zanima me koliko nas ima
eto ja sam prije mjesec dana
Printable View
zanima me koliko nas ima
eto ja sam prije mjesec dana
nismo imali problema oko prijave dijeteta. Morali smo povesti još dva svjedoka, koja su samo potpisali izjavu i to je bilo to. Prvo su tražili i potvrdu od pedijatra , a mi smo rekli da nemamo (pošto je pedijatrica rekla da nesmije pregledati dijete) i nisu ništa inzistirali. Malo je duže trajalo pošto nisu imali formular za dijecu rođenu kod kuće.
znaci nikakvih problema nije bilo oko prijave djeteta.. wau :) pa mi napredujemo juhuuuuuuuu !
u kojem si gradu ako nije tajna, odnosno koji maticni ured je bio nadlezan?
i ja bi isto doma, ali me strase da se kasnije ne moze prijaviti dijete u maticu i da je to ukratko jedna velika katastrofa
[QUOTE=samamama;2260989]znaci nikakvih problema nije bilo oko prijave djeteta.. wau :) pa mi napredujemo juhuuuuuuuu !
u kojem si gradu ako nije tajna, odnosno koji maticni ured je bio nadlezan?
u Osijeku smo prijavili dijete
dok sam bila trudna ošla sam u matični ured i pitala šta treba ukoliko žena rodi kod kuće. nisam tada rekla da se radi o meni. rekli su 2 svjedoka i potvrdu od doktora. Pitala sam šta ukoliko nema potvrdu od dok.rekli su onda sam svjedoci ali da to mora bit ozbiljno.
dijete još nije pregledano od pedijatra ili je pregledano u međuvremenu?
Pedijatar ne smije odbiti pregledati dijete. To mu je obveza. Nedavno smo i ovdje o tome pisali, ali ne stignem sada tražiti. Obavezno odvedi dijete na pregled jer zdravlje nije igra.
naravno da pedijatar ne smije odbiti pregledati dijete, ali izgleda da to neki pedijatri ne znaju :-( znam za hrpu slucajeva kad su odbili pregledati novorodjence.
uglavnom je rijec o tome da pedijatri misle da se od njih zahtijeva da napisu potvrdu o rodjenju djeteta, dakle da se od njih zahtijeva da glume svjedoke necemu cemu nisu prisustvovali (iako to nije tocno, jedino sto trebaju napraviti je pregled djeteta i napisati papir o pregledu djeteta). pa im je lakse 'oprati ruke' i odbiti pregled.
i da, i ja sam rodila kod kuce ali iskreno ne vidim smisao ni svrhu ovog topica.
pa dijete je zdravo. znam da se pisalo ovdje o tom ,ali kad sam zvala pedijatricu tad još nije bio onaj članak objavljen. Da je bio odnjela bi joj ga da ga pročita.
Dobro da je dijete zdravo i bez nekih problema, ali stvarno bi bilo dobro , poželjno i pametno da ga ODMAH pregleda pedijatar. Nađite pedijatra koji će pregledati dijete i/ili upisati ga u svoju kartoteku nema potrebe (niti je mudro) da dijete bude izvan sustava zdravstvene skrbi.
Ne kuzim to sa svjedocima, s obzirom da su ti na porodu bile primalja i doula, one su bile svjedoci? Mislim, tko moze inace svjedociti da je dijete tvoje? Pod tvoje, mislim generalno, ne nuzno u tvom slucaju.
meni je mama svjedocila. u maticnom su htjeli primalju ali to nije bilo moguce iz vise razloga :mrgreen:
pitala sam ih zele li da mi dodu susjedi posvjedociti jer su nam radile probleme.
inace po zakonu o maticama
Citiraj:
Rođenje djeteta izvan zdravstvene ustanove dužan je prijaviti otac djeteta, odnosno osoba u čijem je stanu dijete rođeno ili majka kad za to bude sposobna ili babica, ili liječnik koji je sudjelovao pri porodu. Kad tih osoba nema, ili kad ne mogu prijaviti rođenje, dužna je to učinlti osoba koja je saznala za rođenje djeteta.
nas nisu tražili svjedoka u matičnom uredu.
i isto smo među onima koje je pedijatar odbio pregledati (ali smo onda tražili dok nismo našli nekog tko želi pregledati novorođenče jer nam nije dolazilo u obzir ne odvesti novorođeno dijete pedijatru)
ja ne znam ni za jednu zenu koja nakon pkk nije odvela dijete na pregled
Ali kako su svjedoci mogli posvjedociti da si rodila, a de facto tome nisu svjedocili, to mi nije jasno.
