Jak kontaktni dermatitis - čime mazati?
N. se prije 9 dana iz vrtića vratila s nekakvim blagim osipom na desnoj ruci, kod zgloba. Radilo se o maloj površini i prištićima koji izgledaju vodenasto-potkožni (baš onako tipično urtikarijski, iako je nisu svrbjeli). Kako se nakon 2 dana osip nije povukao, otišli smo pedici, koja je dala Fenistil i rekla da se najverojatnije radi o kontaktnom dermatitisu, možda je došla u dodir s nečime iz pješčanika ili sl.
Nakon 6 dana Fenistila i nikakvog pomaka (u međuvremenu špricali s Aderminim citeliumom - bez poboljšanja - kasnije mazali s Avene Cicalfate kremom, od koje je bilo zericu bolje), jučer se probudila s jakim crvenilom, kao da se ti prištići počinju spajati u crvene lagano krastave ploče, i počinje je svrbjeti, a čini se i da se crvenilo širi prema laktu. Moguće da sam i ja pogoršala stvar jer sam joj to mjesto večer prije namazala kantarionom. Naime, imam atopijski dermatitis i kantarion mi super pomaže dok me, recimo, Adermine kreme, koje su kao super za AD, peku, pa sam mislila da bi i njoj kantarion mogao činiti dobro.
Odveli smo je dežurnom pedijatru (bio je vikend), potvrdio je da se vjerojatno radi o kontaktnom dermatitisu i dao Afloderm. Ako se ne poboljša za 5 dana, morat ćemo dermatologu.
Imate li iskustva s takvim urtikarijama i čime da još mažemo između dva dnevna mazanja Aflodermom?