Kako ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu ? Nezaposlena sam 9 godina, suprug 15 ! Nemamo nikakvih prihoda, pa osiguranje da ga sama plačam ne može doći u obzir ! Ima li koje mogučnosti ?
Printable View
Kako ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu ? Nezaposlena sam 9 godina, suprug 15 ! Nemamo nikakvih prihoda, pa osiguranje da ga sama plačam ne može doći u obzir ! Ima li koje mogučnosti ?
Ja bi otišla u Zavod za zdravstveno (najbližu područnu službu) i tamo sve pitala.
Možda i Centar za socijalni rad ima neka rješenja za osobe bez prihoda.
Ja bi otišla u Zavod za zdravstveno (najbližu područnu službu) i tamo sve pitala.
Možda i Centar za socijalni rad ima neka rješenja za osobe bez prihoda.
Možda je potrebno biti registriran na burzi rada da bi se ostvarila prava na zdravstvenu zaštitu.
Na tim mjestima treba pitati.
Emilly, hodi na socijalno. Burza više nema veze sa zdravstvenim. Bilo bi pametno otići specijalisti, najbolje psihijatru i u dogovoru s njim uspostaviti neku dijagnozu; tek toliko da si kao obvezna dobivati redovnu lječnićku njegu, u obliku terapije svakodnevne, ili sl.. S tom dijagnozom odi do socijalnog i oni će ti reči što sve treba da te osiguraju. Sretno!
Ti se salis za psihijatra ili sta?
Emilly, i ti i muz se javite na hzzo. Ukoliko vam kazu da ste fulali sve rokove za prijavu, prijavite se na burzu pa pokusajte preko njih ostvariti zdravstveno osiguranje.
Imate li djecu? Imaju li oni osiguranje?
Inace, ne mora se biti na burzi za dobiti zdravstveno. Znam da postoje neki rokovi i uvijeti za dobiti osiguranje. Gotovo svi slucajevi su pokriveni i rijetko tko doista ostane bez osiguranja.
Molim te da odete do hzzo i vidite da li su vam u mogucnosti pomoci.
Ukoliko vam kazu da nemate pravo, napisi ovdje tocno sta su vam rekli pa cemo kopati po zakonima. Ima tu stranica i stranica za citati i nema smisla da to sad radimo ako ti oni na hzzo mogu i trebaju pomoci.
Ne šalim se. HZZO, ne može tu pomoći. Očito je da su rokovi davno istekli. Zato se nema što ići na HZZO ili burzu, već na socijalno.. Najbolje bi bilo ako poznajete nekoga tko ima firmu, da vas prijavi na koji dan, pa onda ostvarite prava.
Ovo govorim iz meni jako bliskih iskustava. HZZO ne izlazi u susret nikada. u takvim slučajevima..
Rokovi za prijavu na HZZO su 30 dana po isteku radnog odnosa ili druge osnove po kojoj su imali pravo na zdravstveno osiguranje, ili 90 dana nakon prestanka školovanja.
No, ima raznih načina. Da li živite u zajednici sa članovima obitelji koji imaju zdravstvenu zaštitu?
Na ovoj stranici su ti opisane mogućnosti za dobiti zdravstvenu zaštitu.
http://www.hzzo-net.hr/03_01_01.php
Napisane su ti i mogućnosti dobivanja preko Centra za socijalni rad.
Trudnice i djeca do 18 godina imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu.
Nadam se da ćeš uspjeti.
Preko Centra za socijalnu skrb.
Cure, hvala na informacijama !! Bila sam na Centru, preko njih je to sizifov posao, koji traje mjesecima !!
Prijavit ćemo se na burzu ,oboje ! Pa ću osobno vidjeti, da li ću uspijeti srediti Z.osiguranje !!
Ako odem na HZZO, otpilit će me već na prvom šalteru !! Jedino kaj su mi u 2 navrata ponudili bilo je osig. za nezaposlene s tim da zdravstveno plačam sama !! Odredili su mi i iznos plačanja, 351kn!! Iz kojih novaca, pitam ja njih ! Ako platim prvu ratu, nakon kojeg vremena mogu dobiti iskaznicu? I opet svjesno moraš ići u dug !! Sa njihovim znanjem, jer skrenula sam pažnju da ne mogu plačati !!
Jedino da probam iskaznicu dobiti preko sina koji radi ! Jel taj način jednostavniji i brži!!
Zvući čudno. ali ispada da je najlakše ishoditi iskaznicu ako odležiš 2 tjedna na psihijatriji, ma kako to glupo zvučalo !!
Nisam se prije javila jer nisam imala komp !
Koliko vremena bi morala biti prijavljena u firmi, da bi nakon toga, ostvarila pravo na Z.osiguranje? Koji trošak je to za firmu. Hvala
Emilly1962, ako se zaposliš, poslodavac je obvezan prijaviti te na mirovinsko i na zdravstveno. Prijavom na zdravsteno stječeš prava na zdravstveno osiguranje. Kroz svaku isplaćenu plaću, poslodavac obračunava i uplaćuje doprinose iz i na plaću te poreze i prireze. Obično izađe još cca 50-60% više davanja od neto plaće koju si dobila.
Ako ste se uspjeli prijaviti na burzu ( a ako niste pogledaj ovdje http://www.hzz.hr/default.aspx?id=3964 ) obavezno sa papirima prijave otiđite na područno ured HZZO radi prijave na zdravstveno. Nadam se da ćete uspjeti.
Ujedno ima još i ova opcija:
Druge osigurane osobe
Kada osigurana osoba sama plaća doprinos
Osobe s prebivalištem, odnosno odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj, koje pravo na obvezno zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti prema jednoj od osnova predviđenih Zakonom (kao osiguranici, članovi obitelji osiguranika, prema propisima o socijalnoj skrbi ili prema nekoj drugoj osnovi)obvezne su se osigurati na obvezno zdravstveno osiguranje kao osigurane osobe, te su obveznici plaćanja doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje.
Navedene osobe prava i obveze iz obveznog zdravstvenog osiguranja stječu pod uvjetom da su prethodno jednokratno uplatile doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje na najnižu osnovicu za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje od dana prestanka ranijeg statusa osigurane osobe, a najdulje za razdoblje od 12 mjeseci.
Cijela informacija na: http://www.hzzo-net.hr/03_01_01.php
.. nije uopće ni glupo ni čudno.. to je Hrvatska. Ne moraš ležati na psihijatriji, već samo specijalistu objasniti u kojoj si frci, i neka ti sam da neku dijagnozu, s kojom češ imati pravo na zdravstveno. Tako sam ja napravila, u tjedan dana sam imala osiguranje.. Eto, sad će ovo masa smatrati krajnjim ludilom, ali u nas eto ispada kao jedina mogućnost (za ovakve situacije tipa tvoje)..
Javi ako uspiješ na dr. način. Živo me zanima, pa odmah koristim taj =)
Sretno!