Noćni tantrumi koji traju po 2, 3 sata
Unazad mjesec dana su nas krenuli tanrumi, dnevni. Znaju oni kad je drugi rođendan :).
Nismo se odmah snašli, pa bi ga vodili na kišu i u mrak van oko 20.3o jer je baš to htio i ne bi prestao urlati, no čitali smo, surfali... i nekako ih preživljavamo, postavljamo granice, ignoriramo, mazimo... i prođu.
Ali krenulo je i po noći. I za razliku od ovih dnevnih, to traje po dva, tri sata da ga ne možemo umiriti i da urla. U 2 ujutro se probudi i odmah živčano plače da hoće izaći iz sobe, u dnevnu / kuhinju... piti kakao / jesti žgance / gledati Pepu... Ili ga ne pustim, nego kažem da je noć i da svi spavaju, i Pepa, i žganci :)... pa urla sat vremena, ili ga pustim van iz sobe da vidi da je mrak... uglavnom, dala mu te žgance ili ne (a jednom sam ih kuhala u sred noći)... kad mu dam to što hoće, baci to, počne lupati po tome i više neće, i krećem u novih sat vremena urlanja... pa ga smirim, pa se dogovorimo da ćemo malo pročitati slikovnicu, i onda ugasiti svijetlo i spavati, i on se složi, i ugasimo svjetlo... mir je, ja počnem tonuti u san i on ponovo urla da neće biti u sobi, da hoće van u drugu sobu, baca se, vrišti, udara me, hoće skočiti s kreveta dolje iako je mrkli mrak i ništa ne vidi... i to sve skupa traje po 3 sata.
Jednom, samo jednom nakon takvog buđenja mi je uspjelo da sam ga nakon takvog buđenja iznijela i sobe i rekla "vidiš da je mrak, da svi spavaju, idemo i mi natrag" i pristao je.
Ostalih 6-7 puta u zadnjih 3 tjedna je to trajalo po 3 sata, zadnji put prošlu noć, zato i pišem.
I onda svi skupa zaspemo oko 5, a 7.30 na posao i u vrtić...
Znam da je faza, i da će proći :love2:, ali ne znam što da radim, kako da ga umirim. Jednostavno bude preživčan, baca igračke u zid i vrata, noćas je iz sve snage gurnuo i prevrnuo stolicu (izbjegavam susjede). Čak i kad mu dam to što traži, te sekunde kad dobije više neće, nego se počne bacati, udarati mene i sl.
Po danu nekako lakše prođu... možda zato što mu "dozvolim" da se isplače, tj. ignoriram ga ako ništa drugo ne pali. Po noći jednostavno nekako ne mogu pustititi da urla 15-20 min bez prestanka, pa razgovaram, razgovaram, pregovaram, nosim, mazim... smirim ga na par minuta, i kad osjetim da ću pasti u nesvjest, kažem "hoćemo sad leći u sobu?"... i onda krene ispočetka...
Razmišljam što se promijenilo... i mislim da premalo spava. Tj. Budi se u 7.30 za vrtić, tko zna koliko tamo spava... ja dođem kod mame oko 18h po njega, malo se zadržimo (dok si gospodin pocica), idemo u park, doma smo tek oko 20h. Dok jedemo i spremimo se za spavanje bude 21.30, zaspe oko 22.00 / 22.15. Osjećam da mu je to malo... vikendom zna i do 9 odspavati. Probala sam u zadnje vrijeme pomaknuti sve, da jurim s posla, da nismo tako dugo kod mame / u parku pa da dođemo doma oko 19.00, ali opet rijetko zaspe prije 21.30.
I ne da nije umoram, nego mu i mi falimo pa se ne da u krevet.
Osim toga, zadnjih par mjeseci je borba za dnevno spavanje preko vikenda, nekada bi mi trebalo i po 2 sata da ga uspavam. Radili smo dvije greške... vikendom bi spavao bar sat vremena duže nego preko tjedna (a i mi - ko ne bi :)) i onda smo i to popodevno uspavljivanje micali na skoro 14h (kad se u vrtiću već probude). I druga stvar, ako se ne bi dao, ja bi ga pustila da se vrati iz sobe u dnevnu na još malo igranja, pa za 15 minuta natrag... i tako... nekad bi nam zaspao tek u 16h, probudio se u 18h, i ludi tulum subotom do 23, a i nedjeljom repriza.
Ako ga ne bi uopće uspavljivala, tj. ako bi nakon 2 sata odustala jer ne bi imala više snage, nego kao pustimo ga do navečer, ne bi izdržao, već bi se oko 18h skljokao, pa da bar onda spava do jutra... ne, on do 20h, pa ajmo večernji tulum...
Onda sam presjekla, i subotom se ruča u 12h, u 12.30 ulazi u sobu i ne izlazi van. On se baca preko mene, skače s kreveta, ja ga uzmem na ruke i ponavaljam "sad se moramo malo odmoriti" on urla "ideeeeeeeeeeeemooooooooo vaaaaaaaaan u duuuuuuuuguuuuuuu soobuuuuuu". Nakon 45, 60, 90 minuta udaranja, šamaranja (on mene, ne ja njega), bacakanja zaspe. Moram ga držati i nositi, inače skače s kreveta, sam otvori vrata i bježi u drugu sobu, a i iz kinderbeta (koji inače služi za ukras i odolaganje stvari) nekako može izaći, tj. baciti se na pod. Pa ga držim, a on me tuče...
I tako zadnjih par vikenda. Osim 2 spavanja u sjedalici (zaspe za sekundu), jer smo išli u goste, pa smo krenuli dva sata ranije, parkirali ispod drveta i čekali da se probudi. I jednom je pristao ići u sobu spavati, ali nakon toga smo opet imali i plačne epizode uspavljivanja.
Što sam se raspisala...
Je li sad zbog tog vikend dnevnog uspavljivanja ima noćne tantrume? Da odustanem od toga, ili da ustrajem i čekam da tantrumi prođu sami od sebe... pod uvjetom da su od toga?
I ono tužno... možda mu samo falimo pa koristi noć za to, ali stvarno smo svaku sekundu osim tih 9-10 sati, što ode na posao, s njim. Tu ne znam kako bismo mu nadoknadili sebe :-(.