Jeli netko prošao to?
Svi savjeti, informacije, sve je dobro došlo. Makar iz treće ruke :)
Printable View
Jeli netko prošao to?
Svi savjeti, informacije, sve je dobro došlo. Makar iz treće ruke :)
našla sam nešto jako malo na forumu, molila bi da mi netko savjetuje što da odlučim. do cca 7mj trudnoće je sve bilo u granicama normale, onda bebi je u mjesec dana nastalo odstupanje od 2tj u veličini trbuha, sljedeći 20tak dana iako sam ja na gestacijskoj dijeti to odstupanje je sad gotovo 3tj. znaći bebica je po svemu 36+2, osim po opsegu tbuha koji je 38+6.
nije nešto užasno velika, cca 3200g, ali očito je da dijabetes ima posljedice na njen razvoj.
ja se stvarno držim dijete, gubim 1kg/tj, cca, beba je narasla normalno u dužinu, dobila u 3tj cca 750g.
preporučeno mi je prokidanje vodenjaka ulaskom u 39ti tjedan da induciramo porod ako ne rodim ranije, s tim se slažem, al užasavam se dripa, gela i ostalih intervencija.
otvorena sam 2cm, mogu ja i sama potaknuti porod.... jer mi se sad čini da je bebica premirna zadnji tjedan, i počinjem se bojati.
ima netko na forumu sa sličnim iskustvom? bar kako izgleda prokidanje vodenjaka? jeli bolno?
s prvom bebom mi je sam puknuo s 36tj i trudovi su krenuli 3 sata poslije, rodila sam jako brzo poslije, cca 5h.
Ja sam imala graničo šečer u prvoj trudnoći i nisam išla na nikakve indukcije.
Rodila sam točno na tremin.
Isto sam bila na dijeti i gubila kilograme zadnja dva mjeseca. Nitko indukciju nije spominjao, a bebica se vjerovarno umirila jer nema više toliko mjesta za micanje, već je velika.
moj mali je na kraju bio 4270g i 55 cm.
Sve je bilo super. Njemu su isto vadili krv nakon poroda da vide kakav mu je šečer,ali sve je 5.
samnom su cekali 40+2. rodila taman prije zakazanog CR.
s tim da nije bilo govora o indukciji jer sam bila zatvorena, prvi je bio carski i ono najvaznije, ja nisam dala da me se prokida, gelira, dripa...bilo je govora o ponovljenom CR.
al kazem, znam da se inducira s 38, mi smo cekali malo duze.
Vodenjak nema živčanih vlakana i apsolutno je bezbolno prokidanje i nemaš nikakav osjet, ni dodira po samim membranama. Kako si dva prsta otvorena, lako će doći do vodenjaka. I probiti ga.
Idducirani porod ti je isto kao i onaj koji počne prirodno. Jednako boli, jedino može biti brži.
Prošla sam inducirani porod, tako da ti je ovo iz prve ruke. Boli jedino ako te idu rukom "raširiti", tj. šire ušće maternice. To je bolno i jako neugodno, ali možeš im reći da to ne želiš. Prije nego netko "zavuče" ruku. Jer kad počnu, neće prestati, bar takvo je moje iskustvo. Meni su to napravili bez najave i rekla sam im što mislim o takvom ponašanju, ne mareći što je to bio profesor.
Od početka do kraja taj je porod trajao 6 sati, tako da to nije ništa problematično. Želim ti sve najbolje.
Beti, ajde ovo nadmasi, indukcija, a rodila sat i pol vremena nakon prokidanja vodenjaka, bez dripa ;-)
Isto, indukcija zbog GD i par drugih dijagnoza.
imala gd i nitko nije spominjao inducirani
Frendica je imala gestacijski, dogovoren CR na termin, ali ne zbog gestacijskog već zato jer je beba bila na zadak. Dan ranije, beba se okrenula, došli su na dogovoreni CR s laganim trudovima, dodali malo gela i dripa i rodila je za čas. Sad ispada da zagovaram intervencije, inače ih se grozim, ali njoj je zbilja bilo jednostavno i lako.
