Zanimljivo predavanje
http://www.youtube.com/watch?v=-E7GW...eature=related
Printable View
Zanimljivo predavanje
http://www.youtube.com/watch?v=-E7GW...eature=related
I kaj je rekao, kaj "koči"?
Vec sam cula za njega. Hvala cokso, super da si ovo stavila.
Cathy, odgledaj.
Meni je pomalo zastrašujuće da stvarno toliko možemo utjecati na rani razvoj mozga i u stvari sami napraviti toliko štete. :-o
ja sam odusevljena.
s druge strane nekako mi je "laknulo" za moju "nonsalantnost" u ranoj dobi (skakanje, vrtenje, rinzol hodanje, jurcanje po parku, ulici i prirod i inzistiranju na sportskim aktivnostima od najranije dobi). i sram me je, al nisam znala odgovor ni na jednu zagonetku, a s drugim djetetom cu pak potencirat ponasanje koje sam s prvim dopustala.
zaista zanimljivo predavanje i zanima me ima li toga i kod nas :mrgreen:
Hvala na linku, oduševljena sam.
Dosta stvari sam radila intuitivno, drago mi je što sam ih osvijestila. Bilo bi lijepo da su neke stvari iz predavanja detaljnije obrađene.
A funkcionalno znanje... daleko je naš školski sustav od toga.
hvala za link! stvarno jako korisno predavanje.
nije mi nikad palo na pamet pitati se zasto mala djeca toliko vole skakati po krevetima.
:-) i vrtiti se u krug
ovaj link bi se po meni mogao zalijepiti kao odgovor na svaku temu gdje se spominje neki problem s djetetom :mrgreen:
evo što nađoh:Citiraj:
zaista zanimljivo predavanje i zanima me ima li toga i kod nas :mrgreen:
http://ntc.mensa.hr/
je, istina. meni je waldorfski sustav jako na tom putu
al opet, moje osobno misljenje je da ne moze nikakav savrseni sustav nadoknaditi ono sto je izgubljeno u predskolskoj dobi. s takvom djecom je jako tesko raditi po ikakvom sustavu. ako je dijete razvilo sve svoje potencijale moze se prilagoditi i nesavrsenijem sustavu bez neke velike stete
Meda, mislim da si skroz u pravu. Izgubljeno je ne teško nego nemoguće nadoknaditi, imam par primjera u bližoj okolini.
U stvari, ne brine mene toliko školski sustav koliko činjenica da sam do sada u odgoju mogla ukenjat bezbroj stvari - a sve iz dobre namjere :unsure:
nemam zvučnike, ali sam čula za NTC, i super je.
ono s čime se nikako ne slažem da je nakon sedme godine sve ošlo u kupus :mrgreen:
mislim, ako šlagiran čovjek može naučiti govoriti koristeći suprotnu stranu mozga, il kako već, onda i dijete od sedam godina itekako može razviti svoje potencijale.
možda griješim dušu, al to mi malo zvuči kao navlakuša za prodat program vrtićima i roditeljima :mrgreen:
da ne pomislite, puštala sam ih i da skaču i da se vrte :mrgreen:
i, stvarno mi je interesantno, kako se svugdje i oduvijek djeca vole vrtiti u krug.
čika Ranka sam gledala kroz prizmu meni aktulanog polaska u prvi razred i školovanja (svatko od vas ga je vjerojatno gledao kroz neku drugu) i čika je samo potvrdio moje mišljenje kako su sve učestalije odgode polaska u školu čak i djelomično kontraproduktivne za djecu (spominjali smo na drugom topicu čak i zastoj u intelektulanom razvoju djece koja ostaju dugo u nestimulativnoj okolini - vrtiću ili domu)
ako je dijete intelektulano sazrelo za školu, ne bi ga trebalo kočiti usprkos možda nedovoljnoj socio-emocionalnoj zrelosti koja će se čak i brže razviti pri većim intelektualnim izazovima
Nemam ni ja zvučnike, kao ni Cvijeta, ima li netko volje ukratko napisati o kojim se igrama radi?
Znatiželjna - nestrpljiva
jurana, imaš na ovom linku od paklenice opis tog programa NTC
Vidim da knjiga ima samo 67 stranica. Da mi se da sad do knjižnice, mogla bih vam do večeras ispričati što piše u njoj :-)
odlično, hvala na linku!
Potpis na sirius, pa covjek je to jasno i rekao. Da se nase skolstvo svodi na ponavljanje i ponavljanje i ponavljanje, a da to nije nesto sto bi mozak htio...
Evo, možete kupiti knjigu i online:
http://www.mensa.hr/glavna/izlog-hrv...&category_id=1
aha, naslov je koje igre usporavaju ili ostecuju lj.mozak, a ove koje sam navela su dobre
ma, sva sam se smotala, pogledaj link doma pa ces skuziti. malo je nezgodan naslov.
Hvala, meda
Ja se pitam a tko to ne da djeci da se vrte i trče? I čak i da im ne daš - vrtiti se, skakati po krevetu, kauču, padati - kako ćeš ih spriječiti?
uf, iznenadila bi se :)
paklenica tnx za link.
Točno, ifigenija. M. otkad je prohodao zovemo "derviš", pogodite zašto. I još nije prestalo. Hodanje po zidićima, rubićima, skakanje, prljanje u parku - pa to je instinktivno. Voljela bih vidjeti tko bi mojoj djeci mogao zabraniti sve da bi i htio.
Stimulacija je važna, tu nije ništa novo, no prednost ovog programa je sustavnost. Čitala sam da se provodi u školama - zanima me kako i u kojoj mjeri.
Sad ste me tako zaintrigirale da moram pogledati film!
Mislim da nećeš doživjeti nikakvo otkrivenje.
Jako interesantno.
Baš mi je drago da sam ovo vidjela, jer moja djeca smiju svašta, ne jer sam ja znala da je to bitno za neuro razvoj, nego jer mi je logično da je prirodno i pasti i skakati i hodati po lokvama. Sad kad mi netko nešto kaže, kao vidi ih penju se na tobogan ili skroz su ti blatni, imam znanstveni odgovor... Usput, mislim da je to malo pretjerano...
Moja malenkost je bila fascinirana njegovim predavanjem u Zagrebu.
A za to sam saznala ovdje, na Forumu - Mrvna je zaslužna za to :heart:
Debeli potpis!
TV ili računalo je najgore zlo u ranoj dobi (a bome nije dobro ni za nas odrasle). Mi smo svojevremeno imali doma pravilo "koliko si bio vani, pola tog vremena možeš razdijeliti na računalo i tv", ali to je trebalo jedino mom starijem sinu. Mlađega je trebalo mrežom loviti, taj bi stalno bio vani. Stariji se znatno popravio otkako je savladao bicikl, sad više nemamo problema s pretjeranim sjedenjem u kući.
Bilo je baš zanimljivo ovo pogledati. I ja svojima ne ograničavam previše te ''živcirajuće'' aktivnosti. Pustim ih u blato, smiju se penjati po drveću, skakati po kauču. Sve dok vidim da je njima zabavno, a ne rade štetu sebi, drugima i materijalnim dobrima, pustim ih :-). Ljudi koji nam dođu u posjet nekad teško gledaju kad se jedan od njih npr. počne penjati po ormaru, ali mojim živcima to nije previše stresno.