Prvo dojenje u rodilištu – pomozite s vašim iskustvom u eduk
Prenosim vam zamolbu jedne primalje ("dječje sestre") iz rodilišta. Kako se uskoro organizira edukacija primalja, ona obrađuje temu PRVOG DOJENJA u rodilištu, kada vam sestra donese bebu. Cilj njenog predavanja će biti edukacija ostalih dječjih sestara kako bi se izbjegle neke greške koje sestre, možda i nesvjesno rade. Naravno, najbolje to znaju mlade mame pri prvom pokušaju dojenja. Predavanje bi trebalo pobrojati naizgled beznačajne i male stvari koje i te kako rodilji mogu olakšati kontakt s djetetom te joj pomoći da se bolje osjeća u bolnici. Zato vas u njeno ime molim da navedete svoja iskustva s prvim dojenjem:
- kako vam je sestra donijela dijete (samo ga je stavila kraj vas, ili ga je namjestila u odgovarajući položaj)
- je li vam sestra pomogla pri dojenju i kako (nije vam pomogla, pomogla je samo savjetom-usmeno, pomogla vam je namjestiti dijete i "ugurati" bradavicu u usta djeteta, ili drugo)
- je li se sestra zadržala kraj vas, koliko je vremena provela promatrajući kako vam ide prvo dojenje
- kako je sestra psihološki djelovala pri vašem prvom dojenju: je li vas ohrabrivala, tješila, ili ništa od toga – što vi smatrate da je dobro djelovalo na vas
- što je bilo u slučaju kad prvo dojenje "nije išlo": nemate mlijeka, dijete nije ispravno stavljeno na grudi, ne možete se namjestiti u pravi položaj zbog bolova – ako vam je sestra pomogla, kako je to bilo
- ako dijete u tom trenutku nije bilo raspoloženo za hranjene (spavalo je, npr) kako je postupila sestra (ostavila vas same, kasnije svratila …)
- imate li kakav praktičan savjet
Navesti ću vam samo jedan primjer koji mi je spomenuta primalja navela: često sestra pri donošenju djeteta odmakne rodiljine papuče. Naizgled beznačajno ali rodilje nakon carskog reza ili velikog ureza međice i te kako znaju kako im je kad poslije moraju tražiti papuče ispod kreveta.
Moje osobno iskustvo s prvim dojenjem je bilo super: mlijeka sam imala, sestra mi je pomogla staviti dijete na prsa i ugurati bradavicu djetetu u usta, dijete je odmah prihvatilo cicu i sve krenulo super! Sestra je ostala kraj mene nekoliko minuta, vidjela je da nam ide dobro i pohvalila nas i moram reći da mi je to s psihološkog stanovišta bilo super. Mislim, bila sam sva nesigurna kako ću dojiti, a kad mi je sestra rekla da sve ide divno, i ja sam se opustila i sve je bilo lakše.
Ako imate volje, molim vas napišite svoje iskustvo s prvim dojenjem (isključivo s prvim pokušajem dojenja, ne s kasnijim hranjenjima). Iz vaših iskustva se mogu vidjeti i dobri i loši postupci sestara, pa ako možemo na ovaj način djelovati barem na neke od sestara, biti će lakše budućim mamama.
Već se na jednom topicu raspravljalo o tome: Podrška dojenju u rodilištu, ali vas molim da ovdje iznesete iskustva isključivo prvog dojenja. Unaprijed hvala svima.