Ljudi, trebaju mi iskustva i mišljenja... išli bi s Andrejem na skijanje u veljači, bit će tada 4 mj., jel to ok ili se ne preporučuje? Jel ima netko tko je išao? Ako da, što je važno znati, ponijeti?
Printable View
Ljudi, trebaju mi iskustva i mišljenja... išli bi s Andrejem na skijanje u veljači, bit će tada 4 mj., jel to ok ili se ne preporučuje? Jel ima netko tko je išao? Ako da, što je važno znati, ponijeti?
Ideš...hrabrost.Citiraj:
odra prvotno napisa
Ja bih isao ali kad bi isli baka i deda da je paze dok se mi skijamo.
I onda scenarij...skijamo se supruga i ja, kad odjednom Buba osjeti da bi mala mogla pocet plakat...IDEM BRZO kaze...u žabi ulazi u ciljnu ravninu...jednom rukom vadi ciku i ubacuje Viti u usta prie nego ona zakmeci...dok ja vadim stvari iz ruksaka i mjenjam pelene tolkom brzinom da mala nije ni skuzila da je na minus 10 u Alpama.
A ako mislis samo setat po snjegu 7 dana...dodi u Zaprešić !
Odra ja cu biti sretan ako eventualno uspijem otic slijedece sezone na neku skijacu ali isto s dedom i bakom...jer ne vidim smisao jos ici i forsat se bez veze...NIJE GUŠT !
Mom malom je 9 ipo mj. i odustali smo od skijanja ove zime.
Ma, samo dajte ;) - to je sad baš "in" - što mladje, to prije na skijanje :lol:
(nama je 9 mj i par dana, ali ne idemo ovu zimu)
Ma, tatamata, ne bi to trebalo biti tako strašno... mijenjali bi se mm i ja , a možda će se malo i ustaliti neki ritam... (ili sam preoptimistična :mrgreen: ). Mene zanima jel to ok, što se tiče visinske razlike, promjene klime, putovanja itd.
Pa Odra kak bi se mjenjali...daj mi objasni taj fenomen ? :mrgreen:Citiraj:
odra prvotno napisa
Jedino dobro je kaj bi vam bio dovoljan jedan ski-pas jer bi jedno uvijek bilo dole pa bi tak ustedili.
Cuj ne znam kako je sa visinskom razlikom ali znam da bi meni to bila totalna tlaka i ne daj boze da mi se mala rasplace u 10:30 taman kad sam dosao na stazu i ajmo nazad u apartman jer se nemre smirit.
Ili jos gore ako se slucajno razboli...ajme majko.
Ne znam...ja znam da ja ostajem mado !
pa, jednog dana ce se sigurno razboliti, to je pitanje vremena. drzanjem djeteta u kuci ne sprijecavamo mogucnost da se ono razboli. zach je dobio bronhitis jer se njegov tata prehladio, a mi stalno bili doma... sada planiramo za egipat, a u ozujku u bangkok. :)Citiraj:
TATA MATA prvotno napisa
odra, mislim da ti najprije moras biti opustena i vjerovati da mozes sa malcem na skijanje. pa neces ici na nadmorsku visinu od 4000 metara!?
mm i ja ne skijamo. i ove zime idemo prvi put na pravo sedmnodnevno skijanje (aranzman, tj. ;)). sa troje djece i bez baka i djedova. cak je bila neka poluideja da povedemo moju mamu, ali smo bez puno razmisljanja odustali.
ida ce u skolu skijanja, ako bude htjela. noa isto. najvjerojatnije nece htjeti pa ce biti s nama. a mi sto cemo radit? uzivat.
ako igdje idete s malom djecom, nemojte planirat. nemojte brojat spustove, vezove ni ski pasove. ili vatever. radije ostanite doma.
ako odete - opustite se, uzivajte i budite zadovoljni onime sto napravite. pa makar to bilo vracanje neraspakiranih skija u posudijonu... ;)
my 2 cents.
jako lijepo receno - apsolutno se slazem!Citiraj:
litala prvotno napisa
pisala sam već na snorkinom topiku neki dan; moja frendica je prošle godine išla, bebač im je imao 6 mj., bilo im je super.
ove godine, naravno, opet idu ;)
E, litala, baš tako... sad si mi skinula kamenčić s vrata svojim riječima. tako nekako i ja mislim,ali mi je trebalo da mi netko to sroči... :love:
tatamata :D , fenomen mijenjanja odnosi se na čuvanje kikaća,a što se dojenja tiče, to je onaj dio o optimizmu - možda ću, nakon njegovog papanja ipak znati da imam fore tri sata da napravim koju žicu.ako ne, vrijedi ovo što litala kaže:
(s tim da mi imamo svoje skije)Citiraj:
ako odete - opustite se, uzivajte i budite zadovoljni onime sto napravite. pa makar to bilo vracanje neraspakiranih skija u posudijonu...
