-
Tata pomorac
Nas L. ima 14 mj. Tata mu je pomorac, pa je mjesec dana doma, a mjesec na brodu.
Do sada mi se cinilo da L. ne dozivljava previse to sto ga nema po mjesec dana, a kada bi se tata vratio sve bi se normalno nastavilo kao da nije ni otisao (stvarno puno vremena provode skupa, igraju se, tata ga hrani, presvlaci itd itd.....)
Ovaj put sam primjetila da je L. bio nekako mirniji prvih par dana nakon sto je MM otisao,ne tuzan nego kao nekako sjetan. A i sada cesto zna ponavljati "tata, tata, tata, tata......"
Mislim da mu tata sad stvarno fali tj. da bas osjeti taj osjecaj nedostajanja :-(. A meni je grozno kada on tako pocne zvati tatu, a njega nema :-(. Ustvari mi je grozno sto mu jos ne mogu objasniti da ce tata doci, ni kada ce doci ni gdje je jer je L. jos premali za to.
Jooooj, tko zna sto je u njegovoj maloj glavici........
Svaki dan on tatu vidi preko skypa, ali sada se pitam da li je to dobro ili ne. On bude vesel u toku takvog "razgovora" s tatom (daje mu igracke, salje mu puse), ali me je strah kako on to dozivljava (tata samo na ekranu)? I da li mu je poslije samo gore jer ga podsjetimo na tatu a on nije s nama?
Kako se vi ostale zene pomoraca nosite s ovim pitanjima koja mene muce?
-
Nije mi muz pomorac ali L-ova vrsnjakinja me u 3 ujutro probudila i vodila do kompjutera, htjela je na skype gledati tatu...
Objasni mu, objasnjavaj svaki dan, sve oni razumiju makar ti se cini da su mali...
-
Moja cura je pola mjeseca mlađa, a tatu nije vidjela 4 mjeseca (očekujemo ga između Badnjaka i Božića). Nema Skypa, samo slike, koje baš i ne gleda previše. Prednost je što ja svoju curu ne smijem nositi, tako da će tata brzo postat omiljen. Sjećam se starijega kad je bio te dobi (a njime sam se puno više bavila), brzo se složio s tatom. Uvijek ga se sjećao iako tate ne bude doma po četiri mjeseca.
Ja se ne bih brinula oko toga što dijete svakodnevno komunicira s tatom pa i preko ekrana (što bih dala za tu mogućnost).
Sam pomorački život je takav kakav jest i ima svoje prednosti i nedostatke. Ja bih se rado mijenjala za kraće ugovore i takvu mogućnost komunikacije...ali MM-u bi to sigurno bio puno veći stres na godišnjoj razini.
MM zaista provodi vrijeme sa svojom djecom kad je doma. Kad bi radio neki posao na kopnu, ne vjerujem da bi se njima toliko bavio. Ipak mislim da bi kad djeca krenu u školu bilo zdravije da je doma, ali možda se do tad predomislim.
Ne znam, teško je biti pametan, a idealnog nema. Ja se uvijek nastojim prilagoditi na situaciju i izvući najbolje iz nje.
-
i kod nas je isto kao kod sis. tate nema po 4 mjeseca,i nema ni skypa,ni ničeg nego tu i tamo kad je signala mobitel pa se čuju,barem glasom.. Velika već sve shvaća,ali primjećujem da njoj ti odlasci što je veća (10 g.) sve teže padaju...smiri se ona nakon par dana,ali taj dan joj je kao i meni preteeežak!!
Malena za sad prihvaća to ok,tata je na "bjodu",pričamo o njemu,zovemo ga,gledamo slikice,i vrijeme nekako prolazi..
Sve oni razumiju..samo ti objašnjavaj,neka se druže preko skypa, sve to njima jako puno znači,mada nam se neki put čini da i nije tako jer nam ne znaju to i pokazati...
