muke po dojenju...kako da dublje siše?
Drage iskusne mame, molila bih za pomoć jer sam već nakon 8 tjedana stvarno iscrpljena i frustrirana. Na izgled, barem po riječima patronažne sestre i jedne primalje, izgleda da sinčić pravilno prihvati cicu, ali mene podoji i dalje bole.:cry: Možda sam preosjetljiva od svih tih lanolina:zbunj:
Moj sinčić dosta agresivno prihvaća cicku. Varijanta ranijeg buđenja i slično ne pali jer se on naprosto raspameti kad dođe blizu cicke, doslovno mlatara rukama i nogama u kakvom god izdanju bio. K tome izrazito voli sisati, mogao bi visiti na cici satima. Kad pomislim, na prste jedne ruke mogu izbrojati koliko je puta on sam pustio cicu, u pravilu ja moram u nekom trenutku prekinuti. To definitivno ne ide u prilog mojih bolnih cica. Podoji nam traju u prosjeku 20-30 minuta po cici ali zato jer ja prekinem, pa podriganac, pa onda može opet ispočetka. Doji po 15tak puta na dan.
E sad kako ide priča. Rođen je sa 3.720, na izlasku iz bolnice imao 3.460. Uvijek puno kakio i piškio, vesela i živahna beba, dojila na zahtjev, pa se nisam puno brinula zbog težine, pustila ga i da onako malen odspava 3-4 sata kad je htio. Kad smo posudili vagu doma i vagali ga nakon dva tjedna a kad ono šok. On još pao na težini. U tom periodu bilo je dojenja i sa šeširićima, jer bi mi se inače ispupčene bradavice uslijed mlijeka nekako omekanile i kad bi ušle u usta nekako se povukle. Ok, riješili se tih šeširića (prihvatio bradavice) budili ga svaka dva sata i manje za cicanje, iskorisitli skok u trećem tjednu, on uspio dobiti 660 grama u preostala dva tjedna i činilo se da sve ide na bolje. Bradavice su me i tada boljele, koristila purelan, ali nekako je taj 4 tjedan bio sve bolji, a kad ono od 5 tjedna opet sve nizbrdo. Gdje je nastala greška u koracima, nemam pojma. Skok u 6 tjednu je bio za poluditi, on stalno na cici, ja plačem od boli. Na jedan dan sam prekinula dojenje pa se izdajala pri čemu me desna bradavica i dalje značajno bolila. Kod izdajanja je bilo super ujutro, izdojila 250 ml iz obje dojke a moglo je i još više ali kako je prolazio dan tako sam izdajala sve manje, pa je i to počelo frustrirati. Nakon jednog dana odustala i vratila se dojenju. Ipak pomoglo je da se bradavice bar malo oporave ali nije naravno dugo trajalo. Koristila i bio clin komprese, lanolin, purelan, bio baza iz dm-a, moje mlijeko...
Pogeldale me patronažna sestra i jedna primalja i kažu da mali ispravno cica, nema soora, ali za svaki slučaj mazala par dana sa daktarin gelom, no nema poboljšanja pa dolazim do zaključka da je ipak stvar tehnike dojenja. K tome po njima bradvaice nisu ni izgledale tako loše, ali to je taman bilo nakon pauze od dojenja i nalickane svim mogućim.
E sad kako izgleda podoj. U pravilu, možda uz koju iznimku, boli praktički cijelo vrijeme. S time da se bolne točke mjenjaju kroz podoj, valjda se on pomalo pomakne. Imam osjećaj da me grize desnima, pogotovo gornjom, kada hvata cicu radi kao "amm" i jako je teško da normalno otvori usta jer je nestrpljiv. Ima tanje usnice, a njegova gornja je okrenuta prema unutra, ne van, onako baš obavija njegove desni. Jezik mu ne vidim na oko, ali pomicanjem donje usne se vidi da je ispružen. Iako i s donje strane znam osjećati udaranje desni, barem se meni tako čini. Od ležećeg položaja imam traume, jer mu ne mogu kontrolirati najbolje glavu i cicu dok mu je dajem, pa zato koristim položaj pod rukom i unakrsni hvat u položaju kolijevke. Desna bradavica je veća i ona me jače boli. Na obje imam ragadice na vrhu koje su se rascvjetale, ali nisu nikad srećom krvarile, čak mi se čini da su i nešto manje u odnosu na 5 tjedan kad je krenulo sve nizbrdo, no i dalje prisutne. Ali bradavice su mi nakon svakog podoja deformirane, jedan dio je super i ne boli, dok drugi dio za par minuta na zraku pobijeli i peče za poludit neko vrijeme pa opet dobe djelomično svoju boju što znači da ih on sa svojim bilo desnima bilo nepcem nadražuje. Po meni to ne može biti nikako ispravno, već da plitko siše:-(
E da, nakon 6 tjedna smo mu dali dudu, da nakratko odmorim cice. Ovaj problem je ipak nastao ranije, pa mislim da to ipak ne utječe toliko na njegovu tehniku sisanja. Možda griješim. Također, probala staviti šeširić ali onda sam imala feeling da me zagrize u podnožju bradavice tj areolu, isto bolilo za poludit, pa sam odustala od toga. Prošli tjedan sam mu češće davala dudu, pa mi na težini zaštekao, sad opet visi na cici.
Ajme znam da sam vas ugnjavila, ovaj post je uistinu ogroooman, ali stvarno ne znam više šta da radim. Podoj ne bi smio biti bolan a meni je.
Please help!!!