posvojena vs. biološka djeca u istoj obitelji
Imam nekoliko pitanja o obiteljima koje imaju vlastitu djecu, no odluče usvojiti još koje dijete.
Razlikuje li se odnos roditelja prema posvojenoj i prema biološkoj djeci? (vjerujem da ne, ali postoje li situacije kada možda novostečena ljubav prema usvojenom djetetu "zakaže"?)
Kakav je međusoban odnos djece? Znaju li povrijediti jedni druge? Znaju li usvojena da nisu "prava" djeca i osjećaju li se manje vrijednima? Treba li djeci reći da nisu "prava" braća i sestre?
Itd.
Vjerujem da su svi odgovori mogući, ali me zanima konkretno iz prakse je li takav suživot ostvariv? Kako pripremiti obitelj na usvajanje i sl.?
ODNOS PREMA POSVOJENOM DETETU
Razgovarala sam sa dosta ljudi koji su posvojili decu, među njima je bilo i samohranih majki (one su ipak prvo bile udomiteljice deci jer je to bio lakši način da ih kasnije posvoje), čula razna iskustva, pročitala puno literature i, što je najvažnije, upoznala puno ostavljene dece te uspela da poprilično sagledam njihov problem. Ako ljudi imaju prave motive za roditeljstvo, znači ne ono da ima ko da ih gleda po starosti ili da imaju kome ostaviti imanje, već gaje iskrenu ljubav prema deci i žele da svoj život podele i upotpune sa nekim malim bićem, onda nije bitno da li će ga roditi ili posvojiti, jer će njihovi postupci i odgajanje biti u skladu sa tim motivom. U tom slučaju nema problema. Zapravo, detet neće imati neki veći i nerešivi problem. Naravno da je doba adolescencije teško za svu decu i sve roditelje, biološke ili ne, i to treba tako shvatiti.
Činjenica je da usvojitelji, oni sa ispravnim motivom, mnogo više ulažu u detet, provode sa njim više vremena i to vreme je kvalitetnije, obazriviji su u davanju informacija na gomilu pitanja koje detet postavi, neki se čak i previše zaštitnički postave. Iz prezaštićenosti, npr. mnogi deci nisu rekli da je posvojeno. Kad tako vitalnu stvar dete čuje od nekog drugog onda to naravno mora da stvori problem. Detetu tu činjenicu ne treba govoriti stalno, shodno njegovom uzrastu i u prikladnim situacijama. Ono treba sa njom da odrasta, pa mu tako nikada neće biti strana niti ga jednog dana šokirati.
Mojoj prijateljici, koja je posvojila dete na uzrastu od 3.5 godine, je tako njena, sada šestogodišnja devojčica nedavno rekla kako je shvatila da je ona nije rodila ali "...ti si ipak moja rođena majka i neoprostivo je što me je ta žena ostavila, pa šta ako nije imala para da me izdržava, a kako se ti i tata mučite i radite"!!!! Da, da, to su reči i rezon deteta od 6 godina.
A, što se tiče odnosa biološkog i posvojenog deteta, pa mislim da on isto tako zavisi od 1000 okolnosti, koje se ne mogu predvideti, kao što je to slučaj kod starijeg i mlađeg biološkog deteta, pa čak i kod blizanaca.
Duboko sam uverena da je ljubav roditelja potpuno ista. Imam dve devojčice i spremala sam teren (čitaj materijalne uslove) za posvajanje dečaka. Nažalost, za njegovo izdržavanje je trebalo mnogo više jer je invalid, pa mi je bilo potrebno i više vremena da obezbedim sve uslove. Tako me je pretekla jedna skandinavska mama. Kada je on otišao sa njim je otišao i deo mog srca. Evo, već mesecima, ne prođe dan a da ne otplačem partiju, a moje devojčice, čak i kad vide senku na mom licu znaju da je to zbog njega i svim silama se trude da me oraspolože. :angel:
ODNOS PREMA POSVOJENOM DETETU
ISPRAVKA ".....DETETU TU ČINJENICU T R E B A GOVORITI STALNO..."