zanima me prvenstveno odnos najmodavaoc -najmolprimalac. ovlasti i dužnosti svakog od njih. i što očekujete od one druge osobe.
što očekujete vi oao najmoprimalac , i sve u svezi uređenja kuće-stana kam idete. bijela tehnika? lancuni? tanjri?
Printable View
zanima me prvenstveno odnos najmodavaoc -najmolprimalac. ovlasti i dužnosti svakog od njih. i što očekujete od one druge osobe.
što očekujete vi oao najmoprimalac , i sve u svezi uređenja kuće-stana kam idete. bijela tehnika? lancuni? tanjri?
ma da, još da ti i ručak skuha? XD
pristojan namještaj i neophodni kućanski aparati.
bila sam najmoprimac, imala sam opremljenu kuhinju i namještaj (krevet, ormar, stol i stolce).
posuđe, posteljina je naravno moje, ne bih baš spavala na tuđoj posteljini?
moja susjeda je sve ostavila u stanu. podstanar se odselio - i "ogulio" joj stan... sve pokretno - odnio. posteljina, stolnjaci, suđe, ma sve... nisam mogla vjerovati...
očekivala bih od najmodavca uredan i okrečen stan, pristojno pokućstvo i mir.
ovo za pokućstvo naravno ovisi i o cijeni. veća cijena podrazumijeva bolju opremljenost, aparate i tehniku.
niža cijena - skromnija oprema.
kao najmoprimac ne bih sigurno koristila tuđe vilice, ručnike, jastuke.
To isto se dogodilo i maminoj prijateljici.I mom stricu. I mojoj teti. I bivšem susjedu...ma...nakon takvih slučajeva nije čudo što su većina stanova za najam rupe..
No,moram napomenuti,takvi podstanari se daju i nanjušiti. Nikad nemaju za polog,niti za dvije stanarine unaprijed,a zadnjih par stanarina ne plate iz ovih ili onih razloga i onda daju petama vjetra...
Tako da...sve ima svoju cijenu.
Bila sam najmoprimac 3 puta. Prva dva puta, imam samo riječi hvale i za najmodavce i za stanove u kojima sam boravila. U to vrijeme sam studirala i ništa mi nije bilo baš previše važno, no namještaj je bio relativno nov i očuvan. Sitniji kućanski aparati ( pegla, usisavač, TV i sl.) su dakako bili moji, kao i posuđe i posteljina.Bila sam uredno prijavljena.
Treći put nije bio neka sreća, unajmili smo prazan stan, sami smo ga okrečili, kompletan namještaj je bio naš, ali gazde...Uf!
Maltretirali su me kao psa dok sam bila u sedmom mjesecu trudnoće i na kraju kada smo iseljavali zahtjevali su da im ostavim svoju novu, po mjeri rađenu kuhinju, iako to nije bio dogovor (ta zaboga, prazan stan sam unajmila! ) i da oličimo. Ja sam odbila ličenje, jer stan nije bio oličen kada smo ulazili, sami smo si to sredili, nikada mi nisu vratili polog, iako sam uredno platila sve račune do zadnjeg dana i prijavila sam ih. Tu nismo bili prijavljeni, naravno.
Da ne govorim da su mi jednom upali u stan dok sam se tuširala (kao oni su zvonili, a ja nisam otvarala vrata)...
polog za režije?
ja sam trenutno u podtanarima ( a kako stvari stoje i necu tako skoro prestat bit :mrgreen: ).. i bas smo imali srece sta se tice pronalaska stana.
kad smo nasli stan, bio je uredno okrecan, kuhinja nova, wc tek renoviran, u dnevnom boravnku sve novo, samo sta smo mi donili svoju sobu, jer je bila stara, nasa je ves masina, i usputni mali kucanski aparati. naravno moja posteljina, posude...kako smo tu dosli klime nije bilo, ali su nam je postavili, oni o svom trosku, bravu smo odmah prominili.. u privatnoj smo kuci, mi u prizemlju,oni na katu, ali oni nisu u RH, pa dodu samo 3 tjedna godisnje, ali i tada kao da ih nema. a i cijena je stvarno pristojna! :-)
8 godina podstanarstva iza mene... A ko zna koliko jos ispred :)
Uglavnom, prosla sam i dobrih i losih gazda.
U idealnom scenariju bi trebalo biti- koliko para toliko muzike, ali...
U ovom gradu di zivim muzike je uvijek manje u odnosu na to koliko placamo stan.
Ono sto je nama kao najmoprimcima vazno: da je gazda normalna osoba i da nas prijavi.