A uostalom, onda ti ne vrijede ni bake i djedovi...
A što s onim što je netko napisao negdje da bebaći mogu na minus onoliki koliko imaju mjeseci... Onda bi on mogao samo na -4 :shock:
I mi ovih dana pregovaramo o skijanju.
Definitivno idemo, samo imam 100 pitanja i nejasnoća.
Odlučeno je da svekrva ide sa nama, uzimamo appartman na stazi.
(MM je planirao Francusku !?!?!?! - tek toliko da vidite sa čim se "borim", ali ipak ćemo u Austriju)
Odra, mislim da ona priča sa minusima ne štima. Već će biti veći, malo mu nabaciš šalić na usta i sve 5.
Kako planiraš hranjenje ????
odra, samo naprijed!
mi smo o tome razgovarali sa pedijatrima i svi su dali zeleno svjetlo (također za četveromjesečnu bebu).
gdje možeš ti, može i tvoje dijete.
(bez usporedbi sa zadimljenim prostorima, ronjenjem na dah ili penjanjem na 7000m)
Toplo ga obuci i... uživajte!
(litala, mi vodimo i baku i didu, ali ne da čuvaju dijete, već da se maknu iz Zagreba. a i da popričaju s tobom) :P
Mi smo bili prošle godine. Irma je imala 11 mj i uživala je....
Idemo opet za 2 tjedna, samo ovaj put ništa od skijanja za mene :cry: .
A ništa barem ću se nasanjkati.
A i mi vodimo baku i dedu - zato kaj su nam super..... :D
Isto kao i kod kuće. Kad je MM s njim, ostavit ću za svaki slučaj izdojeno mlijeko, ali obavezno ga nahraniti prije toga. Ak je frka, odmah me zove, a za to vrijeme može dati mlijeko. Ali bebać je super kad smo vani, u šetnjici uvijek spava, samo što ne znam kako će biti za mjesec i pol.Citiraj:
Mirta30 prvotno napisa
Vid sada ima 4 mj. već odavno ga zanima svijet oko njega, što znači da u periodu kada ne spava lako ga je zaigrati, gleda što se dešava oko njega, (osim kada nije gladan) Biti će vam puno lakše.Citiraj:
odra prvotno napisa
Ja se planiram izdajati, ali nikada do sada mu nisam dala izdojeno mlijeko, mislim da ću doma morati napraviti probu, a cijelo vrijeme to odgađam.
Jednostavno me srce boli, kako mu dati gumu kroz koje curi mlijeko.
Imaš li ti istih problema ili sam ja ljubomorna na bočicu :oops:
uopce ne znaci da mora tvoje mlijeko piti kroz gumu.Citiraj:
"Mirta30 prvotno napisa
noa je izdojeno mlijeko pio direktno iz bocice s malim grlom (npr. mala bijela bocica bioaktiv tekuceg jogurtica od d.kata - da ne reklamiram :roll: ) a moze posluzit i mala casica ili sl. cak ce ranije i lakse prihvatit pijenje nego dudlanje ako je iskljucivo dojen do sada. noa nikad nije naucio pit na gumu, a evo sad i leo (njemu dala bocicu s vodom da se igra, samo je nosi okolo u zubima, ali ne zna pit) pije najnormalnije (nakon par dana prolijevanja) iz obicne staklene case.
