-
laporoskopija-pomoć
Bok,cure, ako ima koja da mi se javi u vezi laporoskopije, ja bi trebala u petak u petrovu na laporo.
Uglavnom imala sam pokušaj hsg-a , ali nije uspio, pa me dr Šimunić iz Petrove , šalje na laporo.
Rekao mi je da možda je neki problem sa ušćem maternice, pošto dr koji mi je radio hsg nije mogao proći kroz ušće maternice sa sondom, nemam ovako neki problema, osim oskudnih menstruacija i imam manji intramularni miom, od 5mm.
Do toga svega je došlo jer sam poslala zahtijev za odobrenje liječenja u Pragu, pa su me iz hzzo-a tražili hsg, i nisu mi mogli napraviti i onda je dr Roginić iz hzzo-a naručila me u petrovu kod dr Šimunića i on je predložio laporo, zbog toga što nije uspio, e sada možda dr kako je i rekao koji mi je radio nije mogao ,a netko drugi bi mogao napraviti mi hsg, je ri imam zavaljen amaternicu, pa možda zato nije mogao.
Uglavno mene mući sad a, da li da idem, strah me da se nešto ne desi, tj da mi ne bi što sprčkali oštetili itako, pa ako ima koja da mi s ejavi da je išla u petrovu i kaže kako je to?
-
Nisam bila u Petrovoj i ne znam koliko je stručan dr.Šimunić a i nisam srela nekog s takvim problemom iskreno...Zapravo si jako malo tog napisala,dali si do sad imala kakav postupak u kojem netko je prošao kroz ušće maternice? Jer ako jest onda bi na tvom mjestu pokušala još jedan HSG,a ako ne postoji šansa da je zaista neki problem s ušćem maternice. U tom slučaju idi na laparoskopiju. Radi se pod narkozom i nije strašna,a zaista je odličan način da se vidi stvarno stanje maternice,jajnika,jajovoda... Naprave ti tri(barem meni) malene rupice na trbuhu,možda tebi bude manje,i uvedu kroz njih minijaturnu kamericu kojom mogu sve vidjeti. Poslije te par dana malo bole šavovi, al zaista malo jer bude po šav-dva po otvoru i to je to. Nemaš se čega bojati. Što se tiče boli gori ti je HSG.Uglavnom javi ako te još šta zanima i slobodno piši na PP
-
Nisam nikada bila ni u jednom postupku, niti išta, eto pokušali mi raditi hsg i neuspješno,tako se je i to otkrilo, a sada da li je zbilja neki problem, ja neznam, kaže dr čemu opet hsg, najbolje na laporo i onda će s esve vidjeti, razlog je kao ne može se proći kroz ušće maternice sa sondom i sada bi htjeli laporoskopijom vidjeti što je, a neznam ni sama tko će mi raditi laporo, uglavnom idem u petak , u ponedjeljak će mi raditi laporo, tako mi je sestra rekla.
-
Evo nekoliko linkova... Bila sam na 2 i nije tako strašno kao što izgleda prije same operacije. Vjerujem da će te u petak primiti i dati upute i tražiti da dođeš u nedjelju kasno popodne.
http://forum.roda.hr/threads/10624-l...=laparaskopija
http://forum.roda.hr/threads/20039-P...=laparaskopija
http://forum.roda.hr/threads/24114-o...=laparaskopija
Ima toga još ali ovo je dovoljno.
Sretno!
-
Bila sam na laparoskopiji, međutim nisam bila u Petrovoj. Ali znam cure koje su bile i imaju samo riječi hvale, a da ne velim da su doktori učinili čuda za njih. Nije tak strasno pošto nije klasična operacija-brži je oporavak, a ožiljci se gotovo ni ne vide- onaj u pupku mi se ne vide, a sa svake strane jajnika također jer je pokrit gaćicama. Više mi se vide oni od sljepog crijeva i madeža. Ja sam bila u bolnici od četvrtka (priprema) do ponedjeljka (već bi u nedjelju išla doma da nije bio vikend). Sretno!!!!!
-
Hop, ja bih na tvom mjestu pokušala još jednom otići na HSG kod drugog dr. Želim ti samo napisati moj slučaj koji je vrlo sličan tvom, pa ako ti može pomoći...... Prije svih pokušaja MPO, otišla sam privatno na HSG u polikl. IVF kod dr. T na utz HSG. Nakon silnog mučenja i mijenjanja sondi dr. mi nije uspio ući u materište jer po njemu je postojao miom i preporučuje mi paralelno laparaskopiju i histeroskopiju. Ja odem s tim nalazom kod mog MPO dr. u RI i on nije htio raditi laparask. dok ne pokušam napraviti rtg HSG. I obzirom da i ja imam zavaljenu maternicu pa je mogući razlog bio to, odem ja u ST u Cito kod dr. Poljaka koji mi je bez problema napravio rtg HSG /nalaz uredan, maternica pravilnog oblika, jajovodi prohodni/. Eto, možda ti pomogne..... A što se tiče laparaskopije, u tome je odličan dr. Šparac u Cita i dr. Dubravko Barišić u Petrovoj i mislim privatno (on je operirao moju sestru - endometrioza). Sretno!
-
Laparo je najtočnija u dijagnozi i ja bih možda otišla na laparo - najkraće je i najjednostavnija od tih pokušaja da se napravi HSG. BTW, rtg HSG je točan samo 60% (negdje sam to pročitala i ponavljam kao papiga), tj. on nije 100% da su jajovodi ili maternica ovakvi ili onakvi - tipa kontrast, pod pritiskom, može probit priraslice i ispada da je sve OK, a ono jajovodi začepljeni, mislim da je bilo i obrnutih primjera - jajovodi izgledaju začepljeni, možda su malo uži, a laparo pokaže da je sve OK. Na laparo se vidi i endometrioza, ako je ima itd. Dijagnostička laparo je rel. nekompliciran postupak, iako, čim se ide na pravu anesteziju postoje rizici. Ukratko - morat ćeš sama sjeći, na temelju niske raznih mišljenja.
Jedino što se na laparo ne vidi je je li maternište unutra OK oblika - ima li septuma itd. - i to bi ti even. s tom slabom točnošću (40% šanse za grešku) pokazao HSG, ali najtočnije histeroskopija.
U te probleme s ušćem se nimalo ne kužim, ovo su općeniti podaci, tj. ne znam kako to utječe na to jel' bolje radit jedno ili drugo.
Prof. Šimunić je dovoljno stručan za procijenit što je bolje u tvom slučaju.
Sretno!
-
Odnosno, histeroskopija bi ti pokazala je li OK maternica iznutra, ne izvani (tako se vidi u laparo pogledu), tj. ima li septuma itd. bitnih za implantaciju - i to bi ti even. s tom slabom točnošću (40% šanse za grešku) pokazao HSG, ali najtočnije histeroskopija, možda bi ti mogli to napraviti dok si u narkozi - može se kombinirat i jedno i drugo (laparo i histero), opet, ne razumijem je li je mogu uopće napraviti, ako ne mogu HSG jer ne mogu ući unutra.
Probleme s grlićem je imala forumašica lili75, ako se dobro sjećam, možda da joj pošalješ PP (ne čita puno više ovaj PDF).