lidać2, kao prvo, mislim da je važno da ti budeš smirena, da malena to osjeti. Ako ti (na temelju prethodnog iskustva) već očekuješ probleme, i malena je nervozna. Ako misliš da bi to možda smirenije odradio TM, možeš poslati i njega.
Nadalje, slažem se s curama da nije svejedno kom zubaru dijete odlazi. Sigurno je i dosadašnji zubar dobar, ali bolje bi bilo izabrati nekog tko već ima iskustva s djecom, pa je ordinacija u tom smislu i opremljena. :-)
Moja sestra se s malenom za ovaj tjedan najavila dr koju joj je preporučila prijateljica, mislim da se ta specijalizirala za djecu. Ako želiš, mogu je pitati za preporuku, pa ti pošaljem na pp.
Nakon toga treba pripremiti dijete.
U pogledu pripreme djeteta, kopiram post forumašice
Ribice s jedne stare teme, čini mi da tu ima odličnih ideja.;-) Ne moraš ni iskoristiti sve, nego jedan dio, ovisno o tome koliko imaš vremena i živaca. U skladu s tim bit će i učinak.
Citiraj:
Ribica prvotno napisa:
0. odmah započnete priču i ponavljate par dana (2-3) kad perete zube
1. pogledate se zajedno u ogledalo i nasmijete
2. zaključite kako imate lijepe zubiće
3. pogledate svoje četkice i pokažete kako perete svoje zube
4. ako zube dobro ne operete dolaze dva stanara - Gric i Grec
5. Gric i Grec vole jesti hranu koja se dobro ne opere, ali ponekad prejako otvore usta pa zagrizu i malo zubića
6. zubić se onda počne kvariti - gobije crnu točkicu
7. ima jedan striček/teta koji se brinu da crne točkice nestanu - zubar
8. dođe se kod zubara, on ima jednu super stolicu koja ide gore-dolje, naprijed-nazad, ima male vatice, čašu s vodom i male bušilice
9. zubar uzme malu bušilicu i počisti crnu rupicu, a dijete ispere vodom Grica i Greca van iz usta
10. da neki novi Gric i Grec ne bi ponovno ušli u rupicu zubar stavi zvijezdicu
1. nazoveš zubara i kažeš mu da se želite doći upoznati s njim i da vam pokaže što sve ima u svojoj ordinaciji
2. pripremiš mali poklon (kao od zubara) izaberi 2-3 stvari i ne izbacuj slatkiše (ako ih jedete) - pasta za zube, četkica za zube, satić koji mjeri 3 min, žvakaće, čokoladica, igračkica
3. dan prije posjete još jednom ponovite priču i najavite sutrašnji posjet
4. ponesi poklon i put zubaru
5. uđi prva u ordinaciju (pokazuješ da je sigurno)
6. dozvoli da prošeta ordinacijom, ponudite vožnju na stolici, neka vidi sve o čemu ste pričali
7. sugeriraj otvaranje usta kako bi zubar pogledao da li su se negdje sakrili Gric i Grec
8. ako neće - još malo prošvrljajte, ako hoće - polagano naprijed :-)
Zašto ovo pišem?
Zamišljam sebe da moram ići na recimo neku operaciju. Prvo bih sve saznala o bolesti, a onda sve o načinu liječenja, a potom i o tome kako ide sam postupak . :-)
Djeca nisu ništa drugačija, i njih je strah i njima je sve novo!
Metoda isprobana na dvojici, s time da je drugi imao starijeg brata koji je bez problema pred njim sjeo na stolicu. Da pokažemlađem bratu kako je hrabar i kako to nije ništa. 8)
http://forum.roda.hr/threads/33006-D...va-i-preporuke