sorry za kvotanje, najbolje da odem spat :mrgreen:
ne sekiraj se za minus - Zach je sa dva i pol mjeseca bio na -8 C i sve pet! navodno, male bebe mogu na -15 bez problema. uzivajte! :*Citiraj:
odra prvotno napisa
Mi planiramo isto krajem 2. mjeseca na skijanje u Austriju s mišekom koji se rodio 12.1o. dakle imat će punih 4 mjeseca. Povest ćemo baku i dedu koji će ju čuvati od 10 ujutro do 3 ili 4 popodne, s tim da ću se ja izdojiti i mama će joj davati izdojeno mlijeko, a na jedno hranjenje ću doći oko podneva. Tako se barem nadam. Inače mislim da sam počela s izdajanjem i hranjenjem iz bočice kad je mišica imala par tjedana, ona je super prihvatila piti iz bočice, a ja na taj način ipak mogu ponekad otići van bez nje. Što se hladnoće tiče, mislim da će krajem 2. mjeseca biti već mrvicu toplije, duži su dani i nadam se sunčanom vremenu, tako da će malenu šetati baka i deda, a i mi ćemo se sigurno pridružiti svaki dan pomalo. Jedino nisam sigurna kako ćemo putovati, naime, mislila sam dijete staviti u košaru (imam sve pojaseve za vezanje), ali se bojim da će ju do tada prerasti (već sad je dulja od 60 cm, a košara je 70 cm) tako da ćemo vjerojatno u auto sjedalicu. Put traje oko 4 sata pa se nadam da ćemo s jednim stajanjem uspjeti doći do skijališta.
Kakva su vaša iskustva sa putovanjima beba te dobi toliko dugo?
Kora, 4 mjeseca je vec lijepa velika beba i put od 4 sata nije nikakva frka, stanes kad treba papati na ugibalistu i to je to. Puno vaznije je ovo: on MORA u autosjedalicu, to je jedini sigurni način vožnje, košaru prekriži. Vidim da idete krajem veljače, imas vremena proučiti na forumu o autosjedalicama koju da kupite ako vec niste, ispravno ju montirajte, ako ste u zg dodjite na besplatni pregled 2 ili 3 subotu u sijecnju i pocnite se sto prije u njoj voziti da se i bebac a i vi naviknete. Ako ne mozes doci na pregled i montazu, potrazi tu rodin letak o autosjedalicama i najbolje pogledaj filmic Kako casperica motnira autosjedalicu...cek da nadjem link..
meni zao sto je vama vaznija skija od vaseg djeteta :(Citiraj:
Kora prvotno napisa
ko da ce se zemlja zaustavit ako par godina ne budete na zimovanju skijali po 6 sati dnevno :(
Litala, nedaj Bože da se zemlja zaustavi. Ne znam otkud takav komentar uopće. Naravno da mi nije skijanje važnije od djeteta, ne znam zakaj to misliš. Ali ako već idem na skijanje zar nije logično da neko vrijeme iskoristim i za taj sport. Uostalom dan ima 24 sata, a nitko ne kaže da ću skijati svaki dan 6 sati. Iako bi to naravno bilo super.
litala,ti si jedna old fashion mama ;)Citiraj:
litala prvotno napisa
očito ne pratiš sanju :mrgreen:
dijete te ne smije ometati ni sekunde,to ti je nova filozofija.......
ja sam neki dan slučajno čula da je mlada mama otpirila bebu od 2 mjeseca baki jer sprema ispite i diplomski
i kad sam ja rekla da mi je to onako,jel malo čudno,dobila sam obrisanac jer se ona izdaja i s time svojoj bebi čini najbolje (a to što je viđa max 1 sat dnevno :roll: ),a najvažnije je da diplomira do ljeta jer je čeka posao....
Ružica, hvala, bilo bi super ako nađeš taj link. Mi imamo kolica Peg perego (s košarom, auto sjedalicom). Znači neovisno o tome kaj imam pojas za vezanje bebe u košari (dakle široki pojas koji se bebi veže preko trbuha), a i remenje kojim se košara fiksira za stražnje sjedalo, misliš da ne smije u njoj putovati. Ja sam mislila da je to baš zato i predviđeno. Ili možda samo za neke manje rute. Sorry, vjerojatno se o tome stalno piše, ali gdje su pregledi autposjedalica?
