sedmogodišnjak plače u vrtiću
Što da radim s djetetom koje će za tjedan dana imati 7 godina i plače u vrtiću? I doma, prije vrtića, poslije vrtića. Plače zato jer će mu prijatelj otići u kolovozu, plače jer ne zna koje će tete doći, jer ne zna hoće li naći druge prijatelje, jer misli da će mu biti ružno, jer misli da ga teta neće pustiti kod brata u drugu grupu (i ne pušta ga više jer rasplače cijelu grupu), plače jer se sjetio kako je jučer plakao i jer misli da će plakati kasnije. Dobit ću slom živaca od njega, nije mi ostalo zrno empatije, kako je počelo dežurstvo on svako jutro hoda za mnom po stanu i plače i svaku večer plače zbog idućeg jutra. Izgleda kao crvena panda, tetama je dosta, plače sad i Jan koji nikad nije plakao za vrtić. Tješili smo, pričali, objašnjavali, obećavali, ništa ne pomaže. Teta kaže da manipulira, možda je u pravu, ali vrhunski je onda ili sam ja vrhunska ovca, tako se trudi ne plakati i biti hrabar, ali plače, rida, guši se. Rekla sam mu jučer da mu ja ne mogu više pomoći i da ne želim više razgovarati o tom plakanju i ako je izabrao biti tužan i nesretan, to je njegova stvar. Inače voli vrtić, dežurstva prethodnih godina nisu nikad bila problem, ali ove godine se svašta posložilo tako će biti više nego ikad u dežurstvu, mene to užasno grize i pretpostavljam da je pokupio neku vibru od mene (i inače je vrlo emotivno, komplicirano (i divno!) dijete) i da zato ove godine to dežurstvo doživljava kao problem. Nemamo izbora, nemamo opcija, mogu se jednom tjedno dogovoriti da ga uzme deda, ali čini mi se da to ispadne čak i gore. Luda sam od ovakvih jutara, ne mogu ga više gledati ni slušati, od 5 i pol ujutro hoda za mnom i plače, jedva čekam da odem na posao. Što da radim? I nemojte mi samo napisati da se moram ja smiriti i pomiriti, napravila sam tu najbolje što mogu, nije da je puno :roll: