Kako se vaša djeca nose sa svojim strahovima? I da li ih uopće imaju? Kako im vi u tome pomažete i da li im pomažete?
Naime, Sven se svako toliko preplaši neke igračke (to su mu zasada jedini strahovi). Prvo je to bio robot iz TL kojeg ima njegov susjed. ne želi niti ući u njihov stan ako prije ne pita je li robot u sobi (moraju ga odnijeti u spavaću sobu). Ne znam otkud mu strah od toh robota ali pretpostavljam od rođendana kada su ga stariji klinci htjeli otjerati iz sobe u kojoj se igrao i mislim da su ga s njime plašili. Straha od tog robota se do danas nije riješio iako je od tada prošlo već 4 mjeseca. Nakon toga se bojao nekog gumenog Spidermana (isto kod susjeda) koji je izletavao iz ležišta na pritisak gumba.
Najnovi je čega se bojao je krokodil kojem stišćeš zube dok ne pogodiš onaj koji ga kao boli i onda on zatvori usta. To je dobio prije 2 dana na poklon i prva 2 sata mu se nije htio ni približiti. Naime, taj krokodil je i razlog zbog kojeg sam otvorila ovaj topic. Nakon 2 sata kada je vidio da se svi ostali igraju s krokodilom, ohrabrio se i on ali samo sa kuhačom u ruci, tj. s kuhačom je stiskao zube. Mi ga nikada nismo ismijavali kada bi se nečega bojao koliko god da taj strah bio bezrazložan. Nikada ga nismo forsirali i nagovarali da se nečemu približi ako to nije htio. Samo bi ga utješili, rekli mu što je to čega se boji i koja je funkcija toga (igračke koje se boji). Pokazali bi mu svojim primjerom kako radi i da mu ne može ništa. I to je bilo sve.
Tako je on jučer dok sam ja radila večeru sam prišao krokodilu koji je stajao na stolu i lukavo mu podmetnuo u čaljust plastičnu zdjelicu i onda stiskao zube (kako li se samo toga dosjetio?). Sav si je bio važan kako je on to uspio izvesti. A jutros, gle čuda, prišao mu je i stisnuo jedan zub bez "zaštite". sav je podrhtavao koliko mu je hrabrosti za to trebalo. Nakon što se nije ništa dogodilo stisnuo je još jedan, pa još jedan... Nakon svakog se stresao kao da će mu se baš sad poklopiti usta. I na kraju su se i poklopila a on je sav sretan uzviknuo: Mama, gle! Uspio sam! Pobijedio sam svoj strah! :)
I tada sam počela razmišljati o tome koliko je ustvari to njemu bilo važno. Koliko mu je bilo važno da je on to sam uspio. Bez naše pomoći. Sam samcat.
I sada se pitam kako drugi riješavaju takve dječje probleme tj. da li ih riješavaju. Ili puštaju djecu da to sama naprave, pa makar im trebalo puno duže da se ohrabre sami nego što bi možda uz nas.
Nekako kroz to gledam i na budućnost gdje će se morati sam hvatati u koštac sa raznim problemima i strahovima koje će morati sam riješavati. Pa sad, da li je bolje da to odmalena "vježba" na ovakvim stvarima (naravno, bez ikakvog forsiranja) ili je ipak bolje da smo mi stalno uz njega i u svakoj takvoj situaciji mu budemo "backup".
Jer šta bi bilo da je, recimo, ispalo obrnuto, da se tog poklapanja krokodilske čeljusti prepao još više?