Peterlin prvotno napisa
Čuj, ima Mater Studiorum pravo. Nemoj koriti dijete, time ćeš pogoršati stvari. Prihvati da je dijete "jednostavno takvo", ako želiš biti sigurna, pitaj pedijatra (ili školskog liječnika, te stvari provjeravaju se prije upisa u školu jer nije malo djece koje s tim imaju problema.)
Nije to nepažnja niti nešto što dijete svjesno može riješiti. Ako želiš biti sigurna, odvedi dijete fizijatru i neurologu, da znaš na čemu si. Ne govorim bezveze ni napamet. Može biti u pitanju neki neznatni poremećaj koji se tako manifestira. Moj stariji je takav od rođenja... S vremenom je to donekle prerastao i naučio kako to kompenzirati, ali na većinu stvari još ne može utjecati. Ako dijete nema stabilan mirni položaj (ima nesvjesne mikropokrete tijela koji se manifestiraju kao jedva vidljivi trzaji) nema šanse da to može prerasti tako da više pazi... Ako je udarala u stvari dok je prohodavala, možda je i vid u pitanju (imao je moj sin problem i s tim - naočale su jako jaaako popravile stvari).
Razmisli ima li dijete problema s finim pokretima, držanjem žlice ili olovke, kako hvata loptu, vozi li role ili bicikl, može li skočiti s dvije noge istovremeno (moj to nije mogao do predškolske dobi, pa je svejedno s vremenom naučio kako se s tim nositi).
Daj dijete na gimnastiku, atletiku ili neki bilo koji sport koji razvija koordinaciju pokreta. Joga je dobra. Brain Gym je dobar. I masaža pomaže. I glazbena škola je dobra ako dijete ima smisla za to (moj je u roku godine dana tako napredovao da nisam mogla vjerovati) ali prvo po mišljenje stručnjaka. Da se razumijemo - to nije bolest, te stvari se razvijaju. Kod mog sina to je bilo dosta usporeno, ali sad se već jedva vidi razlika između njega i vršnjaka. Nama je fizijatrica rekla da ne kliještimo dijete oko stvari koje ne može napraviti ili ne radi "dovoljno dobro". Cipele je naučio zavezati negdje s osam-devet godina, bicikl voziti u desetoj... Šalicu s tekućinom i dan danas puni do 2/3 jer u protivnom obavezno prolije.
Sve će biti dobro! Sretno!