-
spermiogram
Znam da je vec bio otvoren topic pod ovim imenom, al ne mogu ga naci, pa otvaram novi.
cure, hitno trebam vas misljenje.MM je napravio spermiogram i da sad ne pisem cijeli nalaz koji nije bas i bajan, zanima me sto ako likvefakcija 2, i u ref. vrijednostima pise 1-normalno, 2-nenormalno, te ako je vitalnost 64% a normalno je vise od 75.ostale stvari su u granicama. njegova doc. nema pojma kuda treba dalje ici i sto to znaci.
Unaprijed hvala na pomoci
-
Mirnic, smanjena/usporena likvefakcija ili njen izostanak ukazuje na mogucu upalu prostate, a posljedica izostanka likvefakcije je smanjena pokretljivost i vitalnost spermija.
Nek uzme uputnicu za urologa i ode na pregled i uzv prostate. Takodjer, nek trazi od urologa i obican pregled da se otkloni sumnja na varikokelu.
Inace, ako je sve ostalo u redu, trudnoca nije nemoguca, s tim da je potrebno poraditi na likvefakciji kako bi spermiji mogli stici do jajne stanice i oploditi je.
Likvefakcija je proces pretvaranja koaguliranog ejakulata u tecnost, cime se olaksava prodor spermija u unutrasnjost reproduktivnog sistema zene.
-
Slažem se s wewom da bi trebalo provjeriti prostatu. Mi smo imali sličan problem, i ja bih ti preporučila da nađeš stvarno dobrog urologa, jer je to najbitnije u liječenju prostate. Neka suprug svakako napravi briseve. Liječenje je dugotrajno, ali ako si uporan i uspješno. :)
-
hvala na savjetu.
danas cu ja otici kod svog doc. da on kao gin. kaze koje tocno uputnice i sta kod urologa napravit.a i da vidim trebam li nastaviti sa utricima ako plivaci ne mogu doplivati. doista nisam pomislila da ce problem biti u spermiogramu jer MM ima 28 god.super je zdravlja i odlicne fizicke kondicije.da li s takvim spermiogramom vrijedi pokusavati npr. inseminaciju?ovo su nove stvari koje su me zatekle, ginekologiju sam vec specijalizirala:) hm i ono vjecno pitanje ima li smisla pokusavati dok se ne sazna tocan razlog i lijek.u glavi mi stalno pitanje, da ja nisam navalila da ode po uputnicu za sper. kad bi se neko sjetio vidjet ima li s MM problema? moze li odmah poceti neke vitamine, i koje?
-
Mirnic, ovaj vas spermiogram nije nikakva prepreka prirodnom zacecu, ALI ako se zaista radi o problemu s prostatom, to je nesto treba tretirati i to ne samo radi zaceca.
TM nema potrebe za vitaminima i dodacima, jer su mu svi drugi parametri ok (mada ne bi bilo lose da navedes i ostatak spermiograma), a inseminacija je svakako moguca, mada ne i nuzno potrebna.
Neka TM od doktora opce prakse uzme uputnicu za urologa, pa nek urologu ponese nalaz spermiograma i insistira na pretragama prostate i brisevima, uz uobicajeni uroloski pregled. To je prvi korak, a tek kad se sve sanira treba razmisljati o tome da li je potrebno jos nesto, tipa vitamina ;)
i jos nesto, nazalost, stanje spermiograma ne mora imati nikakve veze s opstim stanjem organizma i nacinom zivota. uzroci poremecaja su razliciti, a tek se na neke od njih moze uticati. srecom, vas slucaj izgleda vrlo optimisticno ;)
-
evo cijelog nalaza,
volumen:2,8ml
Ph:7,8
Koncent.sper. 28*10na 6
Broj sper u sjem. 78* 10 na 6
Vitalnost 64%
Mortilitet 61 %
a) 50%
b) 9%
c) 2%
Leukociti 0-1
Morfologija
a) normalni oblici 46
b) pat.obilk glave 53
c) pat. obl. sred. tijela 1
Cink 1,9 mmol/l
Limuska kiselina 24 mmol/l
Kis.fosfataza 1091 kU/l
Fruktoza 3 mmol/l
pretraga radena nakon 4 dana apstiniranja.wewa nadam se da ces mi na temelju cijlog moci reci nesto vise.puno hvala
-
Mirnic, zapravo mogu ponoviti upravo ono sto sam napisala ;)
Koncentracija je sasvim solidna, a za pokreljivost i morfologiju zbilja treba konsultirati urologa, bas zbog likvefakcije.