Svaki kontakt pa bio on i samo preko ekrana,sa svojim tatom puno znači...ipak je dio njegovog života,tu je,i lakše mu je ušaltavanje nazad kad tata dođe doma,kad postane osoba koja ga grli,mazi i uz mamu voli najviše na svijetu <3
-
Joj, bas sam se rastuzila kad sam vidila temu...evo moj muzic otisao prije 15ak dana, a doci ce za 4,5mjeseca i nece s nama biti ovaj Bozic, glupi porez i tih 6mj grrrrr kako sam ljuta na drzavu hihi
Ja bi se rado mijenjala za krace ugovore (tesko ih je sada naci a da nije riskantno mijenjat stalan posao za to) ali ko zna mozda bi na kraju odlucila da je ovako bolje, neznam..
Mali ima 13mjeseci danas i svaki dan zove tata, tata, tata isto tako, i u snu vice tata, i trazi ga pogledom, prve dane je kucao na sva vrata i cekao i jako mi je to tesko gledat iako sam mislila da je mali i da nece razumijet ali mm provodi cak i vise od mene vremena u igri s malim, i sudjeluje bas u svemu bas zato sto je kad je doma 24h na dan s nama i to doslovno, tako da ocito ipak i tako mali razumiju. I slazem se da je svaki dan doma i radi ko ostali kad malo gledam ne bi bas toliko vremena imao za igru s malim a ni samnom, tako da ima i pomorstvo svojim prednosti, tjesite se :)
Mi nemamo net jer nema doticaja s kopnom tih skoro 5mj ali saljemo pisma satelitom svaki dan i zove nas sa satelita 2put tjedno tako da se bar cuju i ja mu dam telefon pa razumio on ili ne bar cuje taticu i vjerujem da to puno znaci, ja bi mu dopustila skype da ga imamo :)
(imamo 1-2 puta u tih mjeseci skype kad u Japanu kupi neku karticu)
Evo nisi sama, ali nadam se da cemo i mi naci napokon nesto na mjesec mjesec sto ce nam odgovarati vjerujem da je lakse :)
-
Joj cure,
sad citam sve vase postove pa se bas rastuzim jer znam kako vam je :love2:.
I MM je prije imao ugovore 4 - 2, ali bilo je drugacije, nije bilo bebe pa smo to nekako lakse podnosili.
Ali sada, kada je dijete u pitanju, bez obzira na super ugovor - nije lako!
Sarari, slazem se da pomorstvo ima prednosti sto se tice slobodnog vremena. Npr. MM je ustvari 6 mj na godinu doma, potpuno posvecen meni i L. i to je super. A s druge strane 6 mj ga uopce ne vidimo. Malo +, malo -
Nadam se da cete naci bolji ugovor jer 4 tjedna ipak brze projde nego 16 (ajme kako sam mudra :lol:, ali nadam se da razumjes sto mislim). Lakse je!
Daisy@, pricam mu i pricat cu mu o tati, ako ne sve, makar ce nesto razumjeti. I ja cesto i u drugim stvarima primjetim da oni ustvari puno vise razumiju nego sto ja ponekad mislim.
Sis, jos malo pa TM dolazi :yes:. Vjerujem da si nestrpljiva! Uzivajte u zajednickim blagdanima!
I za kraj svim curama sretan Bozic!
-
Istina za ugovore brze prodje, a trazimo pa cemo kad tad i naci :mrgreen:
Znam da nije lako ni ovako ni onako a vjerujem da nije idealno ni pomorstvo ni rad doma neznam sto je gore tako da naviknemo se mi na sve :-)
Sretan Božić i vama svima :-D
-
mi smo sretni onda jer se ne vidimo samo preko tjedna, a svaki vikend smo skupa. ali ipak mali, ponedeljkom naročito, pita za tatu stalno i da, fala bogu šta skype postoji, osjećamo se bliže
-
Hm kakvi su to ugovori 5dana rad 2 slobodno? Za to jos nisam cula...ali vjerojatno je i to bolje nego ovako dugo, valjda ne putuje onda dugo,jer mm putuje tamo i natrag 14h avionom u jednom smjeru cca a s presjedanjima i cekanjima satima na drugi avion ode na kraju 1 cijeli dan na put... i to bi mi bilo ok jedino ako onda ima za Novu Godinu i blagdane neki duzi godisnji, inace ispadne da je puno vise na poslu nego doma,jer ovako nama bude 6mj doma 6mj na poslu godisnje (radi poreza novcano bi mogli i manje da radi)...