Ali rijetko tko nas zeli prijaviti zbog poreza. Tako je nas sadasnji gazda s nama potpisao izjavu o cuvanju stana. Time se zastitio u slucaju inspekcije, definirali smo otkazni rok od dva mjeseca, i detaljno je opisano u kakvom stanju nam je ustupio stan na cuvanje. Bar nesto :)
Najvise nas ljuti kad se od nas ocekuje da radimo sitne popravke po stanu o nasem trosku kao da je nas stan.
I to kad nakon 15 placenih stanarina na vrijeme jedan mjesec zakasnimo 2 dana pa nas gazda opomene.
A najjaci mi je bio jedan par (baba i djed) koji su meni i cimerici iznajmili stan, u koji su dosli s nama zivjet na bozic 2 tjedna, jer su navikli tad da budu u gradu ,, joooj.
A jos jaci su oni koji se sjete da ipak ne bi iznajmili stan kroz cijelu godinu, pa ti 20.6. kazu da se odselis od 1.7. do 15.10. :)
ja sam najmodavac i izdajem kompletno namješten stan sa svim aparatima (čak ima i posuđe, vilice i ostalo-dal to koriste ili ne ne znam, al ostavila sma im novi servis za 6 odoba u kutijama..)Imam zadovoljne podstanare, koji imaju prijavljen boravak, u slučaju ideja s njihove strane o krećenju, uređenju, nekim preinakama dogovaramo se tko će i koliki dio troška snositi. U slučaju kvara na kućanskim aparatima (veš mašina, tv, mikrovalna, plinski bojler-to snosim ja kao najmodavac-takav ugovor smo napravili)sreća dugo su u stanu i nemamo nikakve primjedbe, ja nisam dosadna kao "guzdarica", ni ne idem u stan, oni ne zivkaju za svaku glupost, održavaju stan i paze kao da su u svom i svi zadovoljni.Imala sam svakakvih podstanara i svašta sam doživjela, u svakakvom stanju zatekla stan i svakakvim zahtjeva sam se naslušala te sa strane najmodavca mogu reći da koliko je teško naći dobra stan za najam i normalne gazde koji ti ne vise nad glavom i ne upadaju u stan s vremena na vrijeme toliko je teško naći normalne podstanare, u koje imaš povjerenja, koji neće devastirati tvoju imovinu i koji će se prema svemu odnositi s pažnjom kao prema svom.
ja sam bila najmoprimac 10 godina (što za vrijeme studija, što nakon njega, u prvim godinama braka)
stanovi su uvijek bili namješteni (namještaj, krupna tehnika)
posteljinu i sl. nikad nisam ni očekivala u stanu (niti sam je htjela) - te stvari (posteljinu, ručnike i sl.) volim svoje
mogu samo zamjetiti razliku u godinama dok sam rentala stan sa prijateljicom za vrijeme studija i kasnije sa mm - nebo i zemlja (ili je tako barem bilo samo u našem slučaju):
dok smo bile, dakle, dvije cure, stanodavci (nebitno, muško-žensko) su si uzimali za pravo svakojake stvari (najčešće, nenajavljeni dolasci, pokušaj uvaljivanja u stan svoje rodbine, da eto prespavaju, koji dan kod nas jer nemaju kud s njima i sl.)
dok sam bila sa mm - ništa sličnog im nije palo napamet, svi dolasci uredno najavljeni, nikakvih neugodnosti...
ja sam od početka ožujka najmodavac.
podstanari su uredno prijavljeni u PU Zagrebačkoj, poreznoj upravi prijavljeno iznajmljivanje stana (očekujem porez od cca 500kn).
stan friško prefarban i očišćen, sav namjesštaj i aparati su ostali u stanu, a recimo sami podstanari su rekli da ne žele posuđe i posteljinu, pa smo to maknuli.
tražili smo polog.
ja sam najmodavac, stanari koje imamo su nam prvi stanari i htjeli su prazan stan.
Mene zanima tko plaća pričuvu? U većini slučajeva čujem da stanari plaćaju pričuvu, to mi je malo bedasto jel to je ipak za održavanje zgrade u kojoj je moj stan tako da mi pričuvu plaćamo. Da i kako s režijama, jesam prestroga što tražim da se mjesečno donose kopije uplatnica?
pričuvu plaća vlasnik stana.
