Rodila sam hitnim carskim rezom zbog placente previe u 35tt.Beba je rodjena sa 3250gr i bila je na neonatologiji jedan dan u inkubatoru a vec slijedeci u toplom kreveticu.Hranili su ga na bocicu adaptiranim mlijkom a onda su meni drugi dan donijeli elektricnu izdajalicu i rekli da izdojim kolostrum(valjda je to bilo to),uradila sam to 2 puta i to su bacili zbog toga sto sam primila puno lijekova nakon carskog zbog nekih komplikacija.Onda sam par tih bocica sa nekih 20ml odnijela na neonatologiju pa su ga tamo hranili tim mlijekom opet na bocicu.Nakon toga su treci dan donijeli bebu kod mene u sobu i semu po kojoj sam ga trebala dojiti.Ja sam to radila kako su mi rekli,naravno bez icije pomoci,a nakon carskog znate svi kako je tesko ustajanje i uzimanje bebe iz krevetica.On je jako tesko sisao,zapravo,povuce brzo pet puta i onda pravio pauzu.Znalo se desii da nakon par minuta zaspe na dojci i da ga vise ne mogu probuditi.Kao rezulatat svega toga nakon 4 dana je tezina pala na 2915gr,pozutio je,jos vise spavao,tako da ga vise nisam mogla nikako dojiti.Taj dan kad je pozutio izvagali su ga prije i nakon dojenja i vidjelo se da on u toku podoja(tog njihovog od po 20min na svakoj dojci),pojede 10ml.Onda su mi donijeli izdajalicu i ja sam u bolnici izdajala mlijeko i hranila ga na bocicu.Poceo je dobijati na tezini,a ja sam svaki dan pokusavala da ga stavljam na dojku i svaki dan je bilo isto,10ml,i on umoran nakon dojenja,zaspi ko top.Jedva sam se izborila da ga dojim na zahtjev,jer su mi u bolnici babice govorile da ga moram hraniti po danu svaka 3 sata a navece svaka 4 sata.Na kraju sam ipak uspjevala da ga hranim kad on place(bilo je tesko jer je izdojeno mlijeko bilo kod babica u frizideru,pa kad ja zovem da mi donesu mlijeko,one dodju i kazu,nemoze jos,jeo je prije dva sata,jos mu je rano,a on place od gladi.Sad smo kod kuce,ja i dalje izdajam i hranim na bocicu,ali mi se srce cijepa jer zelim da doji.Da li trebam da ga stavljam na dojku i da ga dohranjujem sa izmuzanim mlijekom na spricu?Imam osjecaj da ova kombinacija bocice i pokusavanja dojenja samo zbunjujuce djeluje.On od pocetka nema dovoljno snage da povuce gutljaj mlijeka i proguta,nego su to kratki sisaji,otprilike po pet u komadu,pa onda kao nesto proguta.Iz bocice jede lijepo,u pravilnim razmacima.Strah me je da samo forsiram dojenje da ne bi opet poceo da gubi na tezini jer ce u nedjelju biti 15 dana kako se rodio a jos nismo dosli na porodjajnu tezinu,sinoc sam ga vagala i imao je 3170gr.Ja se izdajam svaka 3 sata otprilike i dobijem oko 180-200ml mlijeka.Da li je to dovoljno?Kad pritisnem dojku izlazi mlijeko ali vise onako u kapljicama,ne strca u mlazu.Jedino sa izdajalicom ide u mlazu.Grijesim li sto ga hranim na bocicu?Ja se sve nadam da ce on malo ojacati pa da ce onda moci dovoljno ''povuci'',ali kako koji dan prolazi sve me je vise strah da on zapravo nikad nece ni htjeti da nauci da doji.Ucinicu sve sto mi savjetujete jer sam ocajna.Molim vas pomozite mi sa bilo kakvim savjetom.
HVALA