Mi trazimo nesto drugo pa zato pitam, zanima me... :D
-
vjerojatno je to tata "terenac" a ne tata pomorac
-
pomorac je tako se kaze :lol: Radi na nafti istina ali svejedno plovi pa je pomorac :D Tata terenac nisam vidjela temu hahahaha. :oops:
Pogledaj druge postove iznad, plove po mjesec-4 mjeseca, tako da svima rade na tankerima ili barzama ili slicno ocito...
-
oprosite mi stvarno, naš tata nije pomorac nego baš terenac, ali nisam nigdje našla sličnu temu di se piše o otsutstvu oca u svakodnevnom životu djeteta, i kad sam ovu vidjela malo sam se ipak utješila jer i meni je teško ne imati muža uz sebe svaki dan, ali vama je vjerujem teže.oprostite još jednom :-)
-
Ma nista, ja krivo shvatila od smedje komentar,steta pa se nemoze brisat post grrrrrrr,skuzila nakon postanja ali isteklo vrijeme za brisanje,
naravno da mozes tu pisati, i ja nisam bas sigurna jel teze meni recimo ili tebi, upravo sam gore napisala ako je 5dana rad a 2 dana doma tako cijele godine,ipak bi radije birala ovo nase, jer je ipak doma isto koliko i na brodu :)
Dobro valjda ima tvoj vise slobodnog ponekad?...sve je to tesko koliko god bili odvojeni,to je relativno sto je teze a sto lakse.....jedino ti je to dobro u trudnoci, vidi trbuh od pocetka,moj je dosao kad sam bila trudna 6mj jest da je onda ostao dok mali nije imao 3mj ali ipak tesko je jer mali sad najvise raste i mijenja se i ne zelim ni pomisljat kako mu je to ne vidjet uzivo...
I moj mali ima 13,5mj i trazio je oko 2 tjedna tatu svaki dan po kuci,lupao po vratima i cudilo me jer sam mislila da ce drugi dan odmah zaboravit, sad vise ne trazi ipak je mjesec dana proslo, ali kad bude veci bit ce teze vjerujem....
-
ma nema frke.
ja se nadam da ce moci uzeti godišnji kad se rodi drugo djete. valjda ce i nama svima nekad to prestat...
-
I nama je grozno.MM ima ugovor mjesec mjesec i kako su cure veće to je sve teže i teže. I njemu i nama. Starija curica uvijek plače kad tata ode!A mlađa plače kad se vrati jer ga ne prepozna :mrgreen:
Mislim da je za djecu to totalno konfuzno. Tata dođe, pa navikavanje i totalna opsjednutost tatom, pa malo uživanja i onda opet suze zbog odlaska. Ali opet sretna sam da je mjesec mjesec, a ne npr.5-2 ko šta je prije bio. Sad radimo na tome da ostane doma!Još koju godinu ćemo valjda izdržat!Ali cijeli život ovako, nema šanse!
-
Mozda sam trebala staviti drugaciji naslov teme, jer kad tate nema, onda ga nema, bio on pomorac, terenac ili nesto trece.....
MM je sada doma i s L. se sve nastavilo kao da nije ni otisao. Ali sam primjetila da kad god MM samo izadje iz prostorije ili pocne oblaciti jaknu L. krenu potoci suza.
Sve me je strah kako cemo sada krajem mjeseca kad tata opet ode :-(.
