-
neprimjerene scene
zanima me da li vi mjenjate program kada nešto gledate zajedno i tada se dogodi neko nasilje,erotika itd...Sjećam se kako su moji roditelji mjenjali program.Moja curica ima 4god i jako je sve zanima,ali isto tako jako sve emotivno proživljava.Kada mm gleda vijesti,a fala bogu uvijek ima nekih prometnih,ili nekih tragedija i ona se baš tada zateke u sobi već znam da mi pred spavanje ne gine sto pitanja,a ponekad i sanja i plače.Znam da je to normalno da ju sve zanima,ali ja ipak prebacim sve ono što smatram da nije prikladno za nju,jer mislim da se u njenim godinama ne bih trebala opterećivati tragedijama.Kako vi u vašem domu to rješavate,samo još da napomenem gašenje tv ne dolazi u obzir jer je mm ovisnik o televiziji,compu...:evil:
-
ne gledaju ono sto nije primjereno za njih. primjereno i za njihovu dob i individualne karaktere.
da sam u tvojoj situaciji, trudila bih se da dijete ne bude u istoj prostoriji dok je na programu ista uznemiravajuceg. a u slucaju da ipak nesto vidi i zbog toga uslijedi "sto pitanja" - na njih bi bogami, odgovarao onaj koji je priustio da se to vidi - dakle, ne ja, nego gospodin "ovisnik o televiziji i kompu"... i tjesio kad se place i sanja...
-
I ja pazim da dete nije u sobi kad su neprimereni sadrzaji, tj. kad je ona tu ili gledamo nesto benigno ili ne gledamo. Npr odgledamo tu i tamo neku humoristicku seriju dok se ona igra, ili zabavnu emisiju.
Ako pocne nesto sto nije za njene oci, gasim istog trenutka.
-
slazem se s litalom.
sjecam se kada sam imala nekih 6-7 godina, bilo je to bas kada je poceo domovinski rat, prvi put kada sam cula da su spomenuli rat u Jugoslaviji, toliko sam se bila prepala i pocela plakati, jedva su me mama i tata smirili, i od tada kada god bih poceo dnevnik bih sama otisla iz dnevnog boravka u svoju sobu jer me to strasno pogadjalo.
pokusajte kada je nesto takvo na televiziji da jedno od vas ode s njom u neku drugu prostoriju igrati se ili nesto raditi, u svakom slucaju da ne gleda takve stvari, pogotovo ako vidis da to lose utjece na nju.
-
...izgleda da dijete može bez televizije...ja ne znam kako su moji uspijevali, mama mi tvrdi da sam išla na spavanje poslije onog crtića u 7.15....ali kad je počeo taj rat u Jugoslaviji, ja sam imala već 11 god. - ali ničeg se ne sjećam -ama baš ničega..nikakvih dnevnika, novina, emisija, vijesti..i onda najednom mi poslije škole jedna frednica "prepričava" kak je čula za nekog "Češelja" koji će ubijat ljude -a ja ono:-o o čemu ti? ko? nemam pojma? - blaženo neznanje.....
S druge strane sjećam se crtića po danu, Smogovaca.neuspjelog dočeka Nove pred tv-om jer sam zaspala već u 22h....
No, evo jedne priče iz perspektive manjeg djeteta....možda sam bila predškolski ili neki rani razred...mama i tata su me samo potjerali na spavanje jer će oni kao gledat neki film koji "nije za mene"- i sad, da ne duljim, ja sam "otišla" na spavanje i vratila se....skrivena čučim iza fotelje i vidim vampira koji radi što vampiri rade...bye the way - ja nisam znala da je to vampir ili da se to tako zove, -...ali evo, bila sam prepreprestravljena,sanjala sam to još dugo vremena kasnije i bilo me jako strah, spavala sam leđima prema zidu, naslonjena na desni dio vrata - da me ne ugrize - užas....
..tako da i ja danas nastojim da moj mali ne gleda dnevnike, ili filmove s pucnjavom ili sl. ili bilo kakvom agresijom (čak tipa neka prenabrijana glazba) ako je još budan navečer iza 20h i ako smo kod bake koja ima TV jer ga mi doma nemamo....
Uz to, i ja imam muža koji je par puta sabotirao i uredno odgledao dijelove nekih filmova sa njim - kao "mi ćemo sad malo gledat skupa" -ma mi smo momci.... i onda nekaj komentiraju po filmovima, no...kad sam jedan dan čula da spominje Gospodara prstenova - ajoj - bilo je povuci-potegni).
Ja osobno mislim da je poželjno da roditelji budu suglasni oko svega u zajedničkom roditeljstvu, ako ikako mogu ... čak i oko "prostora odstupanja" u različitim razmišljanjima....tak da bar možeš nekako planirati život i određene situacije.
-
jednostavno kad vidim da je nešto neprimjereno njihovoj dobi npr.nekakve tragedije,pucnjave ,agresije , preokrečem program btw.ni ja to nemrem gledat tak da ih zaštićujem maksimalno od toga.
-
hvala vam na odgovorima i zaista nastojimo ju sačuvati od neprimjerenog.Brinulo me da li je možda ona osjetljivija jer mi prijateljice kažu koje imaju djecu iste dobi da njihova djeca uopće nemaju interes za tv i ne zamaraju se kasnije viđenim na tv.Ja sam našla davno neki popis agresivnih crtića i izbacila ih,ona gleda pepu,fifi,novije pepeljugu što je isto malo po mom mišljenju previše okrutno i previše vrijeđanja pepeljuge,a mm kaže da je baš zbog te moje izolacije ona osjetljiva.
-
Mi isto gasimo TV ili okrećemo na neki drugi program.
A što se "osjetljivosti" tiče, Terr je na neke crtane filmove u kojima mi nismo vidjeli ništa strašno, doslovno vrištala:"Gasi, gasi!"
(Naravno da smo iste sekunde ugasili.)
Ona je to nešto vidjela drugačijim očima nego mi - svojim, dječjim i bila je vidljivo prestrašena.
Naravno da smo izrazgovarali to s njom koliko god smo mogli i nije poslije toga ni
plakala ni budila se noću - ništa od toga, ali je ostala pri svom i dan-danas još ne želi
gledati te crtiće.
I to je OK, ima potpuno pravo na to.
Off topic, moja malenkost isto ne gleda filmove s nasiljem, ubijanjem itd. Kad je počeo rat, imala sam 21 godinu i moji bliski ljudi su otišli u taj rat.
On je za mene bio itekako stvaran. I zapravo otada imam nultu toleranciju na filmove takvog i sl. sadržaja.