Što bi dijete do godine dana trebalo znati?
Naša malena ima 11 mj i tjedan dana. Što se tiče motorike ... s 10 mj i tjedan dana se prvi puta sama posjela i za koji dan propuzala. 3 tjedna nakon toga je iz klečečeg položaja ustala uz kauč i više to nikad nije ponovila. Međutim, nije to ono što me ustvari zabrinjava. Promatrajući druge bebe primjećujem da većina zna više stvari od V. i znatiželjnija su.
V. je s 9 mjeseci naučila pljeskati ručicama (bravo-bravo) i mahati (pa-pa). Ovo drugo joj je ubrzo dosadilo i samo blijedo gleda kad ju pokušavaš nagovoriti da maše. Ustvari ... ovo bravo-bravo je sve što ona zna i što voli ponavljati svaki puta kad ju zatražiš. Kad se rasplače ili nešto želi od mene zove me ma-ma. Tatu ne zove, ali zna ponoviti ta-ta i ba-ba, ali kad ju pitaš gdje je tata, ne pokazuje ... čak niti ne pogleda u njegovom smjeru ... isto tako ni za mene. Neki dan sam rekla "paprika", to joj se dopalo i cijelu večer je ponavljala pa-pa-ka ... pa-ka-ka i smijala se sama sebi. Poslije više ništa. Jučer i danas smo vježbale pokazivati gdje je nos ... par puta me primila za nos kad sam ju pitala gdje mama ima nos ... a opet, imam osjećaj da joj to ide na živce pa brzo odustane. I ne podnosi da ja prstom taknem njen nos ... onda igra prestaje momentalno. Teško joj je privući pažnju ... stalno je s nečim zabavljena, igračka, trakica, krpica i ja joj sa svojim "glupostima" brzo dosadim pa izmigolji svojim poslom.
Molila bih vaša iskustva!