Inace, moj tata je bio terenac. Od kad znam je radio negdje i dolazio vikendom ili cak jedan vikend mjesecno. Naravno,ne sjecam se kako mi je bilo kada sam bila skroz mala, ali od kad se sjecam je to bilo tako. Ja i brat smo bili navikli biti samo s mamom, i, mozda je to ruzno za reci, ali ponekad bi mi vikendom i zasmetao jos jedan clan obitelji. Nas troje je imalo svoje rituale, svoju svakodnevnicu, a vikendom se to sve mijenjalo. Kada sada gledam unatrag, ma ni on nije znao bas kako s nama. Bilo je pomalo zbunjujuce i ponekad frustrirajuce (ali treba uzeti u obzir da smo i ja i brat bili u pubertetu....bube u galavi i to..)
Ali, to je samo moje iskustvo.
Ja nekako pokusavam da nam svakodnevnica bude cim slicnija kada je tata doma i kada ga nema, iako bas ne uspijevam jer smo sada stalno negdje, a kada sam sama s L. s obzirom na visoku trudnocu i ne mogu toliko ici okolo s njim.
Ne znam, ova tema me stvarno opterecuje, a mislim da ce sve vise i vise kako vrijeme bude prolazilo.
ps. moderatorice mogu slobodno promijeniti naslov teme pa da obuhvatimo sve tate koji duze izbivaju iz kuce radi posla
-
E da, meni je termin za 4 tj, a MM je jos 2 tj.doma :-(
Sve se nadamo da se sincic malo pozuriti da i tata bude doma kada dojde.
Tako se i L. rodio u nedjelju, a tata je u ponedjeljak trebao ici na brod. Uspio je dobiti jos tjedan dana slobodno :-)
-
Ajoj, mogu misliti kako ti je,zapravo ne mogu zamisliti,ja sam bila upravo zatrudnila kad je otisao tako da je pitao firmu da umjesto 4,5mj bude 6mj na brodu (tako da ne plati porez) pa se vratio kad sam bila trudna 6mj i ostao doma dok je napunio skoro 3mj mali,to mi je bilo super,dobro za drugo dijete mozda bi mi bilo lakse a mozda i ne,ali bilo je prvo i htjeli smo da bude na porodu.
Na kraju nam se lijepo desila svinjska gripa (kao i tebi vjerojatno mimi ili si ti imala srecu hm...) pa su nam ispred vrata rodilista rekli da muz nesmije uci,ja poludila naravno (joj kad se sjetim samo) ali na kraju rodila i sama (jest da mi je krivo i dan danas i nemogu si oprostit sto nisam zvala i pitala prije,pa isla rodit u Pulu gdje su pustali ali sta sad).
Nadam se da ce ti muz uspjet bit doma ako ne na porodu onda barem da vidi dijete i budete koji dan zajedno... :)
-
Što da Vam kažem cure, ja sam odrasla tako... Samo onda nije bilo računala i moj je tata bio odsutan dugo, po 8-9 mjeseci.
Dogovorila sam se sama sa sobom da se nikada neću udati za pomorca, ne toliko zbog djece, nego zbog sebe, cijelo sam djetinjstvo gledala mamu kako sve radi sama i stalno nešto čeka. :(
-
Moj je terenac i zasad je kombinacija 3 tjedna Crna Gora pa tjedan dana doma. Malcu to strasno tesko pada iako se svaki dan cuju preko skypa. A posto je ova kriza a i politika pogodila negovu firmu, cini se da ce uskoro otic na Grenland ili u Norvesku i onda ce dolazit doma svaka 3 mjeseca al nece dugo ostajat :-(
Posto ja trebam rodit u 7. mjesecu uzasavam se toga da nebude uz mene na porodu, da nebude uz nas prve dane bebinog zivota... A i malac je strasno vezan za njega i sad me vec boli kad me bas svaki dan, kad dodem po njega u vrtic, pita dal ga tata doma ceka. A ja vecinom puta kazem ne...:-(
Kako ce tek bit kad ga toliko dugo ne bude...