Je li je moguće hendlati blizance i platnene? Da li je isplativo? Treba li mi dupla količina platnenih ili ne? Kakva su vaša iskustva?
Je li pametnije startati sa jednokratnima ili odmah sa platnenim?
Printable View
Je li je moguće hendlati blizance i platnene? Da li je isplativo? Treba li mi dupla količina platnenih ili ne? Kakva su vaša iskustva?
Je li pametnije startati sa jednokratnima ili odmah sa platnenim?
Nemam blizance, ali imam djecu razlike 13 mjeseci. Stariji spava u pelenama, dakle dvije pelene dnevno potroši a mlađi je donedavno bio skroz u pelenama. Oboje u platnenim. Imam 20 pelena i meni je bilo stvarno dovoljno i isplativo. Na kraju, mislim da smo i starijeg uspjeli tako rano skinut iz pelena jer je znao kad je mokar. A pelene su u ok stanju tako da ih mislim čuvat za sljedeće. Čini mi se da je tridesetak pelena dovoljno za blizance, jer trebaš računat da ćeš ti svaki dan napunit jednu mašinu pelena, a ne svako drugi treći dan. I naravno da je to više posla štogod ljudi pričali, ali je i manje posla jer se djeca prije skinu iz pelena. Mi smo uvijek startali s platnenim, osim onih par dana u bolnici. A i tamo gdje sam ja rodila su tražili da se donesu Pam... pa je taj paket jednokratnih poslužio tih prvih par dana kad čistih platnenih nije bilo. Mislim ja i mm nismo imali neku pomoć, a starije dvoje djece je kad sam došla s bebom kući bilo bolesno pa je vladao kaos u kojem bi se zaboravilo uključit mašinu.. I sretno
Kod nas ista stvar bila, razlika 17 mj. Obje su koristile platnene isključivo i isplati se. Imali smo količinu od preko 50 kom. i još ih dosta imamo...
Moji duplići su došli eto do odvikavanja od pelena s platnenin. Istina neko vrijeme smo pokušavali biti potpuno u platnenim no pokazalo se da nam noću ne izdrže (zbog xy broja podoja) pa smo noću koristili jednokratne jer bi nam izdržale do jutra (ali ne baš uvijek :( ). Računica je definitivno u korist platnenih jer i s ovim noćnim jednokratnim imali smo osjećaj da bacamo novac ravno u zahod. Nakon ove gotovo 2,5 godine iskustva svakoj mami koja ima volju prati i sušiti (peglati) peene savjetovala bih upotrebu "starinskih" pelena što znači tetra+švedska(čiripa, sorizo,trokut..ne znam kako ih zovete)+zaštitine gaćice (cover) jer se neusporedivo brže suše i puno su jeftinije a da ne spominjem da se lako posude jer to baš svatko koristi zbog širokog povijanja, tako da ih svi imaju. Ja sam malo opsesivno kompulzivna kad je u pitanju higijena pa smo presvlačili djecu jaaako često a sa širokim povojem to znači na svakog 3 tetre ili 6 tetri po presvlačenju. Čini se jaaako puno ali imali smo nekih 180 kom tetri. Od toga samo 30 kupljenih. Ostalo posuđeno. Nekih 20ak švedskih (jedna kupljena) i 4 zaštitinih gaćica, kupljenih polovno pa su koštale kao jedne. Dobili smo i rabljene "moderne" platnene raznih proizvođača koje smo koristili kad su guze bile bitno veće 6-8mj ali te se teško suše ( a ja imam sušilicu i ne bih se trebala žaliti) i 20ak kom često nije bilo dovoljno pa bih opet kombinirala s tetrama i na kraju balade tetre su ostale kakve su i bile a ove su se ipak pohabale i sada već pomalo postale neupotrebljive. Drugo što me smetalo u usporedbi je i to što bi ove moderne sušene na zraku znale biti krute i hrapave (one frotirne) dok su tetre uvijek bile glatke i mekane. Manjak kod tetri je peglanje ali to smo prestali raditi sa nekih 6mj. pa sad ni to nije problem.
Uglavnom moj glas kao majke duplića ide platnenim pelenama i to tetrama! ;)
Nemam duplice, ali koristim tetre bez ikakve svedske preko, samo zastitne gace. Turbo jednostavno.
Već drugi put imam dvoje u pp (nemam blizance - samo malu razliku među djecom). Ne znam točno koliko pelena imam.... oko 25 i to mi je dovoljno. Ali mi za duže odlaske u grad i sl nosimo jednokratne jer bi mi kofer trebao s njih troje da vučem pp vamo-tamo.
Meni su pp praktičnije jer nemam baš neku pomoć, a mm puno radi pa mi je užasno komplicirano svako malo vući iz dućana pune ruke pelena i još kompliciranije pakirati ih sve zajedno da bi odnijela vreću smrdljivog smeća bar 2x na dan.
PP ne smrde, ali jednokratne..... bodu oči.... prestrašno..... To ne možeš dugo u stanu držati... a ja ne mogu malu djecu samu ostavljati pa bih ih sve morala vući samo da bacim smeće....
