Teta cuvalica i slicno...
Drage mame i tate,
Evo ja sam nova na ovom forumu jer me zanima kakvo je vase misljene o tetama koje cuvaju vasu djecu na podrucju Zagreba.
Ja trenutno zivim u Londonu i ovdje ima jedan super sistem koji se zove Childminding - sto znaci da teta cuvalica (Childminder) je obicna majka koja u svom domu cuva vasu djecu (po zakonu tu mora proci jedan test i manji tecaj da bi se to odobrilo zakonski).
Po osobi je dozvoljeno maximum od 8 djece od kojih samo jedno smije biti mlade od godinu dana + dvoje djece izmedu 1-3 + troje djece izmedu 4-8.
Koliko sam trazila po nasim stranicama i forumima, vidim da kod nas ima opcija vrtica (privatni ili drzavni) od kojih mi se cini da je to vise ko igranje lutrije gdje se nadas pogotku (dobar i jeftin), ili ti teta cuvalica koja vam dolazi u dom (nanny). Ili kao moja prijateljica koja je samo preko veze uspijela naci mjesto s casnim sestrama gdje je omjer jedne casne na 40 djece!
Moj je sin imao predivno iskustvo kod takve jedne zene (tj to je bio tim: zena, muz i njena majka). Sto je najvaznije moj sin i dan danas iako je vec u skoli o njima prica kao o svojoj produzenoj obitelji :-D. Oni su snjim isli na razne izlete, slavili rodendane, halloween (maskare) a i slavili smo i novu godinu svi skupa
Ja i muz sada planiramo se preseliti u Hrvatsku i otvoriti tako nesto (maximum 8 djece na nas dvoje) gdje bi htjeli djeliti to iskustvo i nuditi drugoj djeci tako nesto (ja sam medcinska sestra po struci). Iako nismo odgajatelji, zelimo da djeca uzivaju ko u svome domu.
Imali bi stan opremljen za djecu u jednom od najljepsih kvartova (zelengaj) sa predivnim parkom preko puta ceste. Htjeli bi si kupiti i mini bus da nam omogucuje izlete s djecom.
Nadam se da sam uspijela objasniti svoju zamisao, i stvarno bi mi dobro dosli savijet roditelja, jer na kraju krajeva ako otvorimo tako nesto vazno mi je sto roditlji misle i zele. I da li bi to bilo nesto sto bi uzeli u opciju za svoje djete? Bilo koji savijet je dobro dosao :-)
Isto tako nisam mogla naci nista kako tako nesto zakonski dati registrirati / odobriti, te koji se broj djece smije cuvati privatno u svom domu jer to nije niti igraonica niti vrtic.
Sva pomoc je dobrodosla!!!!:mrgreen: