-
Visok tlak kod tinejđera
Mario ( vaterpolista ) bio je na sportskom liječničkom pregledu u ponedjeljak i ustanovljen mu je visok tlak 140/70 - te mu je dokica rekla da tjedan dana ne trenira i da dođe ponovo za 7 dana.
To mu je užasno teško palo - taman su pripreme za Kup Hrvatske i turbo tempo treninga
propustio je tekmu kvalifikacija u srijedu i već u četvrtak otišao ponovo u sportsku ambulantu - sad je bio doktor i kad mi je mjerio gornji tlak je bio 174 :-o - zabrana treniranja totalno i pretrage - krv, urin, holter tlaka ...
ima li tko kakvih iskustava ?
:-(
-
meni je prvi visoki tlak izmjeren sa 16 godina.
išla sam na sve pretrage i ustanovljeno je da nema nekog fizičkog uzroka, nego da je eto jednostavno tu.
ja vjerujem da uvelike pripomaže i genetika, jer su mi s tatine strane svi tlakaši.
puno kasnije u životu se nisam baš brinula za taj tlak i to me koštalo zdravlja.
prema tome, mislim da bi se od samog početka trebalo posvetiti rješavanju problema oko tlaka i uzimati lijekove ako treba.
ali ono što mi nije jasno su te sportske aktivnosti, koliko znam tlakašima preporučuju bavljenje sportom.
i ja sam se bavila i odbojkom i plesom i nije mi ništa odmagalo.
a da to nije sindrom bijele kute?
posudi od nekoga pouzdan tlakomjer, ne onaj za zapešće nego za nadlakticu i mjerkajte malo doma pa vidi?
-
ah da neznam ni ja ... genetski ima predispozicije - mama i ja imamo visoki tlak
ali ja sam prije bila niskotlakaš sve do prije 3 godine - kada sam dobila lijekove
vezane za liječenje karcinoma - onda mi je jedan dan na poslu pozlilo i odradila sam
holter ... sada sam na lijekovima
tlakomjer imam onaj kućni i star 10 godina
i na njemu ima visoki
tak da idemo na pretrage - neću pustiti slučaju