Iako ne budemo tako skoro jeli kruh i sl., jednom kad krenemo voljela bih bebacu sama ga ispeci. Pa vas molim recepte, ideje kako ste vi radili. Ne bih htjela mu davati kruh iz pekare.
Printable View
Iako ne budemo tako skoro jeli kruh i sl., jednom kad krenemo voljela bih bebacu sama ga ispeci. Pa vas molim recepte, ideje kako ste vi radili. Ne bih htjela mu davati kruh iz pekare.
Ja uvijek radim po sljedecem receptu:
1 kg brasna
1 kocka kvasca
1 velika zlica soli
2 velike zlice secera
2 dl mlijeka
masnoce (ulja ili maslaca - stavim otprilike, oko 2 zlice)
oko pola litre mlake vode
Otopim kvasac u mlakoj vodi, dodam zlicicu secera, i malo brasna i pustim da se napravi pjenica. Mlijeko malo smlacim, i kada je kvasac spreman, umijesim glatko i mekano tijesto. Pustim da se se dize dok se tijesto ne udvostruci, premijesim, oblikujem tri struce, te pustim da se jos neko vrijeme dizu u kalupima. Pecnicu zagrijem na 200, pecem oko 20 min na toj temperaturi, dok kruh ne dobije lijepu boju, a zatim smanjim na 150 pa pecem jos nekih 25 min.
E sada, ja obicno ne stavljam samo bijelo brasno, nego pomijesam mali graham ili razenoga brasna, dodam zitarica (lan, sezam, suncokretove i bucine sjemenke), i nasjeckam oraha - i bude odlican, jedemo ga samoga kao kolac :-)
ja sam s nekih 15 mjeseci dala i domaće puter štangice, tijesto iz pekača
iako ne jede ih često, jednom tjedno i koji puta domaći kruh
Kad ste nudili prvi put djeci kruh?
mi smo joj ponudili prema tablici, ali ga je počela jest tek s 15 mjeseci, do tad nije bila zainteresirana, ali možda je fora i u zubima, mi još uvijek imamo samo 4 zuba