alimentacija-stipendija punoljetnom studentu
Poštovani;
Lijepo molim Vaše mišljenje slijedećim povodom:
Rastavljen sam 18 g. Nisam u radnom odnosu. Bivša supruga radi sve vrijeme u državnoj instituciji. U vanbračnoj je vezi.
Tijekom proteklih desetljeća redovito plaćam alimentaciju za dijete na majčin izdvojeni bankovni račun u iznosu 1100 kn.
Kćer, koja će uskoro navršiti 19 g., upravo počinje redovni studij psihologije.
Želim joj osigurati stalni prihod za školovanje, ali i dati priliku da nauči samostalno manipulirati svojim financijama.
"Stipendija" koju bih mjesečno izdvajao iznosi rečenih 1100 kn.+ 900 = 2000 kn.
Predložio sam bivšoj supruzi otvorenje tekućeg računa na ime punoljetne kćeri, na koga bismo, svaki za sebe, uplaćivali novac za školovanje.
Inicijativa je odbijena.
Ona zahtjeva da se 1100 kn. i dalje uplaćuje na stari račun, a dodatnih 900 kn. neka dajem "na ruke" kćeri i time zadovoljim svoju zamisao o "školarini" i "samostalnosti".
Zatečen sam čudnom logikom.
Radije se odbija dodatni iznos na alimentaciju, nego li da se zdravoj djevojci, -odličnoj učenici, -sada "brucošici", -dade nova životna prilika.
Sama kćer kaže da se ne želi mješati u roditeljske odnose i prihvatit će svaku opciju.
Obzirom da je moje dijete punoljetno, a obveza alimentacije sve se vrijeme odnosi na njega, namjeravam provesti namjeravani postupak mimo stava bivše supruge.
Griješim li ? Imam li pravno pokriće?
Zahvaljujem na svakom dobronamjernom savjetu.