neredovito sisanje bebe iz inkubatora
Pozdrav svima, moj dječak rođen je u 38 tt sa 2540g i 64cm. u trudnoci nam je dijagnosticiran IUGR susp. zbog sitne bebe. Po rodenju je smješten u inkubator, a prva tri dana hranjen je sa AD mlijekom. Nakon toga je nadošlo mlijeko kod mene jer sam se izdajala od prvog dana, al uvijek po par ml. Od tada je hranjen na bočicu ali mojim mlijekom, kojeg hvala Bogu ima i previše. Dan prije nego je pušten kući izvađen je iz inkubatora i dolazila sam na podoj u bolnicu tri puta dnevno - sisao je savršeno.
Međutim, otkad smo doma, imamo problem sa sisanjem. Ponekad povuče iz prve i sisa perfektno. A ponekad neće se prihvati dojku. Kao da je zbunjen, vrti glavicom, mljacka, gricka bradavicu ali nikako da posiše. Zbog toga, između podoja zna proći jako puno vremena, po 4 i više sati zbog čega sam jako uznemirena.
Naime, patronažna mi je rekla da ga dojim kad god traži i koliko god traži te obavezno svaka tri sata pošto je on malen (sada ima 2680g). Što napraviti ako prođu tri sata u kojima je on spavao bez da je tražio dojku, a kad je vrijeme obroka on ne sisa? Kako se ja još izdajam jer imam puno mlijeka, ja sam mu od straha da neće dovljno napredovati dala svoje mlijeko na bočicu. Iako nije puno plakao, hlapljivo ga je pojeo.
Iako želim isključivo dojiti na zahtjev, jako se bojim da zbog toga što nije načio sisati ne napreduje dovoljno (doma smo tek dva dana) pa mu zato kad se ne snađe na dojci dam bocicu. Noćas je posisao oko 02.15h bez problema, ali oko 5h ni čut. Nije plakao, ali do 6.30h nije htio sisati. Trudila sam se sai i po prije nego sam ga nahranila na bocu.
Je li uistinu problem ako između obroka kod njega prođe i više od tri sata ako on ne plače puno? Ponekad malo zaplače, ja ga podignem pa se smiri. Ako ga trebam hraniti minimalno svako tri sata, a on ponekad neće sisu, kako će odbaciti bocu?
Hvala svima na savjetima!