-
Obrtnica i porodiljni
Molim iskusne trudnice i mame-obrtnice da mi objasne postupak otvaranja porodiljnog dopusta i stavljanja obrta u mirovanje.
Obrtnica sam i nemam zaposlenih, stavila bih obrt u mirovanje godinu dana. Ne znam što mi je prvo napraviti.
Sve obaveze su uredno podmirene i ne bi trebalo biti problema, ali mi nitko ne zna objasniti proceduru.
-
Sve o obrtima imaš na stranicama HOK. Također, imaju svoj besplatni telefon za savjete 062 000 026
Također, savjetovala bih te da prije stavljanja obrta u mirovanje se i savjetuješ sa HZZO. Naime, prema Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama kao samozaposleni roditelj imaš pravo na rodiljni i roditeljski dopust isto kao i zaposlen roditelj ako si "osoba koja na području RH obavlja gospodarsku djelatnost obrta".
Bojim se da stavljanjem obrta u mirovanje ne bi možda imala mogućnost ostvariti ovo pravo. STvarno se moram raspitati.
-
Ako nemaš zaposlenih u obrtu onda MORAŠ staviti obrt u mirovanje s danom otvaranja porodiljnog ili zaposliti nekoga.
Ne znam jesi li u Zagrebu, ako jesi kad ti liječnik napiše doznake, odeš u Gradski ured za gospodarstvo u Zapoljskoj i ponesi obrtnicu i onda tamo staviš obrt u mirovanje i to rješenje ti treba za HZZO. Onda s tim rješenjem o mirovanju obrta, rješenjem o osnovici po kojoj plaćaš doprinose, potvrdom od porezne da nemaš duga prema HZZO i doznakama ideš na HZZO prema mjestu stanovanja.
Za vrijeme rodiljnog i roditeljskog dopusta plaćaju ti se i svi doprinosi, tako da ti ide i staž.
-
Hvala na informacijama!
Nisam u ZG, ali nema veze, procedura je vjerojatno ista, samo što u ovoj mojoj provinciji službenici očito nisu dovoljno informirani......:lol:
Za svaki slučaj poslala sam mail savjetodavnoj službi HOKa.
Znači li to da će mi rodiljna naknada biti otprilike visine osnovice na temelju koje mi određuju doprinose?
-
Tako je, ako plaćaš onaj minimum kao većina obrtnika, trebala bi dobiti otprilike 3.600,00-3.700,00 kn prvih 6mj a drugih 6 2.600,00kn.
-
bok cure :D možete mi pomoc, zanima me dali doprinosi svi moraju biti placeni ili mogu samo zdastveno pa otić na porodiljni i zatim ostalo ... isto sam obtnik .. hvala vam ;)