Svjedoci po zdravom razumu i opažanju, koje se isto važi u pravu. Zakon o državnim maticama nalaže da je dijete dužan prijaviti svaki onaj tko ima saznanja o rođenju, to je zato da se ne bi neko dijete ubilo, prodalo, bilo je takvih slučajeva. Dakle, susjed koji je ženu prije dva dana vidio s trbuhom do zuba, a sinoć čuo vriskove poroda, danas vidio novorođenče, po svojoj zdravoj pameti zaključuje da je ta žena rodila dijete. Po zakonu mu je i dužnost svjedočiti da je tomu tako.
A pokretačica teme stalno izbjegava odgovoriti da li je dijete pregledano
Sorry al po meni totalno neodgovorno i sebično.:roll:
i senzacionalno :)
Bebu je pregledala primalja pri rođenju. MM je glavni pedijatar za bebu i nema potrebe da bilo tko pregledava bebu i pravi se pametan. Današnji pedijatri (čast izuzetcima) su blago rečeno katastrofa.
anavi84, ne igrajte se sa zdravljem svog djeteta..
ne znam čemu čuđenje
nekad su žene rađale kući
što to nije jedna od osnovih postulata PKK
moja mama je rođena kući
nije ju pregledao pedijatar
i evo je, hvala Bogu, i danas sa 73 godine, živa i zdrava
Ovo mi se cak i za jednog trola cini previse iako nazalost mislim da je rijec zaista o nekome ko je zabrazdio skroz naskroz :roll:
I vec je neko rekao nesto slicno na nekoj drugoj temi...djetetu zelim puno srece jer ce mu ocigledno trebati kraj takvih roditelja :/
A sto se tice o onima koji su rodili kuci jel se vaze i oni koji su sanjali to isto :mrgreen: :cvijeta73:
Ovo stoji aleksandra, al to je onda bilo po principu lutrije. Evo, moj tata je rodjen prije 82 god. na otoku, u kuci bez ikakvog pedijatra pa je danas jos skroz vitalan. Medjutim, negova sestra i brat nisu bili te srece. Tako je i moja pok. mama jedina docekala odraslu dob od cetvero zivorodjene djece. Znam da su i uvijeti tad bili potpuno drugaciji i okrutniji, ali bar bi danas trebali koristiti ono sto nam je omoguceno i dostupno.
Naše zdravlje i u ovom slučaju zdravlje naše bebe ovisi isključivo o nama, a ne o pedijatru, tako da se nema potrebe obraćati nekome tko nema veze s našim zdravljem. Zdravlje svakog čovjeka je usko vezano sa navikama toga čovjeka. Znači ono što konzumiraš, kako se ponašaš, o čemu razmišljaš itd...to čini naše zdravlje. Znači ako čovjek konzumira najbolju moguću hranu koju ima: voće, povrće, žitarice, orašaste plodove (po mogućnosti iz organskog uzgoja) i pije dovoljno vode (po mogućnosti izvorske), ako razmišlja pozitivno, ako je dovoljno fizicki aktivan, ako ima povjerenja u Boga (ovo je vrlo bitno, jer On je taj koji kontrolirani svaki naš atom) vjerovatnost da oboli od bilo koje bolesti je jednak nuli. Znači nikakvi pedijatri, doktori i bakarači ne mogu meni pomoći ako ja kršim zakone zdravlje. Znači priča je vrlo jednostavna i nema tu puno filozofije.
Normalno ako se čovjek drogira (pod ovo podrazumijevam kršenje zdravstvenih principa), onda mu treba netko da mu kaže da je sve u redu i da mu umiri savjest ili da mu prepiše lijekove (čitaj drogu), pa da se on i dalje može nastavit drogirat što je nažalost slučaj u današnjoj suvremenoj konvencionalnoj medicini.
nadam se da se i dalje zabavlja smijuci se nasim komentarima kao na onom proslom topicu.
btw. na njemu je napisano da ih je pedijatar odbio pregledati, zar ne?
:dosljednost:
ma moj post je onako napisan iz dosade
i čuđenja kako se više svi čudite nekim stvarima
žena nije pitala da li da vodi dijete pedijatru ili ne
iznjela je kao činjenicu da dijete nije pregledano
nije pitala ni mišljenje ni savjet
a životno iskustvo me je naučilo da su najgori neželjeni savjeti
koliko god bili iz dobre namjere
sad se ja smijemn i zamisljam osobu koja nas vuce za nos, kako tipka post koji nema veze s mozgom.
male bebe se ne drogiraju pa nema potrebe za lijecnikom :sejvapostzamemoare:
Ne treba zdravima liječnik nego bolesnima.