Pomozite mi oko nalaza spermiograma
oprostite što otvaram još jednu temu, ali su pitanja ostala neodgovorena, a puno ih je :-(
Već sam na jednom topicu rekla da je riječ o mom bratu koji je nedavno dobio nalaz spermiograma koji je nažalost loš (najvjerojatnije uslijed prekasnog spuštanja testisa kad je bio dijete. Rođen je kao nedonošče a operacija spuštanja oba testisa je rađena s cca 5 god). No po nalaz i na razgovor s dr. Lučingerom je išao sam i izgubio se u vlastitoj buci u glavi nakon što je čuo da nalaz nije ok. Rezultat toga je da je došao doma i da uopće nema pojma što mu je rečeno. Surfam već danima bez prestanka pokušavajući shvatiti nalaz, ali vas molim za pomoć oko stavki.
COUNT SUMMARY
Category |
Cells counted |
Sample (M) |
Concentration (M/ml) |
Percent |
Total |
126 |
10,7 |
3,6 |
100 |
Motile |
35 |
3,0 |
1,0 |
28 |
Progressive |
17 |
1,4 |
0,5 |
13 |
W.H.O.ComparisionParameter |
Actual Value |
Standard |
Units |
Status |
Total Conc. |
3,6 |
20,0 |
M/ml |
Fail |
Motility |
28 |
50 |
% |
Fail |
Rapid cells |
21 |
25 |
% |
Fail |
MEAN VALUES
Parameter |
Value |
Units |
Standard Deviation |
Path Velocity |
36,8 |
um/s |
18,9 |
Prog. Velocity |
29,5 |
um/s |
14,9 |
Track speed |
55,1 |
um/s |
28,9 |
Lateral Amplitude |
3,5 |
um/s |
1,7 |
Beat Frequency |
23,6 |
Hz |
14,4 |
Straightness |
84 |
% |
16 |
Linearity |
56 |
% |
14 |
Elongation |
71 |
% |
14,7 |
Area |
3,2 |
um sq |
0,9 |
VELOCITY DISTRIBUTION
Category |
Cells counted |
Sample (M) |
Concentration (M/ml) |
Percent |
Rapid 4 |
26 |
2,2 |
0,7 |
21 |
Medium 3 |
9 |
0,8 |
0,3 |
7 |
Slow2 |
21 |
1,8 |
0,6 |
17 |
Static 0-1 |
70 |
5,9 |
2,0 |
56 |
Koji podaci su "relevantni" tj. koja točno mjera govori o pokretljivosti i morfologiji spermija?
On i supruga se trude već godinu dana i jedino što je on zapamtio je da moraju ići na vantjelesnu. Nije ga slao na nikakve dodatne pretrage, ali mislite li da bi na nekim pretragama još trebao inzistirati?
Hvala vam svima puno na čitanju i svaki komentar ili odgovor je dobrodošao :klap::heart: