-
nezaposlena majka
pozdrav svima.
Nova sam na forumu i imam jedno pitanje
imam situaciju za kakvu jos nisam cula. U 7,mj. prijavim se na natječaj na kojem dobijem posao, ali zena koja se također natjecala za isto radno mjesto, uložila je žalbu naa rješenje, žalba ide na rješavanje Ministarstvu uprave, a ja ostajem na burzi rada do rješavanja žalbe. rodila sam u 10.mj. dok sam bila prijavljena na biro
u siječnju je žalba odbačena i ja dobivam rješenje kojime sam primljena u radni odnos. Imala sam namjeru ostati doma još 3 mjeseca dok beba ne navrši 6. mjeseci, međutim, pravna sluzba HZZO-a mi tvrdi da ja moram početi raditi, da nemam nikakva prava iako bebica ima tek 3 mjeseca.
kažu da u trenutku rođenja djeteta ja nisam bila zasposlena i tako nisam stekla prava zaposlene osobe. Ok, to mi je logično, ali zar sada nisam zaposlena i trebala bi ostvarivati prava zaposlene osobe?????
Ako netko ima nešto pametno da mi kaže, molila bih :mrgreen:
-
A sta ti pise u ugovoru? Koji je datum zasnivanja radnog odnosa?
-
a da odeš u pravnu službu HZZO-a i kod njih se posavjetuješ?
ako si se zaposlila, u svakom slučaju će ti prekinuti ovu rodiljnu brigu.
S druge strane, postoji "caka" u zakonu koja kaže da tek nakon što odradiš 9 mjeseci možeš koristiti svoja prava na rodiljni/roditeljski kao zaposlena osoba.
Stvarno prvo provjeri u Pravnoj službi HZZO-a kako možeš ostati doma još tih 3 mjeseca sa bebicom