Nabavila sam nešto domaće leće, slanutka, ječma, graha... nisam nikad imala toliku zalihu hrane. :) Pa me sad strah me da bube ne uđu.
Kako je najbolje čuvati te namirnice i gdje?
Printable View
Nabavila sam nešto domaće leće, slanutka, ječma, graha... nisam nikad imala toliku zalihu hrane. :) Pa me sad strah me da bube ne uđu.
Kako je najbolje čuvati te namirnice i gdje?
mi u spajzi (dakle mracno i hladno) u onim plasticnim bidonima od 5l...nije bilo buba ali namocis prije kuhanja pa se udave i isplutaju na povrsinu....:lol:
MD predlaže staklenke pa u frižider. Može to? :zbunj:
Imamo neku nazovi špajzu, ali u njoj ne stoji hrana koja može navući mirise, jer su mi tamo i sredstva za čišćenje, usisivač...
Skulirana, ja bi uvijek mislila da sigurno jedna nije isplivala. :psiholog:
onda staklenke pa dobro zatvori pa u spajzu...nece ti onda navuc miris....
ne bi ja to u fridge..uostalom,koliki ti je onda on ako bi to to sve moglo stat?:-o
joooj,jesi li ikad jela tresnje?domace,neprskane? ako jesi,najela si se po kila crva,sto je onda pokoja skuhana buba?:-)
osim ako nisi ko moj zet,svaku otvori i preglediva prije nego ju stavi u usta,poludim dok ga gledam....
Ma imamo frižider viška u prizemlju. :)
Nisam kao tvoj zet, ali je moja baka, pa očekujem da s godinama i ja postanem. Ona čisti trešnje za štrudel s povećalom. :)
Nego... :gaah: bube sam već našla. Sad sam išla pomočiti ječam... i isplivalo ih nekoliko. :-x
Da li da sve bacim? :iskušenje:
da, baci
bube:mrgreen:
Ubit ću se. Ima ih još. Ječam raus!
Jedu li ga ptice? Da ga bar nekako iskoristim... Njima su bube valjda dobrodošle? :)
Samo da u ova dva dana nisu prešle na ostale namirnice. Idem prebirati ostalo.
A čut će me sutra moja stara i njeni sigurni izvori...! :evil:
joj, ne budi smješna
to bi trebalo značiti (valjda)
da je sve domaće, netretirano kemijom
baci sve u zamrzivač na dan dva
i pobit ćeš sve bube
Upravo mi je to palo na pamet. :)
Ali samo zato jer sam u neimanju ideje kud i što s tim ječmom otvorila prozor i stavila na klupčicu. I pomislila da će bubama možda biti hladno, pa krepaju.
Dakle, dva dana zamrzivača i onda dva tjedna prebiranja. :mrgreen:
Nego... onda i mora ostati u zamrzivaču, pa vadim kako mi treba ili mogu sve odjednom izvaditi i spremiti u staklenke?
Leća, slanutak, grah... sve čisto.
:padakamensasrca:
Presula sam u teglice, ima smisla staviti neku začinsku biljku koja tjera bube u teglu? I koju?
(Ajme... tek sad vidim koja sam ja gotovanska, konzumeristička domaćica. Bila. Učim. :mrgreen:)
namučila sam se s tim bubama zadnjih godina, sad sve, ama baš sve čim kupim prebacujem u staklenke, pa čak i začine (od svuda su mi izlazili jer im je ovdje klima mrak) staklenke držim u ormaru i hvala bogu, prva godina bez buba, aleluja
Naučila od Zlate Nanić da je staklenke sa žitaricama i mahunarkama dobro protresti s vremena na vrijeme.
Pogotovo one koje se ne koriste često.
I za foru sa zamrzivačem također čula od nje.
Definitivno je činjenica da se u organski uzgojene namirnice moljci, žišci i sl.vole nastaniti.
A neka uz to stoji bijeli šećer - u njemu ničeg!
Smrznuti a poslije ubacit u staklenke i dodat lovorovog lista. :)
i papar u zrnu
Zivjela Amerika bar zbog jedne stvari - ne uzgajam moljce, bube i ostale uzase u grahoricama, zitaricama i brasnu. A ne koristim tretirano.
Dobar trik je u grah staviti ljutu papričicu.
Ječam je najopakiji - njega držim u frižideru. Ostalo u staklenkama u špajzi. Unutra (i u kuhinji) je vijenac ljutih paprika. Pomaže. Dugo duuugo nisam imala moljce. Prije par godina sam kupila Severove ječmene pahuljice u dm-u i unutra su već bili. Ne da sam bacila u smeće nego mi nije bilo lijeno prošetati se do kontejnera.