Ja sam najmodavac i najmoprimac, u dvije različite zemlje :)
Najmodavac sam u Hrvatskoj, stan je skroz nov, ovo su nam prvi podstanari. Oni plaćaju sve režije, polog je bio u visini jedne stanarine, ugovor uredno potpisan, plaćaju i pričuvu jer je u pričuvi uključen i odvoz smeća i komunalije. Servis bojlera i ostale popravke plaćam ja, prefarbali smo, namješteno je bilo, veš mašina, kuhinja po mjeri, ugradbeni ormari, sve 5+, s obzirom da je stan potpuno nov. I dolazim najavljena svaka 3 mjeseca vidjet jel sve OK.
Najmoprimac sam u Austriji, ovdje se stanovi iznajmljuju bez namještaja, jedino s kuhinjom, koja je u ovom slučaju jako stara. Ako nešto kupiš, to nosiš sa sobom, a moraš kupit sve, veš mašinu i sve ostalo. Pričuva je za stan od 46 m2 130 EUR, i plaćamo je mi. Režije se skidaju automatski, na početku mjeseca s tekućeg računa. Kad odseliš-ne dobiješ razliku ako si preplatio jer eto gazda se ne želi s tim zezat, a i razlika se dobije 6 mjeseci nakon što naprave obračun. Gazda nam dolazi samo kad treba nešto potpisat, valjda jer je stan star i nemamo što uništit, a ako se dogodi da ne platimo režije-odmah to može vidjet jer mu se odmah javi firma koja to skida s računa...
U Hrvatskoj je to mjesec kasnije, kao što znamo...od svojih podstanara tražim plaćanje stanarine i donošenje režija na dan kad je stanarina. Nisi prestroga, kakvih sve ljudi ima treba biti dodatno oprezan.
http://www.maksimus.hr/faq/#p13
- Što je pričuva te kako se obračunava i prikuplja?
Pričuva stambene zgrade je novčani fond suvlasnika zgrade iz kojeg se plaća zakonsko obvezno, nužno i drugo održavanje zgrade te poboljšice na zgradama. Uplata u pričuvu je zakonska obveza suvlasnika. Da bi suvlasnici imali mogućnost održavanja zgrade i plaćanja troškova (hitne intervencije, manji popravci, čišćenje, stubišna rasvjeta, dizala itd.) plaća se pričuva.
Svaki vlasnik posebnoga dijela plaća pričuvu mjesečno. Odluku o visini pričuve po jednom četvornom metru donose suvlasnici, a ona ne može biti manja od 1,53 kn/m2, što je zakonski minimum. Visina pričuve se određuje za svaki stan posebno prema ukupnoj površini stana. Naplatu pričuve organizira i pričuvu prikuplja upravitelj na žiro-račun zgrada, te ju raspoređuje prema potrebi sukladno Zakonu te odluci suvlasnika.
ja kao vlasnik plaćam pričuvu za ovaj stan što iznajmljujem i osobno znam jaaaako puno slučajeva gdje baš vlasnici, a ne podstanari plaćaju to isto.
meni je i u ugovoru o najmu napisano da ju ja kao vlasnik stana plaćam.
Bucka, u neke pričuve (kao u našem slučaju) je uključen i odvoz smeća i podzemne vode. Uz to čišćenje nemamo, a stubišnu rasvjetu plaćamo svi skupa, svaki mjesec jedan. Dakle, to sve ovisi od zgrade do zgrade i do predstavnika suvlasnika. S obzirom da je naš stan u maloj zgradi gdje je samo 6 stanova, sve se radi po dogovoru.
A s podstanarima se dogovoriš na zajedničko zadovoljstvo. Iskreno, od ljudi koje ja znam-ni jedan vlasnik stana koji ima podstanare ne plaća pričuvu, baš zbog odvoza smeća i voda, ili se dijeli 50 %-50%, no ni to nisam još čula.
E, mi smo sami krečili stan, plaćamo pričuvu i ja ga čistim i lickam kao da je moj vlastiti.
I za dnevnu sobu smo svoj namještaj donijeli.
Emajlirali kadu - ali nisu dobro napravili pa ćemo morati ponovno.
Imam 41 godinu, cca 20 sam podstanar i čini mi se da nikada neću imati svoj stan (ne možemo financijski).
Off topic, opsesija mi je da djetetu omogućimo da ima svoj stan!
Nismo prijavljeni - gazda o tome neće ni čuti.
A i u ovih 20 g.sam bila prijavljena samo jednom.
pričuva se lako može odbiti s računa, pa se plati odvojeno
nego:
jel pametno najmodavcu prebacit račune na drugu, svoju adresu da kontrolira račune i njihova plačanja?
i vi koji ste prijavljeni, to slijedi i porezna i policija, dal plačate onaj porez od tog?
i da ak pišete ugovor bilo za prijavu bilo za uređenje, onda i potpišete da ćete vratit stan u prvobitno stanje?