najgore od svega što ako ne rodim ranije indukciju mi predlažu na datum mog rođendana..... to mi ometa racionalno razmišljanje.... jer me privlači osim te činjenice i ona druga: da svršim više s tom dijetom, mirovanjem, bolovima, strahovima...
jedva sam rodila bebu glavice 32cm, popucala, šivana, mjesecima nisam sjela na stolicu bez onog kola, beba niti 3kg.... a sad bi me na termin očekivalo čudo od cca 4300g :-o
btw. index amnio tek. mi je 12, valjda je to ok....nisam ni pitala
kod GD što se duže čeka beba je veća, a i posteljica brže stari. to je ono što ja znam.
ja sam rodila na 40+2, beban je bio 4520g.
u 38 tjednu su ga procijenili na 3800g
predložena je indukcija, na kraju su se odlučili na CR
Ako se secer drzi pod kontrolom, beba nece biti velika. Moja je s 40+2 bila 3,5kg.
Prva je bila 3,300.
meni bi mozda dijagnosticirali gd da sam se kontrolirala u ustanovi, ovako sam odbila ogtt kad mi je ginekologica predlozila. rodila bebu od 4200 sa 42+1. na uzv je isto bilo da neke mjere ne odgovaraju ali ja se jednostavno ne pouzdam u te procjene. na indukciju ne bi pristala.
I ja sam odbila ogtt, radila sam sama doma nekoliko puta profil, u dogovoru s ginekologicom koja mi je pratila trudnoću.
Šećer je bio povišen samo jednom i to od stresa nakon što mi je jedan doktor na sv. Duhu predložio hospitalizaciju i indukciju u 39+0 zbog samo njemu znanih razloga. Ne pojavljujem se na hospitalizaciji i odlazim u Feldbach, tamo me puštaju na miru do 40+5, kad kažu da moramo nešto napraviti. Nakon neuspješne indukcije tabletama prostaglandina vaginalno, zbog puknutog vodenjaka u kombinaciji sa streptokokom u 41+0 napravljen je CR, beba 4630 grama, odmah su joj vadili šećer, bio je 3.
i ja sam odbila ogtt u drugij trudnoci, odnosno moj ogtt je vec bio malo povisen prije nego sam ostala trudna, doma sam u dogovoru s ginekologom radila profile koji su bili uredni. na kraju me dr. sa sv. duha poslao na ogtt u 40.tt gdje su se ovi krizali sta jos radim na nogama sto je rezultiralo povisenim tlakom. ogtt u tom tjednu naravno da nije bio ok.
no cijelu trudnocu su kontrolirali uzvom sve sto se kontrolira, sve je bilo ok.
poklekla sam pritisku i pristala na carski s 40+2 no pametnica se pozurila pa sam rodila sat vremena prije dogovorenog carskog.
ja sam ga držala pod kontrolom (nije prelazio 5,5) a beba je svejedno rasla.
Ja sam imala gestacijski dijabetes i išla sam na inducirani zbog mutne plodne vode rodila 40+3, beba je bila 3.500
ja nisam ništa odbijala, nego jednostavno u ovoj prizvizdini nisam došla na vrijeme na testiranje, a i nisu uzeli u obzir da u obitelji imam dijabetes i poslali me ranije na testiranje.... sad mi je dok. pogledala trudničku od male i ona sumnja da je i tada bio dijabetes u pitanju i zbog toga porod u 36tj bebe od 2950g...poprilično za nedonošće...
sumnjam da postoji pogreška UZV jer su mi ga radila 2 različita dok u dva navrata i vjerujem u to, što se i vidi po mom trbuhu koji je u 34tj bio 37cm...ogroman je.... nisko i pritisak mi je prevelik...
dok nisam bila na dijeti povračala sam iza svakog obroka (tako i prvu trudnoću), cijeli dan mučnine, ležanje, užas...sad mi je bolje... a i GUk profil uz djetu u bolnici (gladovanje) mi je od cca 5.5-7.3
prošlu trudnoću sam imala koma nalaze jetre, neke masnoće, sad mi je opet na UZV jetra masnija, ne znam napamet nalaze.... meni jednostavno organizam ove trudnoće po pitanju jetre i gušteraće ne podnosi....
e da, i navodno se otvaram zbog dijabetesa, tako da ne vjerujem da bi dogurala do 40og tj..... ne znam ni sama više
Izvini mikka, ali posto te znam :D, moram da malo korigujem.
