Kad ste počeli davati bebačima mlijeko obično dali ste mu samo zagrijali ili ste prokuhali i ohladili.
Printable View
Kad ste počeli davati bebačima mlijeko obično dali ste mu samo zagrijali ili ste prokuhali i ohladili.
Moje obje su bile na AD mlijeku. Sa starijom sam prešla na kravlje s godinu dana, a s mladjom s nepunih 11 mjeseci. Koristim trajno mlijeko, i nikad ga nisam prokuhavala, samo zgrijala.
nisam prokuhavala
Nikad nisam prokuhavala
zašto prokuhavati? ovo je mlijeko u tetrapaku pasterizirano, homogenizirano i sve to izirano, nisu to ona stara mlijeka u vrećici.
dala-hm, dala sam kravlje s polaskom u jaslice, tj. probala prije polaska da nas tamo ne iznenadi reakcija.
Ajd kad je već ova tema otvorena, da nešto priupitam.
KM se izbjegava prerano davati zbog onog nečeg (kravljih proteina?) što izaziva alergijske reakcije, teško sjeda na želudac i sl. Jesam li za sada sve točno rekla?
Kad se mlijeko prokuha, ono gubi ili ne gubi ta štetna svojstva?
Meni se sve to pomiješalo pa kad me svekrva počne masirati zakaj Mara još uvijek ne pije KM ja joj ne znam odgovoriti s točnim informacijama pa me smota.
Inače, Mara ne pije KM, u vrtić nosim zobeno (nije jedina), ali sve ostalo što sadrži KM, to jede/pije (npr. griz, pudinzi, mliječni namazi...)
Jelka, kad se prokuha i dalje teško sjeda na želudac.
Govorim iz vlastitog iskustva jer mi smeta kravlje mlijeko i prokuhavanje mi ne olakšava njegovu probavu.
Mi smo kravlje mlijeko uveli tek prije 2 tjedna, odnosno malena je sama tako odlučila. :)
Do sad je pila AD. Kravlje smo koristili u pudinzima, kolačima i slično, u jako malim količinama.
Prokuhavala nisam nikad.
A koje bi bilo najbolje, s kolikim postotkom mm?
Mi smo počeli s godinu dana, uvijek trajno mlijeko pa nisam prokuhavala. Do sad smo koristili ono srednje (2,8%) ali sinoć je popio ono masnije (3,6%) pa je ubrzo nakon toga povratio... Oprostite na OT ali zanima me jeli moguće da je povratio zbog tog masnog mlijeka?
ne prokuhavamo pošto za tim nema potrebe kod kupovnog mlijeka
počeli smo ga jesti /piti sa godinu dana
i dalje me fascinira antiKM kampanja
Mi smo koristili uvijek svježe mlijeko, ne u tetrapaku, po preporuci pedijatrice. A zašto ne trajno - ne znam.
Ja isto baš ne kužim tu anti KM kampanju.. Pijem mlijeko od kada znam za sebe i obožavam ga.. nemam nikakvih problema.. ne prokuhavam nikad, nekad zgrijem ako je za kakao ili nešto.. kad pijemo samo mlijeko ne grijem.. Maleckoj od 1 god sam tek sada počela davati, ali zaista malo, u grizu ili uz pahuljice..
uglavnom pijemo ono sa 3,2% mm..
ja isto ne prokuhavam, a više niti ne grijem (ona najviše voli hladno mlijeko). mislim d aga je počela piti s nekih godinu i 3-4 mjeseca u pahuljicama, grizu i sl. Otkad sam je prestala dojiti popije bočicu pred spavanje. Kupim najmasnije koje nađem, 3,5 ili 3,8%
Ne prokuhavam, samo ga ugrijem, trajno, 3,2%
Pošto je prestao cikiti s 10 mj stavljala sam mu pola pola s vodom,pa trećinu mlijeka,i kad je navršio 1 godinu pedica nam je na sistematskom rekla da mu nadalje dajem mlijeko bez rijeđenja s vodom i to 3,2% masti.Dajem mu svježe,ne trajno.Jer pretpostavljam da u svježem ima manje konzervansa.
Nikad nisam prokuhavala.
Ja sam mu pocela polako davat kravlje (ono malo bi stavila u palentu da se brze ohladi i ne bude bas samo s vodom i slicno) s oko 11mj, iako je preporuka s 12mj, sada ima 13mj i pije i jede sve, tj pije 99% samo vodu jer mu sokove ne dajem cisto jer mi je voda nekako ''zdravija'' ali piti ce i to kad bude htio, tu i tamo mu radim prirodne vocne sokove :D a i dojim ga jos uvijek :)
Trajno mlijeko nema nikakvih dodatnih konzervansa (kemijskih dodataka) već je predkuhano posebnom tehnikom zbog koje se dulje ne kvari ako je u vakumiranom pakiranju.
