Citam danas uputstva od moje nove :heart: masine za ves i vidim da stoji fino napisano kako se nista kiselo ne bi trebalo upotrebljavati za otklanjanje kamenca. Jer kao nije dobro za bubanj. U cemu je stvar zna li netko?
Printable View
Citam danas uputstva od moje nove :heart: masine za ves i vidim da stoji fino napisano kako se nista kiselo ne bi trebalo upotrebljavati za otklanjanje kamenca. Jer kao nije dobro za bubanj. U cemu je stvar zna li netko?
ne znam u čemu je stvar, ali tako piše i u uputstvima za moju peglu na paru.
svi proizvodjaci bijele tehnike zive u simbiozi s proizvodjacima sredstava za pranje. znaci , ako je jednima dobro, dobro je i drugima. otud i sve one reklame tipa, nas prasak preporuca i renomirani proizvodjac, bla,bla...
kuzis, i sad ako ti oni kazu da ne smijes staviti ocat to zapravo znaci KUPI CALGON ili neko drugo sranje.
ako mozes nabaviti lakmus papir, probaj ga staviti u otopinu tih sredstava "za zastitu perilice".
a jel ti bubanj inox ili nije?
mislim, ako ne otklanjaš kamenac, opet nije dobro za perilicu :roll:
poznajući tebe, radije ćeš riskirati bubanj nego kupovati kemiju :love:
calgon skida kamenac, ali grize gumu.
sad ti biraj - oćeš da ti mašina rikne od kamenca ili od progrižene gume.
ja koristim ocat skoro stalno, moram vidjeti što piše u mojim uputstvima
Naravno da sam s masinom dobila test paketic Calgona i Ariela.
:roll:
Ali, svejedno me sad to interesira jel moze ocat ili npr. razrijedjena limunska kiselina nagrizati taj bubanj? Mislim, znam da u malim kolicinama nece preko noci. Ali ono, u rasponu od godinu dvije??
Mislim, neki dan sam sva uzivljena kupila razrijedjenu limunsku kiselinu, specijalno za platnene pelene, tj. za ispiranje istih. Nije valjda da je ne mogu koristiti?
Naravno da može nagrizati, ali isto se događa i s calgonom. To se fino vidi na metalnim patentima i gumbima koje calgon lijepo oksidira.
Najveći problem je kada u vodi bogatoj elektrolitima (limunska kiselina, calgon, ocat...) imaš predmete od različitih metala. Onda se zbog različitih el. svojstava krenu događati čuda. U slučaju octa nastaju i ne baš tako zdravi acetati.
Dakle, limunska kiselina je (po meni) OK, ali samo ako se ne pere odjeća zakovana šarenim metalima.
(ja dvaput godišnje okuham perilicu s otopinom limunske kiseline i potom očistim filtar. Bubanj je pocinčani, a perilica je već punoljetna)
Ja to koristim samo za pelene. Valjda onda ne bi trebalo biti problema.
Vjerujem da ne, tim prije što se stavlja samo u vodu za ispiranje, za razliku od calgona koji prođe kompletno pranje s grijanjem vode. Mislim da je rizik stvarno zanemariv, posebno ako ti je bubanj od inoxa.
davore, kako to okuhas perilicu? praznu?
Da. Šteta je bilo kakav komad odjeće staviti na kuhanje.
Meni nesto drugo nije jasno, a upravo mi je palo napamet. Tekuci deterdzenti ne sadrze taj zeolith, omeksivac vode. jer kazu on dolazi samo u cvrstom stanju. Otkud onda tekuci calgon?
Znači calgon je zeolith?
plus hrpa dodatnih kemikalija.
Naci cu veceras tocan sastav.
Kod mene u jednom bio ducanu se prodaje kao neki bio omesivac vode. On ima u sebi samo sodu, citrat i zeolith. Calgon je pun jos svaakvih dodatak. Ja osobno bi se pije pouzdala u denk mit omeksivac vode.
Da ne bude zabune, svi oni opterecuju vodu i mogu (?) izazvati alergiju. Ali, sto manje estra dodataka, to bolje. A puno prihvatljiviji za vodu su ocat, soda ili limunska kiselina
u kojim količinama, odnosno omjerima stavljate limunsku k.?
Zapravo, mislim da možemo biti sretni ako nam nove vešmašine, prepune elektronike, ne crknu za 5 godina (i to zbog elektronike, ne kamenca). Ja u staru Gorenje mašinu nisam ništa stavljala, procurila je na bubnju nakon 15 godina, nakon 10 se prošupljila guma (koju nikad nisam brisala). I, interesantno, čak je i prestala curiti na bubnju (kamenac opet začepio valjda) ali kako smo se selili nisam htjela riskirati. Bubanj nije bio inox, samo pocinčani.