@lara01-i sama sam podstanar i isto plaćam pričuvu koja nije 100 kn, nego 130 EUR. Dakle, postoje i takvi slučajevi.
No, sad mi je već dosta komentara o plaćanju i neplaćanju pričuve.
A zašto bi prebacivala račune? Pa nek ti donose račune jednom mjesečno ili ubace u sandučić i onda znaš da su plaćeni. Mi smo sva brojila stavili na nulu prije nego su se podstanari uselili, ali mi imamo za sve svoje brojilo.
Da, slijedi porezna, plaćaš mjesečno ovisno o visini najma minus 30 % određeni dio, čini mi se pdv i onda još 18 % prireza, ali nisam ti sigurna, zaboravila sam kako se to računa, ima na netu.
Ugovor pišeš i slažeš tako kako tebi i njima odgovara, pregledate slažete li se, napraviš 3 primjerka, odneseš kod javnog bilježnika i onda u poreznu.
Evo ovdje sve detaljno:
http://www.porezna-uprava.hr/content...rosura_086.pdf
http://www.imamnovac.com/11.aspx
Jelena.O, baš ti hvala na otvaranju teme, sad si mogu olakšat dušu.
Podstanari smo 3 godine i trenutno smo u 3. stanu. U niti jednom nismo bili prijavljeni. Prvi stan nam je bio najbolji, malo smo plaćali, režije minimalne, ali su nam gazde bili iznad nas pa su se htjeli s nama i družit, ali meni se to nije baš dalo.. Stan je bio skroz namješten, i sa posuđem, ali bez posteljina što mi je ok jer imam svoju. sad mi je žao što smo se odselili od tamo..
Drugi stan je bio ok, jer je bio veći i svijetliji, ali namještaj koma, Nije nam smetalo što je star nego što je bio potrgan.. stanarina ok, ali režije preprevisoke. Kad smo išli gledat stan, nisu nam rekli da je grijanje na lož ulje.. sljedeće godine stavili plin, a ono još veće režije :shock:
Jedino pozitivno je što su gazde bili u Austriji pa smo ih vidjeli jednom mjesečno, i skroz su bili ok ljudi..
Treći stan, ovaj u kojem jesmo, smo tražili nabrzaka. Našli smo jedan drugi stan, odjavili stari, ali nas je frajer zeznuo pa smo morali brže bolje negdje otić (sve nam je već bilo spakirano). Ovdje imam šta za pričat.. Kad smo gledali stan, gazda je krečio pa nismo ni mogli vidjeti što sve unutra ima.. izgledalo je da ima sve.. kad smo se uselili imali smo što vidjeti. namještaj katastrofa, rasklimani ormari, kuhinja i kupaona odvratno zmazane.. žaluzine na prozorima crne (od prašine).. nas 5 žena je čistilo stan s maskama na licu, koma. madraci strašno zmazani, još uvijek mi se gadi na njima spavat, ali nemamo para za nove, a očistit se ne da, probali smo.. stan je jako skup s obzirom na stanje, sve režije mi plaćamo, i pričuvu od holdinga i posebni trošak za zgradu..
naravno da nigdje nismo bili prijavljeni, a polog smo uvijek dali.. nismo imali novaca ali bi posudili pa vratili.. gazda dođe jednom mjesečno provjerit račune i uzet stanarinu, to je jedino što mi je ok..
Uglavnom, mislim da većina stanodavaca bi uzela pare, a da za to ništa ne uloži i to mi je koma.. Naravno čast izuzecima.. kako netko napisa, puno para, a malo muzike. i zato uskoro selimo opet :mrgreen:
Mi kao najmoprimci stan iz kojeg selimo ostavljamo urednim i čistim
joj moram i ja svoje iskustvo.
godinama smo bili najmodavci i moram priznati nikada vise.stan sada cuci prazan i tako ce i ostati do daljnega.
Imamo jedan mali stan u suterenu.niti je kakva lokacija, niti je kakav stan.Trudila sam se urediti ga najbolje sto sam mogla.Namjestili smo ga istina ne novim ali itekako upotrebljivim namjestajem i odlucili ga iznajmiti za nek simbolicnu cijenu.
Nakon sto ga je cca 5 podstanara do temelja unistilo (ide do toga da je jednoj ljubavnik porazbijao prozore-a ona je nakon toga zbrisala i ostavila te prozore nama) jednostavno nam se gadi uopce uci unutra.