Tvoje bebe jesu vile velike (1. i 3.) i moguce je da bi ginekolozi posumnjali na gd na osnovu velicine bebe na uzv, ALI sigurno ne bi dijagnositkovali bez da se ogtt pokaze losim. (tvoj bi verovatno bio sasvim u redu :))
Neke bebe su vece iz genetskih razloga, ali neke se zbuckaju i zbog poremecaja u metabolizmu glukoze.
Tvoje su ocigledno ovaj prvi slucaj :)
Kad sam rodila Lunu, bile smo u porodilistu nakon porodjaja. Videla sam bebu cija je mama ZAISTA imala neku vrstu dijabetesa u trudnoci. Tuzno, zaista. Beba je rodjena s 37 nedelja, imao je
4050g. Presladak decak, ali potpuno hipoton i s losim uzv-om mozga. Nista preterano strasno, ali to je posledica nedovoljno tretiranog gestacijskog dijabetesa u trudnoci.
Mama je imala i previse plodove vode, cak su joj radili i zahvate da izvade vodu u toku trudnoce, bila je hospitalizovana 3 meseca pre nego je rodila.
Nije za zezati se. Ne kazem da nema puno "duvanja na hladno", ali eto, ima i ozbiljnijih slucajeva.
Ja sam drugi put rodila bebu od 4050g, tad sam radila ogtt (imam autoimunu bolest) i nalaz je bio savrsen. Treci put isto, samo beba nije bila preko 4kg (3700).
da, ja nisam nikad isla na ogtt, iskreno nemam pojma kako bi moje tijelo reagiralo na taj test. inace sam veliki izjelica slatkog :mrgreen:
zato ni ne volim da savjetujem, nego kazem sta bi ja napravila u konkretnoj situaciji. inace nije me iznenadila velicina beba, sestra i ja smo na porodu bile skoro 5-kilasice, a i u obitelji kruze velike bebe. mene iznenadilo sto mi je srednja bila 3300, nisam ocekivala tako malu bebu :lool:
da, previse pl. vode je jedan od indikatora. kao i prohodnost kroz pupcanu.
mi smo sve to kontrolirali i bilo je ok. zato i nisam pristala na hospitalizaciju i okoncavanje trudnoce u 38.tt.
Nije ti to čudo. Isto je malena bebica, istog promjera glavice, a ta kila je u debeljuškastim nožicama i ručicama i guzi. Isto je roditi bebu od 4200 i 3000g. Jednako teško ili lako, kako već gledaš na to. Probala sam i jedno i drugo. :-)
Problem može biti jedino bebici ako mu je šećer prenizak.
A što se tiče da li ćeš biti prikopčana na CTG, opet ovisi o bebi i njenom stanju. Dobro je dok su pojasevi izvana...
Bit je svega da ti i beba zdravi izađete iz trudnoće. Sigurno liječnici brinu o vama oboma i naći će pravi moment kada i kako dovršiti porod, jer moraš biti svjesna da bi bez njih moglo biti problema.
Zato se opusti koliko možeš, bit će to sve OK. Sigurna sam.
ja sam navikla da me u Splitu nisu pitali ništa, čak ni šta su trebali, tako da me muči rečenica sada tu:ako želite inducirati ćemo porod, jer ja ne znam šta želim i imam jako lošu gin. tu koju nemam što pitat, a da zovem ex. gin. u Split ni on mi neće moći suvislo odgovoriti na tel. bez pregleda, tako da nemam drugo mišljenje osim vlastitog...
u četvrtak ću se dogovorit s dr. definitivno :cekam:
nine, OT ali ja ti nisam još donesla DVD :( javim ti se u srijedu svakako.