Ja bih pripremila platnene - tetre i za svaki slučaj paket jednokratnih za dane kad se srušiš u krevet i zaboraviš uključiti mašinu (to mi se nekad zna desiti pa da imam za jutro dok se pp ne operu i osuše - imam sušilicu).
Mi koristimo prefolds pp. Imam i par fitted, ali nisam baš zadovoljna. Da ponovo biram, uzela bih tetre. Najjeftinije i najisplativije i najlakše za održavati. I, majkomojamila, ne moj ih peglati!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nema nikakve potrebe!!!!!!!!!!!
nemam iskustva s blizancima ali imam s platnenima
mislim da ti ne bi trebala dupla količina jer bi ih i onako prala svakodnevno. svaku večer jedna mašina platnenih (umjesto svake druge večeri kako uglavnom peru oni koji imaju jedno dijete u pp)
i ja ću s idućim djetetom najvjerojatnije koristiti obične tetre plus zaštitne gaćice. zaključila sam da je to najednostavniji i najeftiniji i najbolji način :mrgreen:
i, ako ništa drugo, najbrže se suše :-D
hvala!
tetra + zaštitne, to je nešto ala bambinomio samo sa tetrama a ne njihovim oriđiđi?
curi li kada bebe postanu aktivnije? čitala sam na mib ili ovdje, da bambinomio nakon 6. mjeseca bebe postane pravi cureći show
Moje prefolds su bambinomio. Nisu curile. Izdržale su dugo i po noći.
I tetre možeš koristiti na puno načina.... ima raznih mogućnosti savijanja. I snappi je super stvar koju možeš koristiti.
Mislim da
Rodini coveri mogu ići na tetre. Imaš cijelu temu o tetrama.
tako nekako
imaš i rodine prefolds, to ti je kao umetak od bambinomio http://www.roda.hr/v2/index.php?page...emart&Itemid=6
'problem' sa prefolds je da ti trebaju u raznim veličinama. dok recimo tetre možeš koristiti uvijek iste, jest da budu malo glomaznije kad su bebice male, ali brzo narastu :mrgreen:
najbitnije ti je naći dobre zaštitne gaće, koje po mogućnosti imaju džepić di možeš uglaviti tetre/prefolds, da se ne miču
meni je to bio najveći problem jer je moja bila jako mršava, nožice tanašne, guza nepostojeća (na mamu :lol: ) pa sam morala birati zaštitne koje su užeg kroja i koje imaju čičak, jer su nam sve one s drukerima bile preširoke i kad su bile zatvorene na zadnji druker :roll:
Kod nas je bila jedna mašina pelena dnevno za pranje dok su obje cure bile pelenašice, to je bilo oko 15-ak kom. + ulošci za pranje, a bili smo isključivo u platnenima.
meni nije bio problem u curenju tetri, nego ja djeci nisam više mogla stavljati tetre nakon nekih 3 ili 4 mj., jer to su bile divokoze
ni snappi nisam nikada uspjela zakačiti kada je trebao
ali za još jedno dijete bih se opet usmjerila na tetre za to prvo vrijeme - a kasnije prema naravi
I mi smo u platnenima od početka. Najčešće tetra + cover, bez ikakvih kopči (uvijek mi se činilo da bi ih to žuljalo). Noću i za duže izlaske stavljamo jednokratnu. Imamo i drugih vrsta platnenih, ali tetre su nam najjednostavnije za upotrebu, najbrže se suše i najisplativije su. Jedino smo njih mogli koristiti od prvog dana, sve ostale su bile prevelike prvih par mjeseci.
A hendlanje - pa uglavnom se može. Kažem uglavnom, jer je bilo i teških dana i kad je trebalo dobiti na vremenu najčešće su mi platnene bile prve na udaru tj. zaključila sam da je manje zlo privremeno odustati od njih, nego od svježe pripremljene domaće hrane, dojenja, nošenja, igre 1 na 1, no takvi dani su ipak više iznimka nego pravilo. Koliko se sjećam, najteže je bilo
a) kad su počele jesti ozbiljnije količine krute hrane, a uz to su im rasli i zubi pa je recimo bilo situacija da se jedna zalijepi za mene i nasisava se, a druga kaka 5 x na dan.
b) Kad su prohodale pa se znalo događati da zbrišu u sred presvlačenja. E, onda je trebalo imati dovoljno ruku i nogu da stignem spriječiti pokakanu guzu da ne ostavi otisak na nekom nepoželjnom mjestu i istovremeno paziti da se drugo dijete nije popelo na stol ili udubilo u istraživanje prljave pelene koju u strci nisam stigla maknuti. Još se nama taj period poklopio s mm-ovim radnim vremenom od 8 do 8 pa je stvarno bilo dinamično.
PAM :naklon:
ja mislim da ti je duplo isplativije s blizancima nego s jednim djetetom da ste u pp, barem financijski. a vremenski samo trebas ubaciti jednu masinu dnevno-više.