-
Prazna dojka
"Dajte djetetu drugu dojku kada isprazni prvu!" - Kako znam da je prazna? Citam na portalima i forumima kako dojka nikad nije prazna i onda naidem na ovakvu recenicu.. Mis mi je star 5 tjedana i fino papa, prvih 30-45min mu nedam da zaspi ako do toga dolazi i aktivno papa u tih pola h, tako da mislim da se fino najede.
Ako nakon podoja zaspi, sto je kod nas gotovo uvijek, jel ga moram dizati i buditi da podrigne? Poceo mi se okretati na leda i uzasno me strah da se nesto ne dogodi, da se ne zagrcne..na trbuhu nece uopce lezati (niti ga forsiram, probala jednom staviti da vidim reakciju - dize guzu, a spusta cubicu :D ).
Hvala unaprijed :)
-
hmh, dobro pitanje :) ja sam osluskivala gutanje i gledala koliko je vremena na jednoj siki. npr ako siki vec sat vremena s pauzama, a jos aktivno povlaci, a ne cujem dobre gutljaje onda mu dam drugu siku. i onda kad cujes kako guta iz te sike skuzis razliku :) mozes skuziti u pocetku i po 'tvrdoci' sika, a ako sumnjaš stisneš siku kao da ćeš se izdajati pa vidis jel ide u mlazovima ili jedva kapa. naravno da se trebas malo uhodati s pravilnim stiskanjem. no nemoj da ti 'tvrdoca' sika bude jedini oslonac, pogotovo kasnije. sto kasnije dojis to su ti sike na dodir praznije iako ima mlijeka u njima.
sto se tice podrigivanja, mi smo naseg misa dizali svaki put poslije sisanja bez obzira bi li zaspao ili ne. jedini 'problem' nam je bio sto nekad kad bi zaspao ne bi podrignuo u roku 5-10 min nego tek nakon 20min. bilo mi je olakšanje sto je brzo poceo spavati na stomaku pa sam bila puno mirnija. dok nije spavao na stomaku stavljala sam ga uvijek na bok, a na leđa preko dana dok ga vidim. nekako me je bilo strah na leđima i gušenja.
-
Da, nikada nije u potpunosti prazna ali može biti praznija pa neka djeca mogu postati nervozna jer teže dolaze do masnijeg mlijeka. Kod vas to očito nije slučaj i ako llijepo piški, kaka i bude zadovoljan nakon podoja, nemaš razloga za brigu.
Ja ga ne bih dizala na podrigivanje ukoliko procijeniš da nema potrebe. Ako se nakon nekog vremena pobuni, podigni ga da podrigne, ponudi opet (istu) dojku i nastaviti će spavati.
-