Razumijem da taj stancic nije bogzna kaj ali cijena je bila puno niza nego sto su se tada stanovi te velicine iznajmljivali.Ja sam strasno razocarana u podstanare i vjerujte mi nikada vise necu imati niti jednoga.previse novca nakon svakog podstanara moram ulagati i konstantno sam na gubitku.
i to poprilicnom.
E da se nadovežem. Ja sam u tom zadnjem slučaju plaćala pričuvu iako znam da nisam trebala, ali tada mi se nije dalo natezat za neki četrdesetak kuna koliko je bila.
ana.m, naravno nisam je ostavila, al pazi ideju, nisu oni htjeli platit za nju ili kompenzirat režije ili sl., oni su,naime, došli s idejom, da gdje god su oni bili podstanari svoj su namještaj ostavljali gazdama kada su odlazili jer se to, kao, u nekom paralelnom svemiru podrazumijeva :twilightzone:
I da ne skrećem puno s teme, ono što je meni bilo OK i zašto hvalim svoje prve najmodavce, naspram ovih zadnjih, je slijedeće:
-stanovi su bili uredno oličeni i čisti kada sam useljavala
-bila sam uredno prijavljena
-kada se dolazilo po stanarinu i odreske od režija, uvijek su se prethodno najavljivali
-održavanje stana su plaćali oni (npr. začepljen odvod kade), dok sam ja npr. platila popravak njihove perilice (ja sam je koristila, meni se pokvarila i bilo mi je skroz normalno da to ide na moj trošak)
http://www.vecernji.hr/zivot/kad-nem...-clanak-266197
evo jedan friski tekst
Meni je nepojmljivo da podstanari sami popravljaju nedostatke u stanu. OK, ako razbiješ prozor kupit ćeš novo staklo, ali ako se pokvari bojler ili veš mašina, pa to mora popravit vlasnik stana. Ali teško je u današnjem svijetu naći dobre podstanare a i najmodavce. Evo znam puno slučajeva podstanara koji su jednostavno odmaglili i ostavili ogromne dugove. Kad bi država bolje funkcionirala, bio bi i bolje uređen taj odnos. Znam da sam jednom čitala o nekom čovjeku koji je s podstanarima uredno sastavio ugovor, plaćao porez, sve pet, a oni jednostavno prestali plaćati stanarinu i režije, kako je ugovor bio na neko određeno vrijeme on ih nije mogao izbaciti iz stana, dakle još ih je on uzdržavao i na to plaćao porez.
Mi smo najmoprimci vec cetvrtu godinu. Stan je bio u solidnom stanju, jedino je garnitura (bila) koma... Vlasnici su imucni i nista im ne znaci taj novac (takav imam dojam)
Vlasnici su roditelji jednog poznanika. Oni su prije svega jako uvidjavni (rekla mi je vlasnica jednom prilikom na telefon da se sjeca kako je bilo kad je bila podstanar), a bome i mi. Cuvamo stan kao svoj, malo smo prerostali stvari, stavili u jednu sobu sve ormare... kao garderoba pa je ostatak stana prozracniji.
Placamo najamninu unaprijed (tako smo dogovorili u startu), dali smo im polog mislim u visini 2 najamnine. Oni placaju eventualne popravke (do sada samo jednom, ves masnina), kupili su novi krevet kad sam se pozalila na stari koji je zbilja bio grozan. Platili su farbanje stana, tj ja sam platila majstora, ali nisam platila najamninu.
Bili su kod nas par dana nakon sto smo uselili donijeti presvlake za garnituru i od onda vise nikad nisu dosli.
Novac donesem njihovom sinu u pauzi od posla, kao i postu koja im stize. U rijetkim trenucima kada se cujemo mobitelom vlasnica mi uvijek govori neka se osjecam kao u svojem stanu i da je to sada moj stan...
Prijavljeni smo na poreznoj, ali ne na policiji (boraviste).
Rezije placam trajnim nalogom, ali im ne moram nositi potvrde o uplati, nisu nikad ni pitali.
Jedino sto me smeta je placanje pricuve (190 kn za 62m2).
Mene zanima na sto paziti ako dozvoljavam da se u stanu obavlja poslovna djelatnost?
Da li moram kao najmodavac pripremiti drugi ugovor (za razliku od NN ugovora o najmu stana sa slobodno ugovorenom najamninom)?
Ili je dovoljno da u tom ugovoru zaokruzim da je dozvoljeno obavljati poslovnu djelatnost?
Koje su "opasnosti" toga da najmodavac na adresi iz ugovora prijavi firmu?
Podizem pitanje iz prethodnog posta.
Pitat cu mm pa ti javim, on je imao iskustva s tim
Sent from my GT-I9195 using Tapatalk