Prelazak sa izdajanja na isključivo dojenje
Imam curicu staru mjesec dana, rođenu kao nedonošče sa 35 tjedana sa 2300 g, odmah po rođenju pala je na 2200 g. Odmah je smještena u inkubator a 2. dan je dobila i žuticu. Kako je bila u inkubatoru i nismo imale mogućnost dojenja ja sam se još u bolnici počela izdajati. Mlijeko mi je nadošlo tek 3. dan pa je do tada hranjena AD-om, nakon toga isključivo mojim mlijekom na špricu a 2 puta dnevno sam ju i dojila(nakon što je izašla iz inkubatora). Ona je odmah razvila refleks sisanja, lijepo je prihvaćala dojku ali je zbog svih gore opisanih problema bila jako uspavana i zaspala bi mi na sisi nakon što bi 3-4 puta povukla. Trudila sam se na sve moguće načine probuditi je ali ništa mi nije uspijevalo. Zbog toga sam po otpustu (otpuštena je sa 2 tjedna starosti i 2380 g) i kad smo došle doma pribjegla onome što mi je bilo zadnja opcija- izdajanju i hranjenju na bočicu. Tada mi je jedino bitno bilo da ona dobiva na kilaži.
Ona je i dalje bila uspavana pa smo je budili svakih 2,5-3 sata za hranjenje i redovno je vagali. Ovo su izmjerene težine, sve na istoj vagi:
8.6. 2450 g
12.6. 2610 g
16.6. 2810 g
20.6. 2990 g
22.6. 3090 g
Svo vrijeme ima 7-8 mokrih pelena i 4-5 pokakanih, ovisno o danu.
Ono što me zanima- i u bolnici i patronažna su mi rekli da pričekam pa prođe 3 kg i da onda pokušamo sa isključivim dojenjem. Ona srećom nema konfuziju bradavice jer mi je sad počela lijepo sisati, čujem kako guta, jednu dojku isprazni za 15-ak minuta i tada mi zaspi, rijetko kada traži i drugu iako joj ja nudim. Muči me to što sam ja do sada izdajala obje dojke i bilo bi taman za njen obrok (70-90 ml) a sada ona pojede jednu i više ne traži pa se bojim da joj to nije dovoljno. Pretpostavljam da se previše umori pa ne može. Trenutno imamo 4-5 sisanja dnevno i 4 puta bočicu sa izdojenim.
Moje pitanje je- kako preći na isključivo dojenje? Samo odjednom ukinuti bočicu ili to raditi postepeno? Da li da i dalje izdajam onu dojku koju ona ne posisa? Ili ne? I mogu li je sada pustiti da ima svoj ritam ili da je i dalje budim svaka 2,5-3 sata? Je li 900 g dovoljan dobitak na težini u mjesec dana za nedonošče?
Puno pitanja, znam, ali ne znam kome bi se uopće obratila sa tolikim pitanjima:(