti."
Izvor:OEKO TEST,Kinderkrankheiten(Djecje bolesti),izdanje Kompakt
Eto ,nadam se da nisam nikoga prepala,pogotovo mlade majke.
:love: