http://www.jutarnji.hr/na-listi-ceka...odina/1038563/
Vrlo zanimljivi podaci. Očekivala sam više parova u postupku (iako ih već i jest tu puno).
Također bacite pogled na prijedloge izmijena Obiteljskog zakona u dnu teksta
Printable View
http://www.jutarnji.hr/na-listi-ceka...odina/1038563/
Vrlo zanimljivi podaci. Očekivala sam više parova u postupku (iako ih već i jest tu puno).
Također bacite pogled na prijedloge izmijena Obiteljskog zakona u dnu teksta
Mislim da ovi podaci o 634 potencijalna posvojitelja (samaca ili parova) ohrabruju - prestat će ljude hvatati strah od nekih nestvarno velikih brojki kojim se zadnjih godina baratalo.
Priprema za posvojenje u vidu obavezne škole za posvojitelje odlična je ideja (školica postoji, ali nije bila obavezna).
Ovaj dio o obaveznom adaptacijskom periodu je nejasan jer ne znam na što se odnosi: neka stručna osoba nadgleda obitelj kroz neko vrijeme? možda postoji mogućnost da posvajatelji odustanu kad vide da su dobili "teško" dijete? kako taj nadzor utječe na obje strane? kako te strane funkcioniraju "pod pritiskom"?
Ono što je ključno za friške posvojitelje jest neka ustanova tj. razne struke (psiholog, defektolog, logoped i sl.) pri toj ustanovi koje imaju iskustva s problematikom i kojima se posvojitelji uvijek mogu obratiti.
U tekstu pomoćnica ministrice izričito naglasi da se ne radi o listi čekanja, ali u naslovu obavezno mora pisati: lista čekanja.
I još naglašeno da neki čekaju 12 godina.
Iznenadila me brojka potencijalnih posvojitelja. Očekivala sam da nas je barem dvostruko više. Ali, isto tako ovaj broj od 59 posvojene djece prošle godine je razočarajući. Ne znam što bi tome moglo biti uzrok?! Znam da se ta brojka uvijek kretal iznad stotine.
I ja sam se iznenadila za tako mali broj posvojitelja.
A da je tako malo posvojenja me skroz razočaralo jer sam negdje pročitala sad neznam točno gdje da je godišnje do sada bilo stotinu posvojenja.:-(
ja mislim da je ohrabrujuce sto su se poceli umrezavati podaci, bit ce jos bolje kad sve to zazivi tako da stvarno vise ne treba pisat molbe i zvat preko 80 centara...nadam se da je ovaj pad broja posvojenja bio samo kratkotrajan i da ce se brojke opet okrenuti u korist sto veceg broja djece i promijeniti praksa davanja beskrajnih sansi bioloskim roditeljima kao do sada