samo ti mene draga nadmaši, držim fige
mogla sam se kretati i skinuti CTG, i upućivali su me na to
meni je odgovaralo baš ležanje i slušanje CTGa, shvatili su 'igru' i bodrili me kako je meni trebalo i ne da se opisati koliko je zbog toga sve išlo lijepo, lako i brzo :zaljubljen:
ne igraj se s GD. ako nemaš dr. kojem vjeruješ, probaj otići nekom drugom, makar samo na konzultacije, ne zaključuj tu s nama.
sretno
ja bi, ko kejt, konzultirala ginekologa koji je "strucnjak" za GD i u kojeg imam povjerenje.
kod mene još uvijek ništa, svaki tjedan cca još 1cm otvorena, cca 3-4cm, danas šečer s 3 x u urinu :( .... tek u srijedu možemo razgovarati o indukciji.... još mi i sluz izlazi polako (od sluznog čepa), al malac ne mrda.....
i ne znam što mi uopće sada i znaći ta indukcija 7 dana prije termina ...
nine, kolika je na kraju bila bebica?
Da li netko zna zašto se toliko u nekim bolnicama forsira induciran porod u 38. ili 39. tjednu zbog gest. dijabetesa? Što on može toliko ukomplicirati da je to skoro pa postalo neko pravilo za indukciju?
Mislim da ovisi o bolnici i liječniku. Moja frendica nedavno rodila na 41+2, dva dana prije dogovorenog induciranog.
Ova bebica za koju sam ja pisala je bila skoro 3800 i 53 cm.
Ne znam.... svaka dva tjedna sam u Vinogradskoj na 24-satnoj hospitalizaciji zbog mjerenja GUK profila i koliko vidim po ženama i ono što čujem u jutarnjoj viziti, čim vide dijagnozu gest. dijabetes, odmah ti kažu da će te hospitalizirati u 39. tjednu i inducirati. Ja sam u ponedjeljak u 34. tjednu, 17.12. idem opet gore (to će biti 36. tjedan) i baš me zanima što će mi reći. Nit imam šećer (srednja vrijednost uvjek 4.7 - 5.0), nit sam dobila neke kile (8+), a beba je sa 32+4 teška 2000g što je školski u stvari ali zbog preeklampsije u prvoj trudnoći, bebe od 4kg u drugoj i kako je ova trudnoća počela kao blizanačka, odmah mi skeljili dijagnozu gest. dijabetesa, po sistemu "pušemo na hladno". Nekako mi se neće na drip za bezveze :roll:
ja sam 40+1, prije 8 dana beba mi je imala 3800, i imala sam više plodne vode, nitko mi nije spomenuo indukciju niti cr, niti ništa što se tiče poroda, jučer mi je bio termin, i doktor koji me primio u bolnici mi je rekao dal sam ja sigurna da trebam rodit danas, na šta sam mu pokazala trudničku knjižicu od svoga doktora koji je stvarno doktor za kojeg nikada nisam čula da se netko žali zbog pogrešno napravljenih stvari i onda je rekao dobro, rekao mi je da sam potpuno zatvorena tj uloživost mi je za jagodicu prsta (tako je on naveo na nalazu), i napisao mi je da se javim ponovno sutra kad cu biti 40+2, nitko u bolnici ne mari za tim kad kažem da imam gestrakcijski dijabetis, i prije 7 dana sam doslovce oči iskopala doktorici koja me isto tako zaprimila u bolnici da mi provjeri na uzv težinu djeteta, i jedva je to učinila. A jučer doktoru nije bilo ni na kraj pameti da mi radi uzv i vidi veličinu djeteta. Jedva čekam da više rodim pa makar i na cr, ako mi nije suđeno da bude drugačije, jer ovakav način rada doktora postoji samo u našoj zemlji. Isfrustirana sam njihovim načinom rada, i ako vidim da pomaka nema razmišljam da se vratim svom doktoru koji ce mi sigurno sve objasniti.
Samo želim što prije roditi, da znam da je moja beba zdrava