rodoslovno stablo što preporučujete program , ručno ( na papiru ili u kompiću).
trebam jako puno rubrika
Printable View
rodoslovno stablo što preporučujete program , ručno ( na papiru ili u kompiću).
trebam jako puno rubrika
www.geni.com
meni se ovo čini OK, je koristila
http://www.myheritage.com.hr
mi smo na ovome, za sad nas je 217. Je li ti dovoljno? :)
ja sam rukom iscrtala, dopisujem kada saznam za neke davne pretke ili novorođene, udane, oženjene itd.
Geni za online i Gramps (portable) za offline
Postoji standardizirani format za upisivanje genealoških podataka, ali ovisno o implementaciji neka polja fale ili su neka nova izmišljena. Naprimjer za istospolne brakove i slično.
Obzirom da ti treba za okupiti familiju, mislim da ti je geni.com najbolje rješenje jer se ponetko iz familije isto zainteresira i proširi stablo. Živa guba gdje sve na kraju nađeš rodbinu :lol:
Slobodno si izbij iz glave da ćeš naći familiju od prije cca. 1850 osim ako nisi neka teška buržoazija. Ne zbog troška nego zbog nedostatka podataka. I još nešto - nemoj se frapirati na količinu "nezakonite" djece među precima, uključujući i usvojene.
Hehe, smijesno mi je kako si to slozio, a sve istina.
Morat cu sloziti stablo, ako nista da se veselim ovim nezakonitim.
A mene zanima na koji način dođete do ove rodbine od prije sto i nešto godina, evo npr. ja nemam pojima kako su se zvali pradjed i prabaka s tatine strane a tata je umro i ne mogu ga piatati a baš me zanima, jel postoji na netu neka stranica na kojoj se to može isčačkati.
1. ako možeš, pitaš strica (ili nekog u tom rangu)
2. u matičnom uredu možeš uzimati rodne, vjenčane i smrtne listove
- za događaje od cca 1947 naovamo. tako ako uzmeš djedov smrtni list tu bi mogla biti upisana imena njegovih roditelja-pradjedova koje tražiš.
3. starije crkvene knjige se nalaze u državnim arhivima gdje ih možeš pregledavati, ja se npr ne snalazim sa tražilicom hda, pa kao pomoćno sredstvo korstim tražilicu familysearch, preko koje mogu locirati u kojem hrvatskom arhivu se nalaze knjige koje tražim, onda se najaviš tom arhivu za čitanje, i sretno.
4. ako imaš broj čestice neke zemlje koja je u familiji dugo, preko zemljišnika online -opcija povijesno stanje, možeš iskopati nešto podataka - npr., vidiš tko je sa tvojim djedom/pradjedom dijelio zemlju-(ja sam tu saznala ime jednog pradjeda što mi je nedostajao)
za hrv. uvjete ovo je dobro štivo za početnike http://www.rodoslovlje.hr/istaknuta-...ljnijoj-cijeni