-
čokoladni liker
kolegica me nedavno ponudila pre pre finim domaćim likerom od čokolade i nisam odoljela da ga odmah ne napravim MM za rođendan (tražio se izgovor :angel:). Ja sam malo prilagodila recept jer samo imala samo domaća jaja doma, pa se nisam usudila zbog mirisa- u originalu se radi krema od žumanjaca. moja verzija:
200g čokolade u prahu
2dl slatkog vrhnja za šlag
1dl ruma (ja radila s bijelim, može i onaj za kolače, a bome može i maraschino)
2dl vodke ili finije rakije
na pari ili defrost u mikrovalnoj otopiti čokoladu u vrhnju (do 40C, znači topljikavo,ne jako toplo ili vruće- to je bitno jer se inače izdvaja šećer i masnoća kad se ohladi ), odmah izmiksati mikserom da postane skroz kremasto bez imalo mrvica (više miješanja nego grijanja :-)),umiješati pijenjačom rum i vodku i uliti u bocu kroz širi traktur (ja sam koristila špricu za šlag). Bolje je da boca bude od likera, meni je nakon hlađenja liker teško išao iz boce za vodku- tako sam otkrila razlog zbog kojeg boce za liker izgledaju kako izgledaju :lol:
Nakon hlađenja (preko noći) je dosta gušće nego što odmah izgleda.
Uživajte, mljac
-
ja ih obožavam ,prije par dana sam napravila po ovom receptu:
1kg šećera
1l mlijeka
100g kakaa zvečevo
2dl ruma
šećer mlijeko i kakao prokuhati kada se ohladi stavi rum i dobro promješaj.
meni je osobno malo pregust,drugi puta ću staviti oko 2dlmlijeka više,mislim da će biti bolji.
-
zvuči isto super! mi danas imamo umjesto rođendanske torte pitu od jabuka i liker sa šlagom... Samo treba stati na vrijeme