evo moj prvi topic nakon poroda, pisem ga na brzinu jer mala slatka andrea :heart: nesto pocela jecat..
dakle, jeli spljostena bradavica nakon dojenja znak da smo u krivom polozaju?
eto samo to zasad, bit ce toga jos puno ;)
Printable View
evo moj prvi topic nakon poroda, pisem ga na brzinu jer mala slatka andrea :heart: nesto pocela jecat..
dakle, jeli spljostena bradavica nakon dojenja znak da smo u krivom polozaju?
eto samo to zasad, bit ce toga jos puno ;)
hm...daj mi to malo bolje opisi. kako spljostena?
a kako izgledaju njezina usta na dojci? vidis li joj jezik? kako izgleda donja usna? boli li te nesto?
hm...jednostavno spljostena, nije onako okruglog oblika. usta su siroko rasirena, donja usnica savijena, bradom dira dojku, jezik nisam ni trazila ali osjecan da dobro "radi" s njim, boli dok ne krene a kasnije je dobro
misliš, kao pritisnuta s gornje i donje strane, odnosno na mjestima gdje su bili nepce i jezik?
normalno je to, a vjerojatno si primijetila da se vrlo brzo vrate u uobičajeni oblik.
(pogledaj one dude što ih zovu anatomskima - oni se trude oponašati taj oblik kako bi bebi što blje "sjele" u usta)
To sam i ja primjetila s bebanom, dok s prvom curicom bi mi bradavica nakon podoja bila ekstremno izdužena ali okrugla sa svih strana.
A sad kad N. ispusti dojku bradavica (gledana odozgo) izgleda široka i s jedne i druge strane malo više spljošteno. Zašto to?? A još u zadnje vrijeme cokče dok sisa i povuče puno zraka posebno dok traje let-down?
Ne znam u čemu je problem, čini mi se da je ispravno uhvati i počne sisat.
zato što je takva anatomija usta.
Kada bismo napravili gipsani odljev usne šupljine djeteta dok siše, dobili bismo upravo takav oblik.
(pa i dok cuclaš bombon, on mijenja oblik prema položaju tvojega jezika u odnosu na nepce).
važno je da nema ragada (pukotina), da se ne ljušte, da nema blistera (bijelih prištića)... a oblik... neka ih bebe prilagođavaju sebi!
Pa jeli bi sve bebe trebale imati istu anatomiju usta ili...
Kod curice mi se to nije događalo i nikad nije potezala i zrak, a njemu svako malo "popusti" vakuum, pa sam mislila da je to do mojih bradavica, njegovih usta.. u čemu je stvar??
coktanje se ne bi smjelo čuti.
čuješ li ga pri svakom podoju?
stavljaš li ga uplakanog ili pregladnjelog na dojku?
Prvo je počelo na lijevoj dojci kad bi bila poprilično puna, a onda na desnoj, odnosno na obje.
N. nikad ne pregladni :lol: , nekad je uplakan, nekad je potpuno smiren, uglavnom bez obzira na njegovo ponašanje to se događa uvijek kad počne sisati, odnosno kad mlijeko navali. Kad mi je dojka poprilično ispražnjena onda prestane coktati, ali ako se probudi nakon npr. 20-30 min. opet mu dam istu, naizgled praznu dojku i opet mlijeko krene a on cokče dok to ne prođe.
Apricot, nisi mi ništa odgovorila :? , a mene ovo coktanje izluđuje, ako malo duže doji (čitaj; 1-1,5 sat) bradavice me bole za poludit, a i on puno podriguje i prducka. Dosad mu to nije stvaralo neke probleme, ali sam mi se čini da je malo nervozniji prije nego podrigne.
Arijana, kada čuješ coktanje, znači da je nepravilan položaj.
Stavi mu svoj mali prst u kut usana da popusti vakum, izvadi dojku iz njegovih usta i ponovo stavi - neka ispravno prihvati.
Ali, coktanje i prduckanje u kombinaciji mogu značiti i postojanje soora.
Jesi li mu pogledala usnu šupljinu?
Je li bilo kakvih promjena na guzi?
Jesi li ti imala kakvu antibiotsku terapiju?
Jedeš li puno slatkiša?
Ako jest soor, znaš li kako se tretira?
Ali nije nepravilan položaj, lijepo on zine i uhvati cijelu areolu i sisa sasvim normalno dok mlijeko ne navali, onda tek počne coktat, kao da mu bradavica "klizi" iz usta, nekad mu i ispadne skroz.Citiraj:
apricot prvotno napisa
Ovo nam se nije događalo prvih mjesec dana, a ni s mojom curicom (koju sam dojila 20 mj.) mi se nije nikad dogodilo, a ona je imala gljivice.
Za njega sam isto mislila da su gljivice i mazala mu Daktarinom, ali sam nakon dan-dva, kad sam uspjela uvalit prst s gazom, primjetila da se to bijelo skida sa jezika. On inače dosta bljucka i to onako gusto i usireno mlijeko.
Arijana, moj N nikad nije uspeo da napravi idealan vakuum, a sisanje mu ide sasvim ok. Ipak, nije nikad coktao, ali ovo za vakuum je definitivno, jer uvek mu mogu lagano i bezbedno izvaditi bradavicu...
A i ja sam primetila da je bradavica drugacijeg oblika posle sisanja, i da se vrati u pocetni oblik nakon nekog vremena.
Arijana, izgleda da on pravilno primi ali kako i sama kažeš bradavica mu klizi van i dolazi do nepravilnog položaja. I sama kažeš da coktanje nije od samog početka podoja. Svaki put kada mu se položaj dojke u ustima pokvari skini ga s prsa na način kako ti je apricot napisala i stavi ga ponovno. A da bi spriječila da do mijenjanja položaja dođe probaj mu svojom rukom pridržavati glavu tik uz prsa da mu dojka ne ispada.