Ja sve grahorice drzim u staklenkama (recikliranim, npr. od kiselih krastavaca, cikle ...) bez začina.
I brašno isto tako držim.
Sve mi je na policama u kuhinjskim ormarićima.
Moje su neke u staklenkama, a neke u onim plastičnim kanticama od jogurta, budući da sam ih skupila toliko da ih koristim za sve živo (držanje bojica, sađenje cvijeća...).
Nekad sam lijena baš presipati, ali žitaricu u vrećici u kojoj se nalazi uvalim u dodatnu zatvorenu ambalažu.
Nemam ništa protiv toga da pojedem pokojeg crva (ako ga ne vidim), ali imam protiv toga da se namnože toliko da moljci lete svuda okolo, crvići plaze po stropu... i da moram baciti pun ormar hrane.
Ova primjedba za bijeli šećer stoji. Nisam dosad išla za tim, ali to je stvarno istina.
ja sam se 3mj borila s crvima.
taman kad sam mislila da sam ubila 100000 moljaca i da nema vise ni jednog, nasla bi crva.
ubijala sam po 10 moljaca dnevno.
pa po 3 crva dnevno (sto znaci da sam barem 3 moljca fulala).
i sada, ako se nesto ne pojede za 3mj. u smece. uredno vec ima moljca.
"paucinu" vidim da se lovi i nakon mjesec-dva.
Ja sve drzim u staklenkama. Sve bez iznimke. I zitarice i mahunarke i cajeve i zacine. Nakon jedne epizode s moljcima nema sanse da opet riskiram! Ovako mi se umoljcilo jedno integralno brasno ali sve je ostalo u toj tegli. A meni se toliko gade crvi da mi eto ta tegla stojo prazna na balkonu vec mjesecima i ne mogu se odluciti da li da je koristim ili ne.
ja odmah bacim i staklenki i sadrzaj..brr i to odmah u smece u kontejneru.
Jel? Dakle da bacim teglu.. A bas mi je krasna. Velika.. Al sto je sigurno..!
ako ce je muz ili netko drugi oprati, pa zatim jos staviti u sudericu da se jos jednom opere, ne moras bacati. :mrgreen:
ajde ne pretjerujte, dovoljno ih je oprati.
Ja sve držim u onim limenima od čokolina te su mi savršene. dihtaju taman koliko treba
A gdje bi bile nego u zrnju? Samo što će se na toplome lijepo izleći, a na hladnom ne. Ako stavite grahorice na -18 ubit će zametke žiška u zrnju (ako ih ima), ali neki će i preživjeti. I izleći se na proljeće. No, nije žižak u svim žitaricama i grahoricama, no u onim "bio" uglavnom je, jer nisu tretirane.
I sad odabrati: netretirano sa bubama ili tretirano pa sa kemikalijama.
Najbolje ne razmišljati. Kao i s trešnjama. Zanemariš crve. Prefine su i sa i bez crva. Malo bjelančevina nikad nije naodmet:lol:.
Nisam čitala sve savjete, ali znam kako rade kod nas. Smrznemo sve u škrinji, izvadimo van, rasprostrimo i posušimo.
I opet ja s istim pitanjem.
Lani sam stavila slanutak i leću u staklenke, pa u tu nazovi spajzu. Ali, kako je vrijeme od
prolazilo, kvaliteta je opadala. I od toga da kod prebiranja bacim tri-četiri zrna slanutka na početku jeseni, došla sam u proljeće do toga da bacim puno puno više, po cijelu šaku.
Ja prvo potopim, pa prebirem, jer su zrna veća pa je lakše. I, ta losa zrna su bila djelomično crna.
Sad razmišljam da ih cijelu zimu ostavim u zamrzivacu. Može li to?
Tema ko stvorena za mene. Jučer sam morala baciti heljdu, smeđu rižu, sojine ljuskice, i kuk. brašno, jer su mi letice ostavile ličinke. Nemamo posuđa nego namirnice ostanu otvorene u vrećici. Kako nisam kuhala dobra četiri mj. zaboravila sam to bolje osigurati i dogodilo se to što se dogodilo. Mrzim bacati hranu, ali ne mogu jesti cvrljivo.
Moram naći neko posuđe u koje bih to sve potrpala idući put.
Nisam shvatila Kaae, kako to rješavaju Ameri?
Našla rješenje svog problema: http://www.bedbathandbeyond.com/stor...&refType=false
Ništa od ovog. Poštarina je ogromna.
Pa bar tegli ima svuda za kupiti...
Da, znam. Idem oprat ove iz špajze.
Eto.
:)
Nemaju poklopce.