-
Prvi posjet zubaru
Jesu vaša djeca već bila prvi put kod zubara, i ako da, u kojoj dobi?
Naša curka je napunila dvije ovog ljeta, a prijatelj stomatolog kaže da bi djeca na prvi pregled trebala već u dobi od 18-24 mjeseca. Kao, da se navikavaju, a i da se vidi kakvi su zubići.
Imate za preporučiti kakvog dobrog stomatologa za djecu u Zagrebu?
-
moji su oboje išli sa oko 2 godine
sjedili su unutra i gledali kako stomatolog radi
pa onda jednom sjednu na stolac
pa drugi put otvore usta
pa treću put im zračnim tušem šuškaju po ustima da vide kakav je osjećaj
pa onda vodom ispiru...
i taman je tada otprilike i došlo vrijeme za prvi pravi pregled, sa neke 3,5 godine
sa mlađim nas sada upravo to čeka, da mu prvi put doista i pogleda zube
-
Mi svoj prvi pregled bas prosli tjedan obavili :-)..
Ja sam htjela jos prosli put kada sam isla povesti i nju, ali mi je termin bio bas kada je ona spavala, tako da je taj put preskocila. Sada smo isli ja i MM na kontrolu, a nju smo poveli cisto da vidi kako je to normalno, i da se ne treba bojati.
Par dana prije sam joj pricala kada bi prali zube kako cemo ici kod zubara i kako mora ljepo prati zube, pa je bila sva uzbudjena radi toga. Prvo je gledala kako mene i MM-pregledava, i onda smo stavili nju na stolicu, malo ju je provozao gore dole, pa je otvorila usta da ju pregleda, i pokazao joj je neke instrumente na ruci samo, sve bez forsiranja. I na kraju joj je pohvalio zubice i poklonio cetkicu pa je bila sva ponosna.
-
naša zubarica kaže da treba doći i prije nego dijete ima zube. mi smo počeli i ranije, u trbuhu. :mrgren:
i iako je od rođenja svaka tri mjeseca gledao brata u stolcu, kad je s tri godine prvi put sjeo nije htio otvoriti usta.
drugi put su čak istuširali zubiće i brzinski pregledali.
uglavnom - ne može biti prerano, a svakako je dobro da posjet zubaru djetetu postane ugodna rutina prije nego se pojavi prvi karijes.
-
a ne odmaže ni ako zubar ima crtiće iznad glave :-)
-
Hvala na odgovorima. Znači, jednostavno ste ih vodili svom zubaru, ne nekom posebno?
-
mi vodimo svoje svom zubaru. mladji je, imam zivaca s klincima. poceli smo ih voditi s cca. dvije godine. pocelo je sa ispitivanjem ordincije, pa sa tim vozikanjem, pa kako se moze puniti voda u casu, sto danas sami sebi rade. i sve sto su cure navele.
interesantno je da balerina nije htjela zinuti niti jednom cca. godinu i pol, a prosli vikend je zinula i s osmjehom popravila neki karijes. ali fakat svaki put kad je trebala isprati usta nije skidala osmjeh.
Inace nas zubar voli da ih dovedemo subotom ujutro, jer ima jednu subotu u mjesecu radnu. kaze da je i njemu s njim lakse kad nije napeto ispred ordinacije. kad su i oni odmorni, a i roditelji opusteniji i ne gledaju na sat.
-
Moja je prvi put isla s malo vise od dvije godine. Ta privatna zubarica ima posebni termin za djecu za kontrolu - ima igracke u cekaoni, pa im prica neku pricu, pa pokazuje sve instrumente, pa dize/spusta na stolici, itd... Moja je odmah prvi put dala i pogledati zube i premazati onom zastitnom tekucinom, jedva sam je na kraju odvukla iz ordinacije. Tako da mislim da je zgodno ici takvim specijaliziranim zubarima koji vec imaju rutinu, a i zgodno je kad vide drugu djecu pa onda i sami zele isto.
(inace, ovo je sve besplatno, mislim da se samo placa ako treba nesto popravljati...)
-
ja sam svog vodila s dvije godine jer nas je pedica poslala zato što mu je gornja dvojka rasla na jedinicu.Međutim,ispostavilo se da su to zubi blizanci i da je sve u redu.Vodila sam ga zubaru koji je osim za odrasle i dječji specijalist.
-
mi smo već bili zbog karijesa bočice (nikada bočicu nije imala, ali dobro) na gornjim jedinicama
nekako smo na hu-bu ušli, kad je trebalo sjesti, nije joj se svidjelo, naravno, rasplakala se jer je zubarica sve isforsirala
da ne spominjem igračke stare valjda 30 godina
tamo smo otišli jer je baš kao dječja stomatologica...
ma, ne znam, ne sviđa mi se uopće
da, kasnije smo se kod kuće igrale zubara - mazala sam joj vaticom zubiće kao zubarica i meni je lijepo zinula :zaljubljen: