dobila sam kantu lješnaka koji su sad za ovog vjetra popadali na pod. htjela bi ih sačuvati a ne znam da li da ih sušim tako kako jesu, znači u ljuski i 'listovima', onim crvenim ili da ih očistim od tih 'listova' pa samo u ljuski da se suše?
Printable View
dobila sam kantu lješnaka koji su sad za ovog vjetra popadali na pod. htjela bi ih sačuvati a ne znam da li da ih sušim tako kako jesu, znači u ljuski i 'listovima', onim crvenim ili da ih očistim od tih 'listova' pa samo u ljuski da se suše?
Prvo ih malo osuši da možeš skinuti ljuske, a onda ih dalje suši bez njih.
Rasprostri ih u neku kašetu da ne budu natrpani u kanti.
Slobodno ih suši u listovima, vidjeti ces promjenu boje ljuske na očigled.
jesam ih raširila na plahtu i ostavit ću kako ste rekle. stvarno ih je puno i ne bih da mi propadnu, da se užegnu recimo ili nešto drugo
Vec za dan-dva ce se lisce osusiti, pa ce ih biti lakse maknuti iz te listaste ljuske. Onda dalje kako je marta rekla.
Nakon susenja, mi ih skladistimo u hladnoj suhoj supi cijelu zimu. I tucamo po potrebi (ili kad netko ima viska vremena i volje otucati kile ljesnjaka :lol: )
Nemoj ih u tom lišću ostaviti dulje od dan dva (da se ne presuše ti listovi), nećeš moći skinuti to lišće. Kad skineš to, onda u onoj ljusci mogu stajati stvarno dugo. I ako ti se i tada čine da nisu dovoljno suhi, onda ih možeš ostaviti još neko vrijeme raširene, neće se presušiti.
Moji ih stave u mrežastu vreću, pod krov da vise i tako ih suše i po zimi ih tucaju po potrebi.