Uskraćivanje prava rodilji da odbije ili prihvati postupak
Trebam podatke u kojim sve rodilištima se događa sljedeća praksa:
Sestra u prijemnoj ambulanti daje rodilji na potpis nepopunjenu Izjavu suglasnosti, te inzistira da se pacijentica potpiše na takvu bjanco Izjavu, na koju osoblje naknadno upisuje da je pacijentica prihvatila sve postupke po preporuci liječnika.
Ako pacijentica traži da joj se navedu postupci koji bi eventualno mogli biti primijenjeni, sestra daje obrazloženje da se Izjava mora potpisati u takvom bjanco obliku, a da će liječnici naknadno objasniti detalje.
Kada pacijentica u toku poroda želi učestvovati u suodlučivanju o pojedinim zahvatima na njezinom tijelu ili djetetu, ne dozvoljava joj se to, uz obrazloženje da se je već suglasila sa svim zahvatima koje će osoblje smatrati potrebnim i da je liječnik stručna osoba koja donosi odluke.
Pod ovim pitanjem podrazumijevam i rodilišta gdje uopće ne traže da rodilja potpiše niti Izjavu za pristanak niti za odbijanja pojedinog postupka, nego osoblje generalno donosi odluke umjesto rodilje i primjenjuje ih bez pristanka rodilje (usmenog ili pismenog). Molim da i njih navedete.
Re: Uskraćivanje prava rodilji da odbije ili prihvati postup
Citiraj:
TinnaZ prvotno napisa
Pod ovim pitanjem podrazumijevam i rodilišta gdje uopće ne traže da rodilja potpiše niti Izjavu za pristanak niti za odbijanja pojedinog postupka, nego osoblje generalno donosi odluke umjesto rodilje i primjenjuje ih bez pristanka rodilje (usmenog ili pismenog). Molim da i njih navedete.
Merkur, ne samo da donose odluke umjesto rodilje vec nemaju niti osnove pristojnog ponasanja da rodilju upozore prije nego sto ce izvrsiti neki postpupak. meni su:
-probili vodenjak
-stavili me na drip
-obavili epiziotomiju (dva put)
-nakon poroda mi uvalili kateter
bez da su me uopce prije obavijestili o tome
i da dodam jos jednu sitnicu, kad sam rodila nitko nam nije rekao nesto u stilu "dobili ste curicu, sve je u redu..." nesto sto sam svakako ipak ocekivala. morala sam pitati da li je curica, da li je s njom sve u redu i dobivala odgovore preko volje, eto, vjerovale ili ne!
Re: Uskraćivanje prava rodilji da odbije ili prihvati postup
Citiraj:
tridesetri prvotno napisa
Merkur, ne samo da donose odluke umjesto rodilje vec nemaju niti osnove pristojnog ponasanja da rodilju upozore prije nego sto ce izvrsiti neki postpupak. meni su:
-probili vodenjak
-stavili me na drip
-obavili epiziotomiju (dva put)
-nakon poroda mi uvalili kateter
bez da su me uopce prije obavijestili o tome
i da dodam jos jednu sitnicu, kad sam rodila nitko nam nije rekao nesto u stilu "dobili ste curicu, sve je u redu..." nesto sto sam svakako ipak ocekivala. morala sam pitati da li je curica, da li je s njom sve u redu i dobivala odgovore preko volje, eto, vjerovale ili ne!
isto sam tako prošla i na SD s tim da su mi rekli 'curica je' ali sam dva puta morala pitati 'je li sve u redu'