Zdenka2 prvotno napisa
Crkveni postupak protiv tog svećenika zlostavljača je pokrenut u veljači i on će biti kažnjen po crkvenim zakonima, a sada je suspendiran. Slušala sam nekoliko radijskih emisija u katoličkim medijima u kojima se vrlo otvoreno govorilo o tom konkretnom slučaju i općenito o problemu pedofilije i drugih seksualnih prijestupa u Crkvi, a bila je i tribina o tome u Zagrebu, te međunarodni znanstveni skup u Rimu, kojem su prisustvovale i žrtve iz raznih zemalja.
Što se tiče svjetovnih kazni za ovog svećenika-pedofila, potrebno je da RH povede postupak protiv njega, što do sada nije učinjeno. Nadam se da je to zato što je istraga u tijeku.
To je šire pitanje od problema pedofilije i crkvenog zataškavanja, odnosno pitanje kažnjivosti neprijavljivanja kaznenog djela. Ne znam slovo zakona o tome, ali znam za nekoliko slučajeva pedofilije i seksualnog zlostavljanja po glazbenim školama kada kolege nisu prijavili počinitelje nego su to učinile žrtve ili njihovi roditelji i to ne u vrijeme počinjenja kaznenog djela nego puno kasnije. Mislim da je nažalost tako u velikoj većini slučajeva i nije vezano za dvostruka mjerila svećenstva nego svih nas. Pomislila sam i na nedavni žalosni slučaj batinama usmrćene žene - jesu li susjedi koji su bili doma i slušali to zlostavljanje bili po zakonu dužni to prijaviti i jesu li kažnjeni?