http://max.tportal.hr/
auto zona, i pogledaj filmic djecje sjedalice. Pregledi su obicno ispred mup-a u Heinzelovoj. I na najkracim rutama dijete mora biti u autosjedalici pa ma kako malo bilo. Ma, sad sam sva u tome, nis drugo na forumu ne citam nego samo o autosjedalicama:-) Imas posebni dio foruma Autosjedalice, pa kad imas vremena... Ima i bas o tvojim Peg perego 3 u 1, sjecam se da je netko nesto raspravljao. Pozdrav, i uzivajte na skijanju, mi se nekako odlucili da ide samo MM na tri dana ove godine, ali vise jer sam lijena sve to nositi a i nemam neku finu trokolicu s veelikim kotacima za setnju po snijegu...premda recimo u BadKleinkircheimu se sigurno plocnik cisti, pa bi fino mogli setati...A i sumnjam da bih stala u svoju seksi kratku usku ski-jaknu:-) Mak je sad tocno 5 mjeseci, a mama mu jos uvijek izgleda ko da je rodila prije par tjedana:-) Pusa!
sorry, tek sad vidim da stalno pisem o tvojoj bebici u muskom rodu. Uglavnom-pusa curici:-) I da, ne daj se uvuci u te rasprave o tome da li ti je skijanje vaznije od djeteta, pretjerano je to.
pa da pojasnim. ja sam se vezala na ovo. i i dalje stojim kod svog komentara.Citiraj:
Kora prvotno napisa
i mozda i jesam old fashion mama. mozda i samo old. sve je relativno.
ali ja brijem okolo sa svojom djecom. cesto i ponekad na daleko.
i provela sam ovo ljeto na hvaru pet dana na kampiranju i okupala se jednom. nit se zbog toga osjecam zakinuto. nit mislim da je pod must da se moram kupat na ljetovanju. nit bi svoje dijete ikome ostavila samo zato da mogu otplivat pa makar jednu rutu.
pregled je u subotu 14. sijecnja izmedu 10 i 13 na parkiralistu pred zgardom MUPa u Heinzleovoj.Citiraj:
Kora prvotno napisa
Ružica i Ivarica, hvala vam, nastojat ću doći ako ikako uspijem ovu subotu.
Baš me zanima kako si došla do tog zaključka ?Citiraj:
litala prvotno napisa
litala,Citiraj:
nit se zbog toga osjecam zakinuto. nit mislim da je pod must da se moram kupat na ljetovanju. nit bi svoje dijete ikome ostavila samo zato da mogu otplivat pa makar jednu rutu.
možda i jesi old fashion mama. možda si i samo old. :heart:
sve si to tako lijepo rekla, pa ne mogu odoljeti: :*
..a i opcenito, nisi dobra mama ak pri tom ne patis jezivo :P , Pa to je bar jasno, sto veca muka, to si bolji roditelj :D Djeca grozno pate ako im se mame kupaju u moru:-) I obozavaju onak fino znojave i zajapurene mamice:-) Ne daj boze da se mamice zadovoljno smjeskaju...a da djecica ne trpe setnje s bakama i dedama, to je isto poznato:-) Baka primi rucku od kolica, a djete odma pada u najcrnji ocaj :lol:
Ne mogu ne dodati slijedeće. Iako sam možda u manjini (Ružica hvala na podršci :* ), a možda i nisam, smatram da se moja ljubav prema djetetu ne može ni na koji način dovoditi u pitanje samo zato što si ja ponekad dozvolim da se na neko vrijeme odvojim od njega i odem nešto napraviti za svoju dušu i tijelo npr. odigrati tenis, odskijati par sati, sjesti na kavu s frendicama, okupati se u moru (sada ne mogu, ali vjerojatno ću to s guštom napraviti što više puta mogu ovo ljeto) itd. Ja svoje dijete obožavam i tu ljubav ne trebam pred nikime braniti, a uvjerena sam da svako dijete ima puno više od majke koja je zadovoljna i ispunjena u svakom pogledu, naravno koliko joj to mogućnosti dopuštaju, i da se kao takva ispunjena osoba (koja si, zamislite samo, dozvoli tjedno par sati bez djeteta) može puno predanije posvetiti djetetu svo preostalo vrijeme, i pritom nije isfrustrirana, nervozna, zajedljiva i čangrizava. Kao poantu odnosno zaključak dodajem rečenicu moga muža: Zdrava majka= zdravo dijete!
Kora, bez ljutnje, ali ovo što je litala apostrofirala stvarno strašno zvuči. Beba će biti s bakom i didom, a mi ćemo se pridružiti ako:Citiraj:
litala prvotno napisa
A) bude loše vrijeme pa ne budemo mogli skijati
B) treći dan dobijem "muskulfiber" pa... kao pod A)
C) poželim u pauzi popiti čaj pa budem imala malo vremena...