Inace, "dajem" punomasno (3,5%) trajno direkt iz frizidera, pocela je piti to otprilike kad je prestala dojiti (znaci s jedno 20 mjeseci) ali su kolicine koje doma popije zanemarive (ja nesto posebno ne nudim, a ona se rijetko sjeti, a i tad popije par gutljaja samo). U vrticu za dorucak vidim skoro svaki dan imaju nekakav kako, bijelu kavu i sl - ali opet nemam pojma koliko pije to a koliko caj ili vodu (spremam se na razgovor na temu dorucka s tetama jer mi je koma da im se za dorucak redovito nudi cokolino iako ima i kruh s namazom sto je mislim ipak zdravije od cokoladno-secernog dorucka, npr. neki dan sam dovela malu - bila neka druga teta ne njena - i uredno su sva djeca doruckovala cokolino )
Znači, što masnije to bolje...
Ja još nisam davala mlijeko bez ičega, uvijek stavim par žličica nekih pahuljica i podgrijem. Uvijek mu ga dajem kao "obrok" a ne kao piće.
Ne mogu prehladiti grlo sa mlijekom "direkt iz frižidera"???
pa nije to KM antikompanija, nego je kravlje mlijeko samo po sebi preteško za male organizme, pa je bolje davati nešto drugo...kalcij se ionako može iz drugih namirnica puno bolje i više iskoristiti...pijenje kravljeg mlijeka je samo navika, stvar kulture, oduvijek se pije...a sad da je najbolje za dijete, nije, definitivno!
moja isto doma pije zobeno ili rižino ili sojeno, obogaćeno kalcijem...ali u jaslicama stalno pije kravlje...ne bunim se, niti nosim svoje, ali doma joj neću davati kravlje još duuugo...
ne znam zbog cega se misli da je bilo koje drugo satro mlijeko bolje od kravljeg mlijeka... zna se sto je kravlje mlijeko, proizvod krave da bi prehranila svoje mlado, a sve to sto se zove mlijekom, bazirano na zobi, rizi ili soji naravno nije mlijeko, nego samo razvodnjena kasa od zitarica sa dodanim sastojcima sa poboljsavanje okusa i masnocama...
zelim reci da nema potrebu davati djetetu mlijecni substitut baziran na zitaricama, ako mu se vec ne daje kravlje mlijeko. masnoce i kalcij, ako se to vec zeli dobit iz mlijeka, se moze podmiriti na drugi nacin. naravno da nema neke vece greske davati djetetu 'biljna mlijeka', ali mi to zvuci kao nekakvo zavaravanje, naime, nije da se mora pit mlijeko, a jos manje da se mora pit skupo preradjen zob ili riza sa dodatkom vode...
ja nakon godinu dana kćeri još dajem AD, iako gris radim s kravljim i dajem joj kravlji sir i jogurt. mislite da joj mogu i ujutro i navečer na bočicu početi davati kravlje mlijeko?
Vjerojatno ovisi o imunitetu i slicnome ali ja to ne bi davala malome, ni ja ne pijem jer mi nije ugodno tako hladno, ali znam da ima ljudi koji daju i cija su djeca uvijek zdrava, tako da je individualno, ja cu uvijek i dalje podgrijati ili dati sa sobne temperature :D
-> LOLA, ako ima 12mj ja bi bez straha dala, tako sam i svojem pocela oko 11-12mj (on ne pije mlijeko jer dojim jos ali jede sve ostalo s mlijekom, palentu,griz,cokolino i sto god mu radim naravno ne rucak hahaha). To je i po pedijatrima. Osim ako nemate alergije ili viska novaca za AD mlijeko :D
u pravu si, zovu se mlijeka ali nisu...ali da su bolja od mlijeka, mislim da jesu..barem za manju djecu kojima su ti mliječni proteini preteški...
i puno bolje od kravljeg mlijeka je recimo AD, ima zastupljene sve vitamine i minerale potrebne za razvoj djeteta, a izostavljeni su svi štetni sastojci koji jesu sastavni dio kravljeg mlijeka...naravno, ponavljam, nije km toliko loše da će djetetu biti nešto od njega ali da ima puno boljih i zdravijih drugih namirnica i napitaka, o da, ima!!
prerađena zob ili riža je vrlo jeftina...jeftinija od mlijeka...sa kilom rize koja dođe cca 20kn, napravim 6l napitka...slično i sa zobi..tako da...
kudri, super da sama praviš.