Koliko dugo je pracen ejakulat? Je li samo 1 sat ili duze?
Sto se pokretljivosti tice, kako su a, b i c klasifikovani? je li prema vremenu ocitanja ili prema progresivnosti? Ako je prisutno 50% progresivno pokretnih, to je dobra vrijednost.
Medjutim, problem je sto koagulisana sjemena tecnost sprjecava te progresivno pokretne da plivaju, pa treba problem poceti rjesavati pregledom prostate. Naime, ukoliko postoji upala prostate, ona ne luci enzime koji omogucavaju likvefakciju.
Eto, toliko od mene laika, s muzem sa slicnim problemom ;)
Puno srece i svakako javi sta kaze urolog!
-
wewa jesi li razmisljala da promjenis profesiju :lol: ß
mogla bi ti nama biti prava doktorica, vise znas od nasih doktora ;) :love:
-
Joj, Tanjice, kad muka natjera :)
a da barem nemamo potrebe ovoliko uciti o ovim temama...
-
Cure,
evo sam da javim da je obavljen pregled kod urologa.nisam jos vidjela sta pise na nalazu, no dijagnoza je varikokela.treba napraviti hrpu pretraga, pa ce se vidjeti treba li na operaciju.molim cure koje znaju nesto vise o operaciji da mi malo napisu.
hvala sto ste uz mene.
Pozdrav
-
Varikokela: Ovaj pojam označava proširenje venskog pleksusa (plexus pampiniformis) koji testis opskrbljuje krvlju. Učestalost varikokele u općoj populaciji iznosi 13%, a u neplodnih muškaraca 36%. Razlog proširenju ovog venskog pleksusa je mehaničke prirode, usljed nedostatka ili nepravilne funkcije zaliska spermatične vene na mjestu ulijevanja u bubrežnu venu. Zbog zadržavanja krvi u proširenim venama dolazi do porasta temperature u testisu, pri čemu se mogu oštetiti stanice iz kojih se razvijaju spermiji. U 90% muškaraca s varikokelom je smanjena pokretljivost spermija. Varikokela se liječi kirurški, a nakon operacije se često poboljšava kakvoća spermija.
Aindikacije su : smanjeni testis , bolovi u predjelu testisa . Operacija ne ostavlja negativne posljedice. Plodnost se može samo popraviti.
Eto to sam ti našla nadam se da će ti pomoći . :*
-
Mirnic, ako TM savjetuju operaciju varikocele neka obavezno ide jer se njime nalaz bitno popravi. Operacija nije veliki problem a može riješiti puno toga.
Sretno!
-
MM bio na operaciji varikokele i od 0 % pokretnih sad imamo čak 1 millionček, jupiiii !!!
Svakako neka ide operirati , ovaj moj je bio 3 dana u bolnici na Rebru i nije bilo nikakvih problema, a nalaz se popravlja ... 8)
-
evo malo mene tu
uglavnom problem MM (jest da je bio samo 1 spremogram) je ta likvefakcija koja je kod njega nenormalna. u idući utorak idemo u VV, prvi put i rekli su mi da ponesem taj nalaz spermograma, zanima me šta će reći.
Zanima me da li tko isto ima problema s time i kako se to liječi, da li se to postiže tom operacijom, jer je kod MM i povišena kisela fosfataza.....
-