Meni je stvarno drago da ima mama koje uz tromjesečno dijete stignu i na "kavu s frendicama" i "odigrati tenis"... ali ja sam svoje dijete rodila sebi i mužu, a bake služe da dijele s nama tu ljubav u igri. U čuvanju, samo ako baš moraju!
potpisujem! :heart:Citiraj:
apricot prvotno napisa
i ja bih vrlo radi na skijanje, ali moram stati na stranu ovih old fashion mama
da se prisjetim - kada sam ono sama bila na kavi u gradu? hm...hm...
što ja mogu, privjesak je uvijek samnom i ne dam ga nikome, pa sam opet sretna i zadovoljna, pokatkad i ušminkana i dotjerana ;)
Što se tiče odlaska na putovanje s bebom od 4. mjeseca u nepoznat, pretpostavljam i malo udaljeniji kraj (i to bez autosjedalice) - za mene je to hrabrost.
Ja nisam takva i eto, zimujem u Zg, ljetujem na srednjem Jadranu (južni mi je još predaleko :mrgreen: )
Ali, ako se vi osjećate sigurno, sretno! Ponesite toplu odjeću, pakete pelena, toplomjer, paracetamol, uplatite putno zdravstveno, lance za auto ...
Već vidim kao ide ovaj topic...
ali moram dodati,
da postoje i one mame koje strepe nad svojim djetetom... trče oko njega.. brišu mu ruke nakon svakog kontakta sa zemljom .... izoliraju ga od drugih klinaca koji žele njegovu igračku .... a onda one i ljubljeni im muževi zapale na 10 dana na Kostariku bez dječice.
postoje one mame koje žive svoj život a djeca su im elementarna nepogoda u životu
postoje one mame koje su maksimalno posvećene svojoj djeci, zapostavljaju sebe do krajnjih granica, a sve na principu - "Moj život je gotov, bitno je da on/ona ima sve"
a ja spadam u kategoriju mama kojima nije teško spakirati se i krenuti na put (iako to kod mene zahtjeva detaljne pripreme jer sam poprilični ziheraš).
Živimo u doba kada su liječnici na svakom koraku, kada je auto sjedalica nešto bez čega se dijete ne stavlja u auto.
Ja ne želim sjediti doma i čekati da djete odraste.
Ne želim propustiti druženje sa prijateljima, izlete i sl.
Moje dijete je uvijek uz mene, jednostavno se ne mogu od njega odvojiti, rodila sam ga zao što sam ga željela, ali ne smatram da je loše ostaviti dijete na nekoliko minuta/sati na čuvanje bakama i sl. ukoliko neka mama to može. Ona zato nije loša i sebična mama.
Ide dotle dokle Lutonjica dopusti... ;)Citiraj:
Mirta30 prvotno napisa
Daj, Bože, da barem 10% odraslih u Hrvatskoj proputuje u životu koliko je moje trogodišnje dijete do sada.Citiraj:
Mirta30 prvotno napisa
A da ne kažem da su neka djeca forumašica "odozgo", i mlađa bila u Australiji, Kanadi, Americi...
I ja sam nekada bila skijašica, čak i natjecatelj. Ali, četiri godine nisam stala na skije iako smo svake godine bili na zimovanju.
Prve zime mi je bilo žao propustiti crveni nosić koji viri iz skafandera, druge godine prvo sanjkanje, treće godine grudanje i pravljenje anđela u snijegu. Ove godine nosim skije za "nek se nađe", pa ću moooožda uspjeti odvoziti jedan lauf.
Znaš, ne bih htjela propustiti prvu vužnju djeteta na plastičnom "tanjuru".
To mora da je zabavno!
Samo jedan friški primjer iz bližega okruženja: mama i tata idu na vikend u Graz (iz Os) i ostavljaju bebu od 2 mj na čuvanje bakama - i oni se malo trebaju odmoriti :shock: !!! Halo, odmoriti od svoga djeteta?!
I naša je filozofija da vučemo Rianu sa sobom uvijek i svuda. Bili smo svo troje u svatovima, tj. na vjenčanju, vratili se kući oko 19 h i večerali pljeskavice. MM, sav mastan oko usta još izvali: Nisam bio u boljim svatovima.
Ali da bih voljela otići na 2 sata kod frizerke i kozmetičarke, bih, ali, eto, nikako da se uputim u tu avanturu.