Ja se ne bih usudila davati kupovna "mlijeka" maloj djeci (ovdje se često preporuča dati rižino i sa 6 mj.) jer im je sastav upitan. I na niti jednoj kutiji nisam vidjela da piše da je namjenjeno djeci mlađoj od 3 god, a da mlađu od 1 god niti ne spominjem.
KM ne podgrijavam. Djeca piju ravno iz frižidera. Rijetko piju jer rijetko traže.
I jogurte ne podgrijavam. Počeli su ih jesti/piti sa cca 9 mj. i nikad nisam podgrijavala/temperirala, već izravno iz frižrdera u usta. U čvrsti jogurt im znam umiješati u multipraktiku zamrznute ribizle i dam im da piju. Pa zar i sladoled podgrijavate?! I nema to veze sa imunitetom. Razboliš se od virusa i bakterija, ne od hladnog mlijeka.
I hoću, dat ću mu. :)
Hvala!
Ja podgrijem jedino ak je ravno iz frižidera,jer je prehladno,al inače ne ;)
to ti je kao da uspoređuješ je li bolje popiti čašu mlijeka ili pojesti tanjur riže/zobi...ili da li su bolje kruške ili jabuke :mrgreen:
ja ne kužim uopće zašto to zovu 'mlijeko' kad se zapravo radi o napitku koji nema veze s mlijekom. ali, vjerojatno, ljudima bolje zvuči mlijeko, jer ga onda koriste usmjesto km, jer je kao zdravija vrsta 'mlijeka'.
biljna mlijeka nisu zamjena za mlijeko, radi se o potpuno drugoj stvari.
ja sam km počela davati jako kasno, jer sam dosta dugo dojila (znala sam ponekad dodati u gris, ali uglavnom sam ga kuhala na vodi)
zobena i ina mlijeka isto nisam davala jer ih i sama ne volim, i ne vidim potrebu da joj to dajem. radije joj skuham zob/rižu
davala sam jogurte i sireve, to jako voli.
Ja sam dojila do njegove godine i pol i kad sam počela davati mlijeko u rižolinu, medolinu... počela sam kupovati adaptirano mlijeko primjereno za njegovu dob. Bilo je to ono hranjivije, gušće, mislim da je imalo i dodatak željeza, možda ****. S tim sam mu mlijekom radila kašice. Onda sam u neko doba uvela kupovno kravlje, punomasno.
Jelka, moj sin ima AD i radi toga i dalje, s 20 mj, pije adaptirano. Perijatrica dermatolog mi je objasnila: i AD ima kravlji protein, ali u puuuuno manjoj količini i dodani su AD sastojci koje kravlje mlijeko nema, kao vitamini, željezo i slično. Što se tiče, kravljeg mlijeka, ono nije za ljude, nego za teliće. Zato ima ljudi koji ga i kao odrasli teško podnose, a djeca sklona alergijama ne trebaju svoj imuno sustav provocirati s previše kravljeg proteina. O. smije mlijeko u palačinkama, pudingu i sl, ali ga ne pije pola litre dnevno koliko popije adaptiranog.
Što se pak tiče gubitka svojstava mlijeka s grijanjem. ne gubi svoje svojstvo da ima kravlji protein koji može isprovocirati alergiju, ali gubi prehrambene vrijednosti kao što su vitamini koji su osjetljivi na toplinu. Kalcij naravno ne gubi. Ni željezo, ali njega ima vrlo malo. I još nešto, mlijeko u tetrapaku je sterilno jer je izloženo vrlo visokim temperaturama, znači osim masti i kalcija, ništa u njemu niti nema. Zato bih uvijek svakome, a osobito djeci koja piju kravlje mlijeko, preporučila svježe.
Možda djetetu neće odgovarati okus hladnog mlijeka ako je navikao na zagrijano. Ali, u principu, nema potrebe zagrijavati.
Sladoled možeš i sama napraviti od čvrstog jogurta + banane + neko voće koje dijete voli. Ja stavim 4 čvrsta jogurta + 5 banana + neko voće. Možeš dodati i čokoladu za kuhanje (meni multipraktik skače od čokolade za kuhanje i zamrznutog bobičastog voća). To može popiti i svježe napravljeno ili staviš u zamrzivač.
13 mj. je dovoljno za uvođenje delicija :) ako nema alergije! Bar je mojima tad jako pasalo, a pogotovo ljeti, nakon parkića, pojesti osvježavajući i hranjiv obrok.
Hvala na savjetu :)
Mlijeko još uvijek malo zagrijem, tek toliko da nije ledeno. A jogurte više ne temperiram, dajem iz frižidera i do sada nema problema s grlom.
Sladoled sam uvijek pravila od 2 šlaga, 2 kisela vrhnja i hrpom voća ali evo, definitivno ću isprobati ovaj od jogurta. :)